Лазаревић извјештава са маргина конференције о ријекама

У Сарајеву-хотел Гранд одржа се 27-29 новембра 2019 године МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О РИЈЕКАМА, конференција на којој се донесе ДЕКЛАРАЦИЈА која је препорука, или би, све ако буде среће и одговорне политике, требала бити правни и практични алат за заштиту ријека Западног Балкана и њихових људи.

петак, 29 новембра, 2019 / 16:57

За три дана наши стручњаци из међународних организација, те учесници из више Удружења грађана(НВО) из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Албаније, Македоније и Чешке, све на основу чињеница указаше на катастрофалне посљедице економски неисплативих, а по животну средину погубних минихидроцентрала.

Па ево неких од кључних закључака из декларације и обраћања неких од истакнутих стручњака и еколошких активиста познатих европских организација.

 • Натура 2.000 и Смарагдна мрежа заштићених подручја, као и Архуска конвенција морају се поштовати приликом одрживог коришћења ријека
 • Земље Западног Балкана морају да усвоје дјелотворно законодавство у области животне средине
 • Подржавамо иницијативу да се контактирају надлежне институције са захтјевом на МОРАТОРИЈ на изградњу хидропотенцијала, те да се ревидирају све усвојене стратегије, планови/програми и други стратешки акти који директно, или индиректно утичу на управљање нашим ријекама
 • У оквиру ревизије и поновљених поступака треба извршити квалитетну стратешку процјену на животну средине у складу са прописима

Обраћање неких од учесника

-Декларација је искорак у борби за заштиту ријека, те хидроцетрале се третирају као чиста енергија, али изградња тих електрана доказано УЗРОКУЈЕ ТРАЈНУ ШТЕТУ животној средини и локалном народу" истакао је између осталог у свом излагању Мартин Скалски еминентни стручњак и предсједавајући у Европи познате АРНИКЕ.

-Не морамо да користимо своје природно наслијеђе ради зараде неколико људи и приватних компанија, постоје далеко повољније алтернативе, спортске активности, туризам, водоснадбијевање, пољопривреда и други традиционални начини којим држава може да очува природне ресурсе кроз коришћење водних потенцијала за отварање нових радних мјеста, тиме да посљедично увелико повећају приходе у локалне заједнице", истакла је Ирма Поповић Дујмовић испред угледне и моћне ВВФ-АДРИА.

На конференцији на којој сам и ја узео учешће у петак, све заједно са представницима земаља учесница, могло се видјети низ примјера и чути веома потресне приче из БиХ-ријека Дољанка, ријека Крушчица.

Из Србије је велики борац Душан Панић завапио и указао на монструозни план да се на Старој Планини, бисеру Србије и будућој МЕГА туристичкој атракцији изгради преко 55 минихидроцетрала.

Из Албаније смо могли чути тужну причу о уништавању ријеке Вјосу, из Црне Горе смо могли чути о посљедицама по ријеку Тару, ријеку која је под заштитом УНЕСКА, посљедицама због изградње аутопута, па онда ужас који је направљен на ријеци Бистрици(на фејсбуку се врти слика 15-так срна које су дошле на појило на пресушено корито), као и на страховите посљедице по ријеку Буковицу, о ужасу одлагања отпада у ријеку Лим……..

Не бих читаоце ове репортажне колумне умарао са детаљима са ове веома добро организоване конференције, нити са мојим кратким, али ефикасним обраћањем скупу.

Ипак, морам да истакнем како су се на кафе паузи сви учесници сложили са мојом дискусијом и констатацијом да је ова конференција добра прича, али да поред стручних конференција и јавних апела од еколошких и других удружења нема много користи, да спрега полтике и приватног капитала нема ни душу, ни образ, односно, да треба практично дјеловати и спријечити даљу изградњу минихидроцетрала, те извршити ревизију концесионих дозвола, што је хвала Богу био и један од закључака ДЕКЛАРАЦИЈЕ.

Суштина мог обраћања и јесте био мораториј- вето на концесије на ријеке и ревизија постојећих концесија, тако да сам упознао учеснике скупа са покренутом иницијативом ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ по овом питању, те нашом намјером да идемо снажно са другим иницијативама које значе побољашање, а онда и трајно рјешавање здраве животне средине.
Логично и и неизбјежно на овим скуповима, поред активизма у тзв. НВО, указао сам учесницима на потребу политичког организовања појединаца и група-активиста у зелене партије-покрете.

