Лаптоп који прати поглед

Прототип лаптопа који је направило Леново у сарадњи са шведском компанијом Тоби Технолоџи омогућава да се њиме управља погледом. Овај модел прати поглед корисника и може да "схвати" у коју тачку на монитору корисник гледа. То значи, између осталог, да ће игрице у којима треба да пуцате на непријатеља постати много занимљивије. Али, ове недеље […]

уторак, 1 марта, 2011 / 23:20

Прототип лаптопа који је направило Леново у сарадњи са шведском компанијом Тоби Технолоџи омогућава да се њиме управља погледом.

Овај модел прати поглед корисника и може да "схвати" у коју тачку на монитору корисник гледа. То значи, између осталог, да ће игрице у којима треба да пуцате на непријатеља постати много занимљивије.

Али, ове недеље извршена је демонстрација нових могућности на практичнијем примеру: рачунар сам помијера текст на екрану јер "зна" када је корисник стигао до последњег видљивог реда.

У будућности, може се очекивати да лаптопови налик овом помијерају курсор миша тамо где корисник погледа, а ликови из игрице можда ће нам убудуће узвраћати поглед.

Иза ове технологије стоји шведска компанија Тобии Технолоџи Инц.

Како ради? Према кориснику се усмјеравају два невидљива зрака, а скривене камере онда прате одбљесак његових зјеница. Није битно да ли особа носи наочаре или не, али се подешавања прилагођавају сваком појединачном кориснику.

Ипак, не очекује се да ће ова технологија замијенити коришћење миша, већ ће се упоредо са њим са циљем да употребу компјутера убрза и олакша.Оставите одговор