Латинични фестивал о трошку Српске мирише на бензин

Гран при 12. Међународног фестивала еколошког и туристичког филма "Јахорина филм фестивал", који је данас затворен на Палама, добио је филм "Мирис бензина" Бранка Томовића из Велики Британије.

субота, 29 септембра, 2018 / 16:53

На Фестивалу су додијељене награде "Златни јавор" за најбољи документарни филм, експериментални филм, студентски филм, кратки играни филм, еколошки филм, туристички филм, за најбољу филмску режију, за свеукупан допринос кинематографији, документарни ТВ филм и најбољи филм из БиХ.

Награду "Златни јавор" за најбољи регионални документарни филм у међународној конкуренцији припао је филму "Флоријанов посљедњи успон" Харолда Чапмана из Велике Британије, а за најбољи филм из БиХ проглашена је "Марија" Далиборке Бајић.

Награда за најбољи регионални студентски филм "Златни јавор" додијељена је Акаш Шарми из БиХ за филм "Припреме за вјенчање у селу", док је иста награда у међународној конкуренцији додијељена филму "Краљевско плаво", чији је аутор Динко Драгановић из Аустрије.

Филму "Импулс", чији је аутор Димитрис Аргиу из Грчке, проглашен је за најбољи експериментални филм у међународној конкуренцији.

Најбољи документарни ТВ филм у регионалној конкуренцији је филм "Јека пруге уског колосека" Јелене Божовић из Србије, док је најбољи у међународној конкуренцији филм "Табу без табуа" мађарског аутора Норберта Палинкаса.

"Златни јавор" у категорији кратки играни филм у регионално конкуренцији припало је филму "Приоритет" Јоване Ковановић из Србије.

Жири је за најбољи регионални еколошки филм прогласио филм "Тематска-Ми смо закон" Руже Хелач из Србије, док је "Златни јавор" за најбољи еколошки филм у међународној конкуренцији додијељен филмском остварењу "Дивљи Кариби – китови и вулкани" аутора Флориана Гутнекта из Њемачке.

За најбољи регионални туристички филм проглашен је "Раиф" Хасана Арнаутовића из БиХ, док је "Алкала Ваша дестинација" Херве Тирмарче из Шпаније био најбољи у међународној конкуренцији.

За најбољу филмску режију "Златни јавор" додијељен је Мари Мамковић из Пољске за фим "Кћи", а за свеукупан допринос кинематографији припало је редитељу из Србије Драгомиру Зупанцу.

Директор Фестивала Мирко Деспић рекао је новинарима да филм "Мирис бензина" говори о избјегличкој кризи, те да је аутор Бранко Томовић на најупечатљивији начин донио трагичну причу једне породице која је била у избјегличкој колонији.

Члан жирија, професор и театролог из БиХ Раде Симовић истакао је да је велики подвиг имати Фестивал са 91 филмом из 32 земље.

Добитник "Златни јавор" за најбољи регионални документарни филм и најбољи филм из БиХ "Марија" аутора Далиборке Бајић, је филм на тему вантјелесне оплодње и стерилитета, који је на овим просторима табу тема.

"Јахорина филм фестивал" отворен је 26. септембра. Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пројекат су подржали и Министарство цивилних послова БиХ, Министарство трговине и туризма Српске, Савјет министара, општина Пале и Олимпијски центар "Јахорина".

Медијски покровитељи манифестације су Новинска агенција Републике Српске "СРНА", Радио-телевизија Републике Српске, Телевизија ОСМ и Јавни сервис БХРТ.