Лапсус или не: Садик Ахметовић се залаже за увођење албанског језика

Посланик Независног блока у Представничком дому Парламента БиХ Садик Ахметовић, најавио је да ће на наредној сједници Парламента покренти иницијативу за усвајање Закона о кориштењу језика, а управо он не зна да се њиме служи, како год да га зове.

уторак, 28 августа, 2018 / 16:02

У предизборним напорима да се заоштре и подгрију међунанционалне нетрпељивости, право из Сребренице се јавља Садик, правећи недопустив лапсус. Или можда не? Припремајући иницијативу која би, како он сматра, требала да ријеши питање кориштења језика у БиХ, он га, односно његове ћате, не знају користити правилно.

Као прво, издвојили смо дио у којем јасно позива на увођење албанског језика, али и то да име непостојећег „босанског језика“ пише великим словом, што свакако није по правопису. Чак ни тог непостојећег језика. У дијелу са управним говором, овог истог саопштења у којем ни на који начин нисмо интервенисали, имена „језика“ се пишу правилно:

– Припремам иницијативу према којој ће се сва три језика, босански, српски и хрватски изучавати у основним школама и имати исти статус у свим јавним институцијама и јавној употреби. Тиме би се изједначила сва три језика на цијелом простору БиХ. Ово овако што се ради, како институције у кантоналним, ентитетским и државном парламенту, користе, односно не користе овај језик и покушавају да га идентификују само са Бошњацима, је комплетно негирање државе Босне и Херцеговине и зацементирана подјела на три народа, наглашава Ахметовић.

Он додаје да Независни блок, па ни он као представник ове странке, не желе више да само посматрају подјеле на основу језика, додајући да би према иницијативи, сва три језика била заступљена једнакоправно на цијелој територији Босне и Херцеговине.

– Прошлих година било смо свједоци и дипломатских скандала због употребе Босанског језика, који се увијек рефлектирао и на унутрашње подјеле у БиХ. Ако Македонија може увести Албански језик, не видим разлог да га не уведемо ми у БиХ, јер нисам примјетио до сада да неко некога не разумије. Ово је политичко питање, око којег сви беру јефтине политичке поене, али нажалост, и подстичу подјеле у БиХ. Вјерујем да би се на ово питање коначно требала стави тачка, а не да остаје камен спотицања и наредним генерацијама, нагласио је Садик Ахметовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *