Лавров: Русија је против било каквог ултиматума Сирији

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је данас да је против било каквог постављања рока или ултиматума Дамаску за примјену мировног плана специјалног изасланика УН и Арапске лиге Кофија Анана. "Ултиматуми и вјештачки рокови ријетко су били од користи", изјавио је Лавров новинарима у Јерменији, дан након што су западне и арапске земље на састанку […]

понедељак, 2 априла, 2012 / 15:27

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је данас да је против било каквог постављања рока или ултиматума Дамаску за примјену мировног плана специјалног изасланика УН и Арапске лиге Кофија Анана.

"Ултиматуми и вјештачки рокови ријетко су били од користи", изјавио је Лавров новинарима у Јерменији, дан након што су западне и арапске земље на састанку "пријатеља сиријског народа" позвале Анана да одреди рок за предузимање сљедећих корака у рјешавању кризе у Сирији.

Он је оцијенио да не треба конференција пријатеља Сирије, која је одржана у Истанбулу, да оцјењује примјену Анановог плана, већ то треба да учини Савјет безбједности УН.

"Кофи Анан је добио мандат од генералног секретара УН и Савјета безбједности и зато ће Савјет безбједности оцјењивати примјену плана и приједлога", додао је Лавров.

Ананов мировни план у шест тачака предвиђа да војска прекине дејства и повуче се из градова како би се омогућила испорука хуманитарне помоћи.

Режим предсједника Башара ал-Асада је прихватио план.

"На основу документа, сиријска влада је приморана да учини први корак и повуче војнике, али то није праћено аналогном акцијом друге стране која се бори против владиних снага и мислим да то неће дати резултате", додао је Лавров.

Чланице Савјета безбједности УН Кина и Русија, које су раније блокирале двије резолуције УН о Сирији, као и сиријски савезник Иран, нису учествовали на скупу у Турској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *