Лана Басташић написала најбољу драму у БиХ

Текст Лане Басташић, "Бајка коју идиот прича", побједио је на Конкурсу бх. драме 2012/2013 који је организовало Удружење "Ферцера". Добитница је освојила награду у износу од осам хиљада конвертибилних марака, чији је покровитељ Федерално министарство културе и спорта. Једногласном одлуком жирија у саставу Мухамед Џелиловић, Драган Јовичић и Драган Комадина, текст је проглашен најбољим на […]

недеља, 28 априла, 2013 / 20:56

Текст Лане Басташић, "Бајка коју идиот прича", побједио је на Конкурсу бх. драме 2012/2013 који је организовало Удружење "Ферцера".

Добитница је освојила награду у износу од осам хиљада конвертибилних марака, чији је покровитељ Федерално министарство културе и спорта. Једногласном одлуком жирија у саставу Мухамед Џелиловић, Драган Јовичић и Драган Комадина, текст је проглашен најбољим на Конкурсу на који су првобитно стигла 62 драмска текста, те су у ужи избор одабрани поред побједничког и текстови Емира Заметице "Арчундија и Черундоло" и Љубице Остојић "Уморих се руже тргајући".

Синоћ су у Камерном театру 55 организована сценска читања финална три текста, који су раније прошли интензивну радионицу са Џевадом Карахасаном, чиме је додатно унапријеђен њихов квалитет.

Предсједник жирија Мухамед Џелиловић истакао је да је према једногласној одлуци жирија, ријеч о даровито оствареној драми у којој је успјешно достигнута вишеструка мисаона слојевитост, тематска актуелност и, не мање важно, отвореност форме за различите облике театрализације и разноврсне театарске поетике.

"Иако на много мјеста у драми ауторица јасно проговара о круцијалним друштвеним проблемима наше средине, врло спретно је избјегла сваку јефтину транспарентност или површну игру са најприсутнијим друштвеним траумама, што је, на жалост, била карактеристика највећег броја пристиглих радова", истакао је Џелиловић став жирија.

Сама ауторица је видно узбуђена захвалила свим глумцима и глумицама на подршци, будући да је њих тринаест читало њен текст у оквиру јучерашњих сценских читања, те је изразила наду да се на театарску сцену поставе и друга два текста.

"Овим смо показали да има квалитетних домаћих аутора и да нам треба квалитетна подршка", поручила је Лана Басташић и одлучила да дио награде поклони колеги Емиру Заметици како би подржала сценско постављање и његовог текста.

Подсјетивши присутне у Камерном театру 55 да је циљ удружења "Ферцера" управо промоција театарске умјетности и домаћих аутора, Сенад Алихоџић, предсједник Удружења најавио је да ће на јесен бити издата књига са све три драме, чиме би се повећале могућности да се савремени домаћи аутори играју и у региону.

"Презахвалан сам свима који су својим радом подржали наш пројекат и надам се да ће овај Конкурс допринијети развоју драмског стваралаштва у Босни и Херцеговини", закључио је Алихоџић.