Све то на основу чињеница, или искуства организовања активиста НВО у зелене партије у западној Европи прије пар деценија, указао им на ВАНВРЕМЕНЕ резултате које су они постигли задњих деценија конкретном и коректном политичком борбом.

Указао сам им чињеницама на једини прави начин остварења њиховог циља- здраве животне средине, као и посљедицама, све на основу неминовног успјеха у добро осмишљеној политичкој борби зелених, односно, указао сам им на могућности сваке врсте помоћи БиХ од стране великих европских и свјетских еколошких фондација, као и могућностима донација везаним за МЕГА средста-фондове ЕУ за област здраве животне средине.

Фондова којим располажу у Бриселу и Стразбуру јако утицајни ЕГП-САВЕЗ ЗЕЛЕНИХ ПАРТИЈА ЕВРОПЕ, савез зелених партија ЕУ који дају средства само државама које су кроз народну подршку зеленим партијама-покретима показале да озбиљно и одговорно размишљају о новом времену и ЗЕЛЕНОМ ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ.42 КОМЕНТАРА

 1. Хвала на објави новинарске колумне и хвала на забрани коментарисања на посту зелених о посебној сједници НСРС.

  Ја сам два пута молио да се са тим прекине, међутим неком очигледно треба да зајебава са лажним никовима и посјетиоце и нормалне коментаторе и Фронтал РС.

  Надам се да ће се коментатори на овом тексту држати теме.

 2. Шта је критичари?

  Да сам нешто написао за, или против АНП, онда би горило од напада на мене, овако, честита прича и јасан доказ да су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ једина свијетла тачка у политици Српске.

  Значи, да сам оплео по некоме, било би бранилаца лика и (не)дјела тог идола, овако, коме још треба нешто што је добро за ваше породице, зар не?

  1. Пошто наш прејаки програм ЗЕЛЕНИХ није наишао на плодно тло у РС, дјеловање пребацујемо у Федерацију.

 3. То сам и очекивао.

  Значи,намјерно сам изазвао да се покварењаци са фалсификованих никова јаве,па и овај који фалсификује мој ник апостроф, овај што каже да пребацује дјеловање у федерацију.

  Изазавао сам вас да се јавите, тачно знајући да ће се међу лажним никовима јавити и ова неопјевана удбашка будала.

  Изазвао сам вас да ми дате шлагворт да бих могао још једном побројати све наше активности задњих мјесеци и тиме доказати да смо ДОСТОЈНИ, да вриједимо царева блага и да радимо стратешки.

  Доказали смо задњих година да смо као партија авангарда, да смо сачували образ за све ове године, односно да смо једина свијетла тачка у политици Српске.

  Ја овдје као предсједник ЗЕЛЕНИХ и творац по Српску спасоносног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА шаљем јасне поруке и јавности презентујем иницијативе ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, ја се не расправљам са плаћеницима партија.БОТОВИМА по друштвеним мрежама и порталима.

  МОЛИМ ОНЕ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ, ОДНОСНО НИСУ ДОВОЉНО ПРАТИЛИ РАД ЗЕЛЕНИХ И МОЈЕ ПИСАЊЕ НА ФРОНТАЛУ РС, ПОГОТОВО ПРИЈАТЕЉЕ И ПОСЈЕТИЦЕ МОГ ФЕЈСБУК ПРОФИЛА ДА ПРОЧИТАЈУ ШТА СУ ТО ЧАСНИ И ХУМАНИ ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ РАДИЛИ ЗАДЊИХ МЈЕСЕЦИ, СВЕ ДОК СУ НАС ДРУГИ ДОВОДИЛИ У ОВО ИМБЕЦИЛНО СТАЊЕ.

  Видећи да је ђаво однио шалу, да ће подјеле два блока довести до тешких посљедица по Републику Српску, прије три мјесеца су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ покренули иницијативу за сазивање свесрпског САБОРА.

  Иницијатива је прослијеђена свим институцијама, партијама, удружењима од посебног друштвеног значаја, Цркви и медијима.

