08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Лазански: Британци би слали војнике "против руског утицаја" из патолошке хистерије

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански сматра да је најављено слање британских војника у БиХ као појачање ЕУФОР-у током предстојећих избора у функцији политичког притиска на Републику Српску.

недеља, 10 јуна, 2018 / 17:01

"Како се баш сад оперативни командант ЕУФОР-а /Џејмс Еверард/ сетио да му требају ти војници? Треба видети оперативну структуру тих војника – да ли су обавештајци или су за електронско извиђање, надгледање електронског спектра. Међутим, све је у функцији и у контексту избора на простору Републике Српске", рекао је Лазански Срни.

Он истиче да је занимљив термин који су изабрали Британци, а у контексту писања западних медија да британски војници долазе да би "спријечили руско мијешање у октобарске изборе", нагласивши да та антируска хистерија није реална.

"То је једна хистерија која влада на Западу и полако прераста у једну патологију", сматра Лазански.

Он је указао да су британске агентуре присутне на овим просторима још из времена прије Другог свјетског рата и да "стоје иза свега".

"Оне су главне. Ми можемо да причамо ЦИА и неки други…Међутим, Енглези раде у тишини, на дуге стазе и имају своју мрежу агената од утицаја у политици", рекао је Лазански.

Британски "Тајмс" објавио је да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би "спријечили руско мијешање у октобарске изборе".

Из британске Амбасаде Срни је јуче речено да Велика Британија не шаље додатних 40 војника и официра у мисије ЕУ и НАТО-а у БиХ ради "спречавања уплитања Русије у опште изборе у октобру", већ да је одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а Џејмса Еверарда за упућивање тих војника да би се унаприједили капацитети ЕУ снага.