Лазаревић: Претекао сам хашко губилиште

Српски генерал Владимир Лазаревић изјавио је да се у Хагу борио за истину, Србију и свој живот и да је успио да „претекне хашко губилиште“. Генерал Лазаревић, који је претходне седмице пуштен на слободу након што је одслужио двије трећине казне од 14 година затвора, каже да у Хагу, упркос тешким периодима које је имао […]

недеља, 6 децембра, 2015 / 11:29

Српски генерал Владимир Лазаревић изјавио је да се у Хагу борио за истину, Србију и свој живот и да је успио да „претекне хашко губилиште“.

Генерал Лазаревић, који је претходне седмице пуштен на слободу након што је одслужио двије трећине казне од 14 година затвора, каже да у Хагу, упркос тешким периодима које је имао због болести, ни једног тренутка није размишљао о нечем другом, осим о побједи над лажима и да мора све да издржи.

– Стајао сам усправно пред хашким судијама, тужиоцима и њиховим помагачима. Стајао сам усправно високо уздигнуте главе и пред својим саборцима, пред правдом и истином, смјеран пред Богом и свим палим саборцима, пред свим умореним и невиним жртвама проклетог рата – рекао је Лазаревић за лист Политика.

Он каже да је основна идеја коју је носио у души била да одбрани своју и част Србије и да се избори да истина побиједи лаж.

– Мени су стално пред очима били непролазни, вишевјековни вредоносни судови, попут правде, истине и части. Можете лагати све људе неко вријеме, можете лагати неке људе све вријеме, али не можете лагати и замајавати све људе све вријеме – поручио је Лазаревић.

Он је нагласио да је био и остао војник и да није осуђен зато што је прекршио правила и обичаје ратовања, нити за неко своје или недјело сабораца.

– Пресуда ми је изречена, јер сам наводно помагао тројици оптужених из мог предмета у протјеривању албанског становништва са Косова и Метохије, и то без икаквих материјалних или било каквих других доказа – рекао је Лазаревић.

Он је истакао да је процес против њега у Хашком трибуналу монтиран и да је представљао велику борбу истине против лажи због чега је убиједио себе да мора да издржи у чему је и успио.

– У време НАТО агресије био сам начелник штаба, потом командант Приштинског корпуса. Био сам под војничком заклетвом и нормално је било да станем у одбрану своје земље што би сваки часни војник и старјешина учинио – рекао је генерал Лазаревић.

Он се захвалио за велику подршку коју је имао у породици и свом тиму одбране, као и државним органима током тамновања и борбе за истину.

Генерал Лазаревић је по командној одговорности био осуђен на 14 година затвора због злочина на КиМ, као командант Приштинског корпуса, а потом и као комадант Треће армије Војске Југославије 1998. и 1999. године.

У Хашком затвору је провео више од 10 година, гдје се у међувремену и разболио, а неколико пута је и оперисан.

Лазаревић је добровољно отишао у Хаг у фебруару 2005. године, гдје је четири године касније осуђен на 15 година затвора, али му је казна послије жалбе смањена на 14 година.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *