Лавров за Дејтон, Вучић не забија нож у леђа

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се Москва чврсто залаже за Дејтонски мировни споразум и да не подржава његово заобилажење ради остварења неких геополитичких интереса. Лавров је, након састанка са премијером Србије Александром Вучићем у Београду, рекао да су српски и руски народ увијек кроз историју и бројне ратове били савезници, што […]

петак, 4 децембра, 2015 / 18:13

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се Москва чврсто залаже за Дејтонски мировни споразум и да не подржава његово заобилажење ради остварења неких геополитичких интереса.

Лавров је, након састанка са премијером Србије Александром Вучићем у Београду, рекао да су српски и руски народ увијек кроз историју и бројне ратове били савезници, што ће бити и у будућности.

Он је нагласио да Русија подржава жељу Владе Србије да створи услове за бољи живот српским грађанима и обезбиједи стабилност у региону, те поручио да се Москва чврсто залаже за Дејтонски мировни споразум.

Лавров је констатовао да српско-руски односи нису оптерећени неким исполитизованим притисцима.

"Веома смо задовољни развојем односа са Србијом. Цијенимо односе који се развијају у смјеру обостраних интереса", рекао је Лавров и указао да је вриједност руских инвестиција у Србију достигла четири милијарде евра.

Он је потврдио да је са предсједником Владе Србије разматрао термин будуће посјете Београду премијера Русије Дмитрија Медведева.

Осврћући се на београдски Министарски савјет ОЕБС-а и српско предсједавање овом организацијом, Лавров је рекао да је Београд током предсједавања имао избалансиран приступ, а да организација самита заслужује све честитке.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да Србија као мала земља не може да учини за Русију онолико колико она чини за њу, али да Београду остаје коректан партнер Москве.

"Србија није забадала нож у леђа Русији у тешким моментима", рекао је Вучић и додао да Србија не намјерава да "гаси нити урушава односе са Москвом".

Вучић је захвалио Лаврову за то што је Москва подржала Србију у борби да самопроглашено Косово не уђе у УНЕСКО, као и у Савјету безбједности УН. Он је захвалио и за руску континуирану подршку српском суверенитетуу и независности.

Он је нагласио да ће посјета премијера Русије Дмитрија Медведева услиједити у првој половини наредне године, што је, како је оцијенио, потврда добрих односа.

Као посебан ефекат данашњег састанка Вучић је истакао чињеницу да је са Лавровим договорио враћање дуга Србије "Гаспрому".

"Решили смо неколико веома важних питања. Када је реч о дугу Србије `Гаспрому`, 30 милиона ћемо вратити до краја године, а 6,5 милиона следеће. Петину укупног дуга од 190 милиона евра ћемо уплатили одмах, а остало од 2016. до 2019. године у пет рата", рекао је Вучић.