  Циљ је био да се предупреди управо ситуација која се десила задњих мјесец дана, односно, да се САБОР добро припреми од стране струке, да се на Сабору донесе ДЕКЛАРАЦИЈА која ће понудити одговоре српске памети и свих патриота, одговоре по сегментима везане за живот и рад Републике Српске у сљедећим годинама и деценијама.

  Да та декларација буде обавезујућа за све српске институције и све изабране представнике српског народа, како по питању изградње-доградње неуништивог правног, политичког, безбједносног, привредног и образовног система Српске, тако и да да тачне смјернице изабраним представницима и институцијама око разговора и преговора са Федерацијом и странцима.

  Све како би се за сва времена обезбједио миран живот свих грађана Српске и Федерације, односно, спријечила свака врста опструкције Републике Српске, те зауставила сатанизација и галопирајући егзодус српског народа.

  Неки су пристали, неки нису, да смо били у праву и понудили једино могуће рјешење, јесте да су власти покушале то исто, мада су знали да после свега што су урадили опозицији нису могли постићи на тај начин саборност.

  Без обзира на посљедице, сазвали су посебну сједницу НСРС и тамо постигли још веће нејединство, посљедице такве неодговорне-популистичке политике живимо сви ових дана.

  Наравно, треба да се зна, једина партија у Рерпублици Српској која је јавно била против одржавања сједнице и указала на посљедице које се данас дешавају, јесу управо ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ.

  То смо у саопштењу за јавност и изнијели, па за оне који читају овај коментар, а нису видјели то саопштење, да кажем како га могу наћи у архиву Фронтала РС под називом ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ ПРОТИВ ПОСЕБНЕ СЈЕДНИЦЕ НСРС.

  Ово је господо која ћете ово читати јасан доказ да су ЗЕЛЕНИ коректив у друштву, да дјелујемо промишљено и национално супер одговорно, те да ово сав народ треба да зна због новог времена и нашег будућег заузимања ставова према политикантима и лажном патриотизму било ког појединца, или партије.

  Са овим смо даказали да заслужујемо поштовање грађана и свих партија, али на тим иницијативама нисмо стали, нити смо се задњих мјесеци препустали дневној политици, како то други раде, напротив.

  Покренули смо прије мјесец иницијативу за заустављање свих радњи по питању концесија за минихидроцетрале и ревизију свих концесионих дозвола.

  Оптужили смо за негдје већ учињен злочин над природом владу и ресорног министра, те затражили смјену министарке за екологију Сребренке Голић.

  Сведоци сте и на основу текста ове колумне и ДЕКЛАРАЦИЈЕ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ О РИЈЕКАМА, ТЕ СВЈЕДОЧЕЊА СТРУЧЊАКА КОЛИКО СУ ТУ ЗЕЛЕНИ У ПРАВУ.

  Такође смо ових дана на основу искустава из ранијих година, односно, података о мјерења загађености ваздуха у свим градовима и већине општина Српске у зимском периоду покренули иницијативу да се у периоду децембар-јануар изрше анализе загађености ваздуха са угљен моноксидом ЦО2.

  Да се у градовима и општинама гдје се докаже велика концентрација ЦО2 на основу коришћења угља за огрев, то грађанима преко медија тачно презентује, те да се у фебруару у тим градовима и општинама донесе одлука у скупштинама о забрани коришћења угља за сезону 2020-2021 године.

  Кад буду изнесени тачни подаци и кад виде грађани са коликим процентом у загађености ваздуха, посебно у поподневним и вечерњим часовима током грејне сезоне учествује сагоријевање угља, онда ће свима бити јасно колико је по ЗДРАВЉЕ СТАНОВНИКА добра ова иницијатива ЗЕЛЕНИХ, те колико ће им ваздух зими бити чистији кад се угаљ као средство за загријавање забрани.

  Да не говоримо колико ће то економски помоћи хиљадама и хиљадама предузетника, људи који у вечерњим часовима зарађују за живот уколико се грађани и гости могу слободно кретати и тиме користити њихове услуге..

  Значи, ем здраво за грађане, ем економски добро за десетине и десетине хиљада мањих и већих предузетника широм Српске, ем економски добро по буџет тих општина и градова.

  Наравно да смо службеном поштом послали иницијативу на све градове и општине које су прошле године и раније имале загађен ваздух у проценту од 30-60% са ЦО2, управо захваљујући коришћењу угља уа гријање.

