Лаушевић написао Другу књигу

Нова књига Жарка Лаушевића „Друга књига – дневник једне робије” у издању „Hipatie” наћиће се у продаји у четвртак 19. септембра на киосцима у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Књижевним првенцем „Година прође, дан никад”, Лаушевић се представио као изузетно талентован писац и човјек који дубоко осјећа и опажа, пише Политика. Бавећи се моралном […]

уторак, 17 септембра, 2013 / 07:38

Нова књига Жарка Лаушевића „Друга књига – дневник једне робије” у издању „Hipatie” наћиће се у продаји у четвртак 19. септембра на киосцима у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

Књижевним првенцем „Година прође, дан никад”, Лаушевић се представио као изузетно талентован писац и човјек који дубоко осјећа и опажа, пише Политика.

Бавећи се моралном страном свог, (и наших) бића, он злочину и казни даје неко своје, дубље значење, мјеру свога бића и мисли, преживљавања у једном од, за њега, највећих животних вртлога, наводи се у саопштењу издавачке куће „Hipatia”.

Двије године касније, он наставља тамо гдје је стао, тематски, стилски и психолошки. Послије препричаних 455 затворских дана у Београду и Спужу, на страницама овог дневника једне робије, наставља своју животну причу, без помпе и патетике, наводи се у саопштењу и додаје да Лаушевић ниједног тренутка, ни у најкраћој реченици, не тражи самилост од читаоца.

„Друга књига”, која је у распону од умјетничке прозе до специфичне затворске документаристике, потврђује да је некада велики глумац, постао велики писац.

„Прекријте име писца, занемарите ко је он и схватићете колико је талентован. Сматрам да је књижевно још моћнија, успјех прве му је дао храбрости и самопоуздања да се распише, а први пут кад га будем чуо, питаћу га одакле му тај сарказам и духовитост англосаксонске литературе, распјеваност јужноамеричке, хиспано књижевности, душа словенске и руске књижевности”, рекао је глумац Ирфан Менсур о књизи.

„Емоција коју носи посљедњих неколико реченица сваког поглавља толико је фасцинантна пјеснички да у тих неколико ријечи може да сажме све ово што је изговорено на неколико страна. Жарко се више не може заобићи као писац и једва чекам да настави да пише”, додао је он.

Предговор за књигу је написао редитељ Зоран Амар, док се на задњој корици налазе осврти и коментари Виде Огњеновић, умјетничке директорке Cafe teatera у Љубљани Вите Маврич, Милоша Радовића и Миљенка Јерговића.

Продаја прве књиге прослављеног глумца, „Година прође, дан никад”, оборила је све досадашње рекорде новије српске књижевности. За око 45 дана штампано је 300.000, а укупно продато преко 335.000 примерака овог књижевног феномена.

Лаушевићев бестселер налази се у многим библиотекама, док ће и „Друга књига” сигурно заслужити да се, уз прву, нађе у свакој књижевној колекцији као дубока, истинита, сурова и потресна исповјест човјека који се „на голо” открио и показао куда је и како текла ријека његовог, али и многих других живота, додаје се у саопштењу.

Књига ће се, у исто вријеме када и у Србији, наћи у продаји у Црној Гори и Републици Српској.

Лаушевић је рођен на Цетињу 19. јануара 1960. године. Дипломирао је на ФДУ у Београду, у класи професора Миње Дедића, и врло брзо постао члан ансамбла Југословенског драмског позоришта.

Филм о Жарку Лаушевићу „Лауш"

 Дебитантски филм редитељке и сценаристкиње Бранке Бешевић Гајић о животу глумца Жарка Лаушевића „Лауш” премијерно би требао да буде приказан у фебруару наредне године у центру „Сава”.

„Лауш” је филм који се на документаристички начин бави истинитим догађајима и феноменом личности умјетника Жарка Лаушевића. Кроз нарацију, игране дијелове, сјећања колега, пријатеља, коришћењем постојећег архивског материјала и цитирањем одређених дијелова из књиге „Година прође, дан никад”, представљамо његову судбину и један документ времена, наводи се у саопштењу продуцентске куће „Фикс фокус”.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *