Латинични Јахорина филм фестивал петнаести пут промовише БиХ и англицизацију

Истог дана Влада РС утврдила приједлог закона о заштити српског језика и писма, организатори Јахорина филм фестивала послали су саопштење само на латиничном писму и са ријечима у енглеском оригиналу, у којем се даје предност Босни и Херцеговини као надидентитету.

субота, 4 септембра, 2021 / 13:39

Јахорина флим фестивал се уклапа у потпуности у политику сарајевоцентричне бехаизације уз англицизацију, по невладинићком плану и програму. При том се до непријатности неоргинално и копирантски слиједи нормативна поетика овдашњих англицираних фестивала. Тако и ЈФФ, као и парадржавни ОК фест који књигу зове бук, има приредбу "ЈФФ тин" (ЈFF Teen у оригиналу).

Пошто се дјеца образују да је "омладина" тешко примитивна и неподесна ријеч коју треба избјегавати, очекивати је да док одрасту овогодишњи полазници ЈФФ тина, и Јахорина филм фестивал преименују у Maple Film Festival, на којем ће се служити јаворов сируп. Иксључиво увезен из Канаде, која ће организовати ваздушни мост да се наша дјеца евакуишу из овог мрака и заосталости, те заштите од својих родитеља као она из Кабула од талибана.

Сасвим је природно, уз непостојање било какве културне политике, сем окупаторско-сарајстанске, што Република Српска, на чијој територији и захваљујући чијој логистици се фестивал организује, бива осјетно подређена имагинарној државној заједници БиХ. И то све у ратној престоници Српске – на Палама!

Уз константну азбукоубиствену и прохрватско-пробошњачку културну политику РТРС, Денис Бојић се можда осјећа, а можда и јесте босанскохерцеговачки, а не српски редитељ; али бар негдје треба испоштовати паре које је Република Српска потрошила на њега, а не некаква БиХ. На ЈФФ поштовање чињеница те врсте не постоји.

Као ни на РТРС, као ни у Министарству просвјете и Културе, те Министарству трговине и турзима из Владе Републике Српске. Но, бар је још једном јасно да се "ПЦ амблем" правилно чита овако како је по Вуку Ст. Караџићу на Фронтал.РС написан.

У саопштењу које слиједи, БиХ је поменута три, а Српска само једном. И то није случајно. То је културна политика коју изграђује и финансира Република Српска, што се и види на прошлогодишњој фотографији са отварања, коју су организатори поново послали уз саопштење. Осим што смо га пресловили на српско писмо са латинице, тј. енглеског, дајемо га са све насловом који су сами смислили, а који најбоље говори шта Српска значи за организаторе и финансијере:

Три филма из БиХ у такмичарском програму 15. Јахорина филм фестивала

Петнаести међународни фестивал документарног и кратког филма – Јахорина филм фестивал, који ће бити одржан од 22. до 25. септембра, представиће у регионалном такмичарском програму три најновијиа филма домаћих аутора и педесет филмова у регионалној и међународној селекцији. Они ће се такмичити за фестивалска признања: за најбољи документарни, кратки играни, експериментални и студентски филм, такмичарског програма.

Свјетску премијеру на јубиларном 15. фестивалу у домаћем такмичарском програму Јахорина филм фестивала имаће филм награђиваног БиХ редитеља Дениса Бојића "Неки нови Бродвеј”. Ријеч је о својеврсном подвигу 6 особа са дауновим синдромом који савладавајући бројне препреке постају једни од првих полазника професионалне школе глуме на просторима југоисточне европе рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа са дауновим синдромом. Заборавите све што сте знали о дауновом синдрому и припремите се за ..неки нови Бродвеј.

У такмичарски програм фестивала у стиже "Огњило” Владимира Перовића, дубоко интиман филм, у суровом крашком окружењу, човек живи својим застарјелим животом горштака. Дани пролазе, годишња доба и године. И полако се чудан, метални сусјед смешта вис-а-вис, мијењајући исконски пејзаж. Да ли ће и то промијенити нешто у животу човјека …!?

Након свјетске премијере на Мумбаи Интернатионал Филм Фестивалу стиже нам филм "Од Дурбана до сутра” који потписује индијски редитљ Дyлан Мохан Граy. Пет заговорника здравог живота из свих дијелова свијета раде кроз побједе и поразе планирајући пут према смисленом, универзалном људском праву на здравље.

Млади БиХ редитељ Стефан Томић на фестивал је присутан са филмом "Кућа има рогове”. Трочлана породица открива да нико од њих није спавао данима. Мајка, забринута за здравље своје породице, покушава се борити против ове тајанствене несанице, али сваки покушај је узалудан. Почиње губити разум и како се ломи она, тако и њена породица.

Поред двадесетпет документараца такмичарског програма, у другим програмским целинама 15. Јахорина филм фестивала биће приказано још петнаест кратких играних, осам документарних ТВ филмова и 11 експерименталних филмова.

Током овогодишњег Јахорина филм фестивала биће организовано и неколико нетакмичарских манифестација као што су "ЈФФ Теен” пројекат који је намијењен едукацији дјеце и младих те којем је основни циљ стварање нове кино публике. Овај пројект организује се на Фестивалу као и кроз цијелу кино мрежу у источном дијелу Републике Српске, а у сарадњи с основним и средњим школама.

Истовремено биће уприличено представљање Мини ЈФФ радионице. Као и претходних година, о најбољем филму ЈФФТеен програма одлучиваће средњошколски жири чији ће чланови бити полазници МиниЈФФ радионице намијењене средњошколцима заинтересованим за продукцију кратких документарних филмова. Уз пет наслова из званичне селекције, биће организоване и пројекције документараца насталих на прошлогодишњој МиниЈФФ радионици, које су конципирали, развили и снимили сами полазници. Жеља ЈФФ тима је да се едукативним ЈФФТеен програмом повећа компетентност средњошколаца у критичком сагледавању филма и анализирању његовог садржаја и тематике, као и техничких аспеката, и да се подстакне развој социолошко-емоционалних вјештина младих.

Награђивани режисер и продуцент Жељко Мирковић одржаће Мастер цласс на тему "Проблеми финансирања документарних филмова”. Како се у земљи у транзицији долази до средстава за једну од најскупљих грана културе – кинематографију? Тешко. Из домаћих извора нестабилно и још увек спорадично. Овдашњи продуценти при том познају углавном стари систем, у коме се о свему старала држава, бар они старији, млађи у школама још уче по том систему или се посла прихватају они којима то није професија, у овдашњем случају углавном глумци. Оно шта преостаје јесте сарадња, прије свега, са земљама у региону и приступање европским филмским фондовима. Некима од њих овдашње филмаџије неће моћи да приступе све док сами не будемо заиста ријешени да "уђемо" у Европу.

Отварање 15. Јахорина филм фестивала биће уприличено у складу са епидемиолошким мјерама 22. Септембра у 19.00 часова.