  Највише ће тај паметан и одговоран потез градских власти користити градовима са већим бројем становника и општинама којим је туризам зими основна привредна дјелатност, као што су рецимо Пале, град гдје је тренутно зими веома загађен ваздух, а хиљаде и хиљаде туриста на Јахорини скија, али хоће да користи садржаје које нуди град.

  Да напоменем да ће ЗЕЛеНИ СРПСКЕ као врло озбиљна партија и у овом случају као и са забраном минихидроцетрала ићи до краја, односно, да ћемо и ову иницијативу добру по здравље становника изгурати до краја, или, да ћемо помоћи и медијски похвалити све општинске управе које поштено одраде свој посао, али да ћемо „разапети“ идуће године сваку општинску власт која не буд етачно измјерила загађеност ваздуха и на основу негативних резултата предузме неопходне кораке.

  Ето господо, тако то раде хумани и часни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, други нека се баве политиканством и србују.

  Значи, ми ћемо ићи са још низом нових иницијатива идућих мјесеци, свака од њих је као и ове побројане национално супер одговорна,авангардна и уједињује народ у корист општег добра, односно, свака наша иницијатива је витални национални интерес српског народа и свих грађана Српске.

  Ми другачије нећемо, нити знамо радити, на народу је да одлучи ко су данас људи који виде даље, ко су данс у полтици Српске искрене патриоте и часни људи од знања и храбрости, а ко кукавице, политиканти, лопови и лажне патриоте,тачка.

 4. Да,неко давно са запада нас назва „западни балкан“, па шта, зар нисмо на Балкану?

  Јебеш термин, суштина је важна,односно, оно што је та конференција о ријекама на западном Балкану донијела по питању препорука свим државама „западног балкана“.

  Важно је да струка доказала погубност и неисплативост минихидроцетрала, те на искуству писмених држава препоручила шта да се ради?

  Од тога да се приступи стратешки доношењу прописа о животној средини и одрживом развоју, заштити природних ресурса, изради новог просторног и других планова везаних за те државе.

  То по програму ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ значи,изради-доради постојећег просторног плана који ће ставити под посебан законски третман многа подручја, негдје и читаве регије у Републици Српској, све у сврху ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  За лицемјере да кажем да јесте конференција оджана у Сарајеву, али су један од три главна организатора(ако не и главни) били људи из Цетра за животну средину из Бања Луке, веома успјешно су свој посао обавили, те им овом приликом још једном честитам.

  Суштина је људи битна, доказало се чињеницама на сву погубност даље изградње минихидроцетрала, односно, доказало се још једном да кад ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ за нешто тврде да је проблем, да су у праву.

  Нас људи боли што се увијек докаже да смо били у праву, рецимо, када смо ранијих година указивали на проблеме, те нудили конкретна рјешења, власт није прихватала наше сугестије, па ти проблеми, не да нису рјешени, него су данас у многоме већи и још горе се одражавају по све нас заједно.

  Као и по сваком проблему на који укажемо, ми имамо рјешење, значи, после забране изградње минихидроцетрала, на чему ЗЕЛЕНИ инсистирају и што ћемо завршити успјешно, ми имамо конкретна рјешења.

  Рјешења која ће се исплатити свим регијама које би биле уништене и понижене због изградње,по природу погубних миницетрала, по народ и државу неисплативих, а исплативих по џепове политичара, лопова по министарствима и супер исплативих за пар десетина бескрупулозних бизмиСмена.

  Другим ријечима, ми смо од првог дана дјеловања у полтици испед времена, ево доказа нашег дјеловања и посљедица што се зелени нису послушали.

  Нпр. садашња политичка,подјеле у друштву, притисак на Српску, масовни егзодус млађег становништва, те економска, социјална, безбједносна, демографска и свака друга криза јесте био разлог за узбуну, односно, тражио се историјски одговор српског народа и Републике Српске..

  ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су га понудили на вријеме кроз одржавање првог свесрпског Сабора Републике Српске.

  Многи су хтјели и хоће Сабор, посебно интелигенција и удружења грађана од посебног друштвеног значаја, неке партије сз хтјеле, али неке политике-партије нису схватиле да је тај Сабор био за Српску генијална ствар, а за њих излаз из ћорсокака у који су упали.

