Ласерски ратови: Протестанти против корона-режима у Словенији повриједили око пилоту хеликоптера

Словеначка полиција саопштила је да је током протеста против ковид мјера у Љубљани непромишљеном употребом ласера оштећено око пилоту хеликоптера.

четвртак, 14 октобра, 2021 / 20:46

Ријеч је о хеликоптеру којим су надгледани окупљени на протесту против ковид мјера на Тргу Републике у Љубљани.

Представник љубљанске полиције Александра Голец истакла је да је освјетљавање авиона и хеликоптера ласерима дугогодишњи проблем, преноси словеначко "Дело".

Она је истакла да ласере често користе малољетници, којима су их родитељи купили као играчке, док одрасли корисници вјероватно нису ни свјесни да свјетлосни сноп усмјерен на авион може изазвати засљепљивање цијеле посаде одбијањем зрака у кабини.

"У екстремним случајевима, то може довести до неконтролисаног кретања хеликоптера или авиона, укључујући несреће", рекла је Голецова.

У полицији сумњају да је ријеч о намјерном чину, а не случајној употреби ласера.

Пилот је упућен на специјалистички преглед вида. У случају оштећења вида, може услиједити губитак љекарског увјерења неопходног за летење.

Полицијска управа Љубљана истиче да њихови пилоти користе хеликоптере не само за обављање полицијских задатака, већ и за спасавање људи у планинама, на путевима и за превоз повријеђених до болница, због чега је значајно имати што више оперативних пилота.

Неколико хиљада демонстраната окупило се јуче у центру Љубљане у наставку антивладиних протеста подстакнутих незадовољством због мјера против вируса корона, а полиција је употријебила сузавац.