Лани за 7,6 милиона КМ запослено 2.000 људи, ове године буџет повећан

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је приједлогом акционог плана запошљавања у овој години у Српској за те сврхе планирано 10,3 милиона КМ, плус четири милиона КМ "заосталих" средстава из прошле године. Он је новинарима након сједнице Економско-социјалног савјета Српске рекао да ће та средства бити расположива за […]

среда, фебруар 11, 2015 / 15:59

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је приједлогом акционог плана запошљавања у овој години у Српској за те сврхе планирано 10,3 милиона КМ, плус четири милиона КМ "заосталих" средстава из прошле године.

Он је новинарима након сједнице Економско-социјалног савјета Српске рекао да ће та средства бити расположива за прављење програма запошљавања са интенцијом да се предвиђена средства по програмима уступају оним послодавцима који озбиљно и одговорно приступају тим програмима и извршавају своје обавезе.

Савановић је подсјетио да је Економском политиком за ову годину дефинисано низ реформских политика и да је акценат дат на ново запошљавање, при чему ће што више бити фаворизован реални сектор.

"Фокус Владе Српске и овог министарства је реални сектор, јер само реални сектор може да подигне стандард грађана", навео је Савановић.

Он је рекао и да се у оквиру реформи јавног сектора озбиљно размишља да се путем законске регулативе инспекцијске службе и Пореска управа Српске учине ефектнијим и ефикаснијим.

Савановић је навео да је у прошлој години било 2.150 новозапослених радника, за чија радна мјеста је утрошено 7,6 милиона КМ.

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић истакла је да синдикат подржава сваку активност која је везана за отварање нових радних мјеста у реалном сектору.

"Потребно је да се веома јасно пази на провођење те активности и контролише какви су резултати утрошеног новца, у смислу да ли је ново радно мјесто у пуном капацитету", рекла је Мишићева.

Она је нагласила да је у оквиру реформе јавног сектора везаног за инспекције, синдикат заинтересован да се законом одреде ко може бити инспектор чија је надлежност примјена Закона о раду и Закона о заштити на раду, те каква оруђа и средства може имати на располагању, додајући да приликом тих инспекцијских надзора буде присутан и представник синдиката.

Мишићева је рекла да је на сједници разматрана и информација о пријему Економско-социјалног савјета Српске у свјетску асоцијацију таквих савјета, чија ће пуноправна чланица постати у првој половини ове године.

Предсједник Уније Удружења послодаваца Српске Душан Шкребић, који од данашње сједнице преузима од Ранке Мишић предсједавање Економско-социјалним савјетом у наредних годину дана, рекао је да послодавци подржавају програм новог запошљавања у реални сектор, као и програм запошљавања лица која би приправнички стаж одрадили у реалном сектору.

Он је додао да је сада много већи број лица која приправнички стаж одрађују у институцијама и установама које су на буџету.

Шкребић сматра да би партнери у оквиру Економско-социјалног савјета морали добијати информацију од оних који користе средства за програме запошљавања колики је број радника остао запослен по истеку времена који је наведен у уговору.Оставите одговор