  Неки нису Сабор хтјели због партијских интереса,знали су да њихово постојање као прелетачевића губи сврху у „новом српском демократском поретку“. неки по задатку ментора нису хтјели рјешења која значе праву српску саборност, рјешења која су гарантовала СТАБИЛНОСТ и нормалну будућност свих грађана Српске, елем Сабора не би прије ових срања, али, даће Бог, биће га и мора бити после ових срања.

  Данас живимо посљедице политиканства, дневне политике и уцјена „наших“ политичара, умјесто да смо донијели ДЕКЛАРАЦИЈУ на Сабору, обавезујућу декларацију која би била леђа нашим институцијама и изабраним представницима.

  Све ово наводи на само један закључак, ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ као идеју, идеологију, као људе од части и стварне борце за људска права и опште добро треба поштовати, а добронамјерног визионара Лазаревића треба чути и најчешће, ако не и увијек послушати, тачка.

 5. Сад сам послао администратору молбу да спријечи упад у систем, наиме, неко ме блокира читав дан, систем ме упозорава да неко краде информације,не знам шта имају украсти што се не зна?

  Ево сад пробах поново, ако коментар прође, значи да су већ одрадили шта им треба.

  Мало им склањање мојих текстова са коментарисања, напади ботова,нисам ваљда толико опасан у борби за опште добро?

 6. Нису Симо-тачкице сви блокирани,није нико био блокиран на овом посту, ви имате наређење да серете са других никова, или не коментаришете, ваш корисни идиот је коментарисао у суботу на вече на десет старих и нових постова, само да скине текст са коментара, али, то је све неважно.

  Ја сам написао да ми је данас био блокиран приступ Фронталу са мог рачунара и да сам добио од обавијест да постоји могућност да неко преузима неке информације.

  Наравно да сам одмах провјерио на пар мјеста, сви су могли нормално конектовати на Фронтал РС,логично је било да са тим упознам администратора, толико лицемјеру.

  Иначе, да не бих понављао, препоручујем свима да прочитају моја два коментара на овом посту, јасно ће им бити зашто је оволика узбуна у редовима наших неискрених програмских партнера, тачка.

  1. Гњурац, ти си очито глуп да схватиш гдје је проблем.

   Проблем је што са било које адресе можеш написати да си било који ник.

   Не знам зашто администратор не ријеши тај проблем. До тада нема коментара од Симе Ороза.

   Ајд здраво!

  2. Ako Bog da da te nikada više ne čitamo ovdje. Zatrovao si ovaj portal svojim prostaklucima, primitivizmom, šoviniznom, botovizmom…
   Ti možda misliš da nisi, ali jesi.
   Liječio si ovdje svoje komplekse i frustracije.
   Za bolest nisam ništa rekao. Tačka. Tačkica.
   P.S.
   možda je radi tebe ovo i uvedeno. da li si se zapitao.

 7. Знам Симо, рекао си да могу то радити ботови, ја рекох јуче да ми ваши из неког центра блокирају мој рачунар, те да добијам поруку да купе информације које сви знају.

  Иначе, ова ти је јака о простаклуцима и шовинизму……….!?

  Да тачкице, због мене и ЗЕЛЕНИХ је ових дана почело максимално ботовање, разлог је јасан.

  Док ми конкретно, коректно и национално одговорно о српском јединству и свесрпском Сабору, о политиканској посебној сједници НСРС, о ВЕТУ на концесије за злочиначке минихидроцетрале, о рјешавању загађености ваздуха са ЦО2 у грејној сезони и предлозима рјешења, о……..

  Тако је, зелени загађују народ са иницијативама за опште добро, па и овим саопштењем-молбом ЗЕЛЕНИХ СРПКСЕ из марта, иницијативи да се у Сарајеву наши позову на максималну етничку ТОЛЕРАНЦИЈУ, што ће надам се Тегелтија и Додик подржати.

  Чињенице су чињенице, значи, баш су хумани ЗЕЛЕНИ и прејаки Лазаревић затровали својим поштеним и авангардним дјеловањем овај национално одговорни портал, зар не људи?

  Да не говорим о овој колумни поводом конференције о ријекама, она је посебно опасна по нормалне људе,она вријеђа интелигенцију и снижава рејтиг портала, док ваша ботовска срања Фронталу дижу рејтинг?

