Лазаревић не одустаје и четврти пут позива на свесрпски сабор – и то у току кампање

По четврти пут покрећемо службену иницијативу за сазивање свесрпског Сабора Републике Српске, овог пута у току изборне кампање, све да би као национално одговорна партија оправдали нашу основну изборну поруку." САБОРНО И ПИСМЕНО ДО ВЈЕЧНЕ И ЗДРАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ"

понедељак, 12 септембра, 2022 / 08:59

Прву иницијативу смо покренули у августу 2020 године, све да се Сабор добро припреми и одржи у јесен те године, друга и трећа је предвиђала да се Сабор припреми и одржи у јануару 2021 и  јануару 2022 године.

Наша службена иницијатива је у сва три случаја била послата на адресу АНУРСА, СЕНАТА, Митрополије, оба Универзитета, Борачке организације Републике Српске и свих српских парламентарних партија, те као таква достављена медијима.

У допису смо именованим предложили да нам службеном поштом доставе приједлоге свог члана у координациони тим за припрему саборске Декларације и одржавање Сабора, те да ми као иницијатори сазовемо први састанак координационог тима, тима који би тог дана преузео све радње везане за припрему и одржавање Сабора.

Наша даља улога као иницијатора одржавања Сабора би у том случају могла бити логистичка, или да једноставно наша активност по том питању престане, изузев што би ми свакако доставили тиму наше приједлоге који би се евентуално могли уврстити у Декларацију, управо што смо као људи који промишљају унапријед већ урадили наш пројекат под називом СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК.

Нажалост, до Сабора у сва три случаја није дошло, неки су то подржали декларативно, неки и стварно, нажалост није било консензуса, поготово код политичких партија, што нам због консензуса није било довољно да окупимо дио чланова координационог тима, а да (нажалост) већина позваних није службено прихватила иницијативу.

Историјски моменат у коме смо живјели је налагао и налаже српско усаборење и Декларацију припремљену од највеће српске памети, документ који би се односио на свеукупан рад и живот Републике Српске, српског народа и свих грађана Републике Српске у наредним годинама и деценијама.

Наиме, Декларација би дала основне смјернице понашања народа и грађана Републике Српске у новом времену, те имала обавезујући карактер, како за све изабране и именоване представнике српског народа, тако и за све институције Републике Српске.

Данас одговорно тврдимо, да се десило усаборење Републике Српске, не би било Инсковог недејтонског дјеловања, не би било новог, у УН непризнатог високог представника, не би било данашњег СМ без српског консензуса, не би било овако подијељена Република Српска по свим питањима, не би било антисрпске хистерије у пробошњачким медијима, не би било……….

Е због тога што смо нажалост били у праву, све као једина неукаљана и доказано национално одговорна и саборна партија данас 11.09.2022.године на светог Јована, све са ПУНИМ МОРАЛНИМ ПРАВОМ И ЛЕГИТИМИТЕТОМ поново покрећемо иницијативу за одржавање свесрпског Сабора Републике Српске.

У службеним допису послатом 11.09.2022 године идемо поново према АНУРСУ, СЕНАТУ, оба Универзитета, Борачкој организацији Републике Српске и свим српским парламентарним партијама.

У тој иницијативи предлажемо и молимо све именоване да овог пута прихвате нашу иницијативу за одржавање првог свесрпског Сабора Републике Српске на Аранђеловдан 21.11.2022.године у пијемонту српства Палама, односно,односно, да то буде симболично на дан када је званично потписан Дејтоски споразум и тиме званично призната Република Српска.

Зашто тада?

Зато што је потребно вријеме за формирање координационог тима-15 дана од дана слања иницијативе, све да би тим почео у пуном капацитету са радом, те уз логистику свих институција припремио за два мјесеца историјску Декларацију за Сабор-односно, припремио од стране највеће српске памети то будуће СВЕТО СЛОВО за српски народ, све његове изабране представнике и институције Републике Српске, са једне стране.

Са друге, зато што нам тај документ треба баш у том времену, односно, у времену када се буду знали резултати избора у Републици Српској, али и у Федерацији, све да би на основу упустава из Декларације могли одговорити бремену времена кроз писмен и саборан начин приликом формирања нове владе Републике Српске, те прихватања мјеста члана предсједништва испред реда српског народа и српских мандата у ПС БиХ, услова преговора око нормализације односа у дејтонској БиХ, те преузимања обавеза кроз писмени споразум који ће својим потписом гарантовати пет чланица СБ -гараната Дејтонског споразума.

Односно, потписивања споразума чија ће посљедица бити јасни односи у наредном четворогодишњем циклусу у дејтонској БиХ и посљедично састављање СМ (у коме ће, како то воле рећи српски популисти- бити српска репрезентација подржана консензусом свих српских посланика-баш како би и требала да налаже Декларација са свесрпског Сабора).

Не можемо гарантовати да ће сви прихватити ову нашу, за Републику Српску спасоносну, а у народу жељену иницијативу о српском усаборењу по основним питањима и правцима дјеловања, све да би у будућности доградили неуништив правни, политички, безбједносни, привредни и образовни систем Републике Српске.

Да би изградили за два четворогодишња циклуса еколошку државу са социјалном правдом као у најразвијенијим земљама свијета, да би кроз смјернице из Декларације одгојили здраву, хуману и спортску нацију, те младост која зна своју историју, баштини своју традицију, чува свој индентитет(посебно ћирилицу), поштује ДРУГЕ и другачије, све идући у корак са новим временом.

Не можемо гарантовати да ће ову нашу часну и писмену иницијативу сви подржати, али можемо гарантовати да ће сви имати рок до 25 септембра, те да ће од нас они који ту иницијативу не прихвате бити у јавности проказани као неко ко је против српског усаборења, све када се данас увелико подијељена Република Српска налази политички, безбједносно и на сваки други начин више него у тешкој ситуацији.

Значи, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су од ријечи и имају ЧИСТ ОБРАЗ, то сви знају у јавности, политици и институцијама Републике Српске, зато нам народ може вјеровати на ријеч да ћемо јавно прозвати све оне који одбију ту иницијативу, да ћемо кроз медије јасно српском народу доказати да су такви недорасли историјском моменту у коме живимо, те да су такве партије недостојне подршке часног српског народа на изборима, са једне стране.

Са друге, да ћемо народу кроз своје медијске наступе доказати да су недостојни функција они који су у име српских институција одбили да учествују у организовању свесрпског Сабора Републике Српске и припреми саборске Декларације.

У име ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ пред. Никола Лазаревић