  Биће да је другачије, биће да је задњих мјесеци управо оваквим дјеловањем ЗЕЛЕНИХ и Лазаревића нагло скочио рејтиг Фронтала, па сад све радите да га сјебете својим ботовањем.

  Зар није тако тачкице-Симо, у уста вас јебем шкрбава, што рекао геније Савићевић, тачка.

  1. Ima li šanse da se Nikola blokira.
   Čovjeku su totalno popustili živci.
   Na početku sopstvenog komentara on se čudi odakle prostakluci a komentar završava kako završava.
   Čovjek je lud a misli da je savršeno normalan.
   Njegovo djelovanje po meni je uvod u dobrovoljnu eutanaziju frontala, svi napamet znamo njegove priče i počinjemo da se pitamo zašto ovo predugo traje.
   Ili odstraniti Nikolu ili napraviti da se u zadnjih deset tekstova sa komentarima nalazi konstantno Nikola i njegove MEGA SABOR bajke.

 8. Zeleni sa Nidzom na elu, evo vam jos jedan konkretan domaci zadatak. Na prvom ste pali na ispitu. Na rijeci Drinjaci u zvornickoj opstini mjestani sela Glodi inace bosnjacke nacionalnosti, mjesecima protestvuju protiv izgradnje male centrale Parni Lug na nacin da im skrecu svu vodu kroz tunel umjesto da ostave da protice kroz selo kao do sada. U clancima koje mozete naci u vezi s tim protestom stoji da prvobitna koncesija ne predvidja tunel i skretanje vode nego da je to izmisljeno da bi neki ministar ili zamjenik, mozda i vasa Golicka, maksimalno iskoristio potencijal rijeke. Rijeka se skrece kroz tunel u duzini od 10 km. Lokacija pripada RS gdje vi djelujete. Izjasnite se jasno hocete li pomoci tim ljudima skoro svi povratnici.

 9. Лако је рећи другом шта да ради, ми смо по питању концесија на ријеке својим конкретним дјеловањем зауставили уништавање Н.П.Сутјеска, натјерали власти да стану са додјелом нових концесија, на поништење 45 концесија, на…….

  Дјеловали смо као ванпарламентарна партија, рачунали на савјест грађана и људи из власти, плус на снагу и образ опозиције.

  Опозиција је ове злочине задњих година могла сама, или уз нашу помоћ, зауставити кроз НСРС и кроз дјеловање на терену кад је хтјела.

  Зашто није, то питајте њих, само нека нико не заборави да је у ери додјела преко 100 нових концесија од стране ове власти, опозиција имала власт у 2/3 општина, а општине се ту итекако питају.

  Да буде веће зло, баш у тим општинама и на тим територијама се налази већина ријека на које је додијељена концесија.

  Сад смо кренули радикално и до краја,ко хоће нека се прикључи, или подржи, значи, биће ревизије и поништења концесија,биће и мјера против оних који нису по стандардима изградили и који сад мимо стандарда граде минихидроцентрале, па и ове на Дрињачи,толико, поздрав.

 10. Демировац,

  ниси ти демировац, али нема везе, да јеси, написао би твоје спиновање по питању концесија на ријеке на овом посту, не би на другом.

  Знам да вам је забрањено да овдје коментариште, осим да нешто ружно напишете, али ево ти одговор на тему поста.

  Општине се питају прије додјеле концесија,али све да се не питају, ако локалне власти раде у корист народа у њиховим општинама, онда имају сто начина да спријече издавање дозвола.

  Разумијем начелнике из владајуће већине у држави, али не разумијем опозиционе начелнике што су дозволили преко 100 нових концесија?

  Значи, довољно је било да начелници тих опозиционих општина и њиховаскупштинска већина упознају народ са намјерама неких из владе, те да медијски припреме, а онда одрже народни митинг против минихидроцетрала.

  Зар мислиш да би се неко усудио после тога да да дозволу на територији гдје је народ рекао НЕ?

  Наравно да не би нико из владе, а ни концесионар, све знајући да неће власт и народ дати да се гради на њиховој територији нешто што ће донијети појединцу новац, а општину унаказити.

  Нема пријатељу Закона и надлежности ако се ради против интереса народа, значи, ако неко ради злочин у име НАВОДНЕ демократије, онда народ има право да се брани.

  Није генијални Марк Твен случајно написао:

  # ДА ГЛАСАЊЕМ МОЖЕМО УЧИНИТИ ПРОМЈЕНУ, НЕ БИ НАМ ДОЗВОЛИЛИ ГЛАСАЊЕ“

  1. Ovim samo potvrdjujes da pojma nemas o koncesijama za hidroelektrane.
   Provjeri dobro proceduru za dodjelu tih koncesija pa se onda javi.
   Opstinama se obracaju tek onda kada je skoro sve gotovo. Koncesija dodijeljena, investitor usao u troskove, itd.
   Drugo, kojih 100 novih koncesija. Lupas. Nabroj bar dvadeset.
   Pozdrav, Demirovic, Kamenica Gornja

 11. Демировац,

  ко појма нема, ја који тврдим да се у свим општинама за потенцијалне концесије много прије знало, него што су додијељене??’

  Писао сам у коментару о томе да је било начина да се концесије на вријеме спријече, тиме спријечи злочин над природом и народом са једне стране, са друге, да се предупреди евентуално давање концесије.

  Зато сам намјерно поред власти прозвао и опозицију, власт их прозива да су подијелили 2005 године око 90 концесија, да то је тачно.

  Али је и тачно да су за вријеме ове власти старе концесије обустављене и преиспитане, па им је због ПОДМАЗИВАЊА дата поновна сагласност, али, не само да им је дозвољена изградња малих миницетрала, него су им дозволе толико проширене, да су тиме уништили цијеле ријечне токове, примјер Угар, Прача………

  Да не говорим како је преко 100 дозвола дала ова влада, зашто су то у многим општинама прећутали начелници и већинска власт СЗП, зашто су то прећутали посланици СЗП?

  Значи, Демировићу, може се спријечити даљи злочин, могу се санирати посљедице изграђених миницетрала, има начина и биће то ријешено, само овог пута на челу са ЗЕЛЕНИМ.

  Поздрав.

  1. Nisi odgovorio na postavljeno pitanje jer ne znas. Ono sto si napisao nije tacno. Stara vlast je dodijelila 148 koncesija, koje je nova vecinom ponistila. I to je bilo do 2006 .Nova vlast nije dodijelila ni blizu 100. Nova vlast je izbacila optine iz igre promjenom propisa. Vidis da pojma nemas a busas se u prsa. Dodji u Glodi da nam pomognes ako si Baja

 12. Ипак си ти ДЕМИРОВАЦ фалсификовани ник, лажеш о 148 концесија старе власти, тачно је 95, то се да лако по датумима концесија провјерити, то је чак и ова власт сто пута рекла у медијима.

  Да не причам на памет, да ВАМ БОТОВИ ПОРУЧИМ како лично имам сваку концесију написмено, као и промјене концесионара, знам и много више, али сигурно да знам ко су власници концесија, од оних који су добили прве концесије 2005 године, па до данас.

  Значи, лажеш превртљиви БОТУ ВЛАСТИ, зато си, све да не би враћао овај пост, коментар послао на другом посту, што имплицира да не пише ово угрожени муслиман из Глоди, него БОТ власти, зар не?

  Извини завршили смо, тачка.

  1. Nikola naš Zeleni, provjerio sam još jednom, i još jednom se uvjerio da je do apsolutizma Milorada Dodika izdato tačno 148 koncesija za male hirdoelektrane. Oko 90 – pa možda i tvojih 95- izdato u par mjeseci za vrijeme vlade Mikerevića.
   Traži od tvojih insajdera da ti dostave te informacije i ne brukaj se ovdje, kad si me već prozvao.
   PREMA TOME, NIKOLA, O TOME TI OČIGLEDNO POJMA NEMAŠ, A JA SE PONADAO IZ DALEKE TUĐINE DA ĆEŠ POMOĆI MOJIM ZEMLJACIMA DA SE ODBRANE DRINJAČU I OTAVE JE DA TEČE KROZ SELO GDJE JE MILIONIMA GODINA TEKLA.
   Više ti se neću javljati. Pao si i na ovom ispitu.
   SCHLUSS

  2. Gori si ti od njega.
   Vidiš da „saborno“ halucinira.
   Ta njegova priča o mini hidroelektranama je klasična priča agenta provokatora proizvedenog u laboratoriji udbe.
   Vlasnik svega u Republici Srpskoj je jedan čovjek a ti povjerovao da Nikola-rezimski nije igrač Laktašenka.

  3. Ти си демировац СПИНОВАО да је стара власт до 2006 године издала 148 концесија, прочитај шта си написао у коментару од 4 децембра у 15:37,коментара на који сам реаговао.

   Неважно, не мораш као фол нападати Додика и тиме вадити ваш ботовски тим, тачка.

 13. Ево, сад сте и Јасминов ник фалсификовали, да ли ћете ви ЗЛОБНИЦИ икад схватити да број коментара уопште није битан, ЗЕЛЕНИ и Лазаревић шаљу поруке, оне су задњих мјесеци кроз више иницијатива послате и тачка.

  Значи, апсолутно не треба више ниједан коментар на овом посту, осим ако се озбиљно не пише о погубности минихидроцетрала.

  Да завршим литургију.

  Ово сам кроз раскринкавање вашег ДЕМИРОВЦА из Глода хтио да укажем посјетиоцима Фронтала како злобно и глупо радите.

  Знате, дуго сам ја овдје, зато немојте уопште сумњати у то да не знам кад ради ваш тим, кад спинују федералци, кад наши удбаши, кад слободни стријелци?

  Неважно,морам на крају да констатујем, срамота ваша јесте, али све да не кажете ниједну лијепу ријеч за ову најхуманију причу у Српској и БиХ, то могу да разумијем.

  Али као родитељ питам вас: „Због чега сте тако злобни, имате ли ви данас своју дјецу, да ли мислите о њиховој будућности?“

  Ако их имате, у Бога се уздам да нису као ви, ако и јесу, кад се ЗЕЛЕНИ буду питали, створићемо такво хумано друштво, да ће и дјеца злобника морати да се прилагоде, односно, одгојићемо и њих онако како треба одгојити младост која баштини своје, поштује искрено друге, али воли народ којем припада и чува своју државу, све чувајући њене ресурсе и њене љепоте.

  Да моји злобници, описменићемо их, све у складу са новим временом, плус наоружати их са оним што ви немате, наоружаћемо их огромном телеранцијом и стрпљењем и поштовањем других и другачијих.

  Једном ријечју, научићемо их да буду честити и хумани, али супер одговорни људи који љубоморно чувају своју отаџбину, јер знају да другу имати неће ако ову изгубе, или, да би опстали на овим просторима, „избићемо“ из њих на културан начин вашу генетику- злобу, нетолерантност, клептоманију и завист, тачка.

  1. Kako ti znaš da je neko ukrao nik od Jasseta?
   Zar misliš da je on toliko pokvaren čovjek da ti nije mogao ukazati da si napisao 15 od 29 komentara?

  2. Mladene ne seri

   Nadzi ijedan moj komentar u to vrijeme i bit ce ti sve jasno.
   U 18 00 sam bio ako vec hoces da znas u Berlinu.
   A sad pisem sa adrese u Münchenu,kao uostalom i uvijek.Znaci kad dodzem kuci sa posla.Svako moze provjeriti ,moja ip adresa nije zakljucana.
   Hoces li jos broj leta Berlin -München?

   Nikola ,pobratime ,radi svoj posao.Vidis da si na dobrom putu .

 14. Za Demirovica ,ne znam.Jes da tukne na pericu ,ali,il se dobro maskirao ili ipak nije on.Tacka.Mladen opet nista ne razumije,petlja se u visu polikitu.

  Jedno stvarno ne mogu shvatiti.
  Sta su na tebe navalili?Kome ti to smetas?

  Mislim da dolaze sa Stevandiceve strane,a ti provjeri,Cak imam saznanja…koja ipak ne moraju biti tacna.

  Nas Perica je u defanziviSefovi mu rasturaju buljiu.Pusi na sve strane,pa je sve moguce.

  Cuvaj se ti

  Cuvaj zdravlje,Aferim.

  1. Nemoj i ti zezati, vidio si šta se dešava kada mu jasse uradi otvoreni prelom psihe, nije se telac pojavio na Frontalu 7 dana. Još nisu rascistili, još ga ima u šaci.
   Zaista me iznenadio neprijatno, za 15 / 29 jasse reče da je na dobrom putu?!