Лактање ван Лакташа: Додик са црне листе, дотакао америчког амбасадора са црном маском

Да санкције неке земље против конкретног политичара као појединца не значе ништа за српски народ, показује и сусрет Милорад Додика са амбасадором Уједињених Ентитета Америке у БиХ Ериком Нелсоном

петак, 5 фебруара, 2021 / 11:31

Како је Фронтал.РС раније пратио неприсуство Милорада Додика у званичним саопштењима Предсједништва БиХ, можемо рећи да од прошлог пресјека, односно од 8. јануара када стижу прва е-писма из ове установе, српски члан се помиње у наслову седам, од свеукупно 24 саопштења и најаве.

При чему је саопштење о догађају из нашег наслова – од службе Предсједништва БиХ стигло посљедње и – без наслова.

Додик претекао Комшића: Ипак 5:10 за муслиманске чланове предсједништва

У новој анализи помињања, односно регистрованог рада, симптоматично је да су само три Додикова саопштења насловљена ћирилицом. Треба похвалити да се у саопштењима српског члана напопуларнија болест деценије пише у здраворазумском облику скраћенице КОВИД-19, док је то у Влади РС и даље олатиничени COVID истог броја.

Муслимански чланови Предсједништва БиХ појавили су се, али као солери, без заједничких наступа које смо укључили у помињање Милорада Додика, свеукупно десет пута. Од тога Шефик Џаферовић осам и Жељко Комшић два.

Да се не рачунају оне прилике у којима се помиње усљед обавеза на позицији предсједавајућег у друштву остале двојице, Додикови самостални наступи у саопштењима би били у омјеру Д:Џ:К = 5:8:2.

Шта су радили и кога су примили муслимански чланови од почетка 2021. године?

Карактеристично је да муслимански чланови предсједништва шаљу телеграме саучешћа и примају разне асоцијације, што њихов календар чини попуњеним и у тренуцима када су обични "другови чланови".

Комшић је послао брзојав сућути породици и пријатељима почасног конзула БиХ у Републици Турској Кемала Бајсака, што је учинио и Џаферовић, те је у остатку својих овогодишњих активности на мјесту друга члана примио антисрпску дружину Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99.

Џаферовић, који ову своју позицију користи у сврху радно-парадних састанака са разним полугама које за циљ имају припрему и провођење агресије на Републику Српску. Ако ништа, они се сви уредно изфотографишу, служба предсједништва то пошаље медијима, па ће неко већ и да објави.

Додик то не ради. Барем не преко службе Предсједништва БиХ.

Муслимански чланови да. Тако је први гост Џаферовића у 2021. години делегација Исламске заједнице Црне Горе, на челу са реисом Рифатом еф. Фејзовићем. Ово исламско литијање Џаферовића по унутрашњим стварима Црне Горе, прошло је без критике Сарајстанских Граџанистанаца.

Домаћин Џафи тражи укидање закона у Српској

Шефик Џаферовић је већ 26. јануара показао вољу за одбијањем разумијевања стварности, да живи у државној заједници лабавијој од конфедерације, и то са српском државом. Упутио је Уставном суду Босне и Херцеговине захтјев за оцјену уставности Закона о техничким прописима Републике Српске ("Службени гласник РС”, бр. 98/13), с приједлогом да се наведени закон укине.

Кадар СДА, дакле, рутински је затражио од три странца и два муслимана из тзв. Уставног суда БиХ, који гласају против два Србина и два Хрвата, да укину закон у Српској. Тек тако и добросусједски.

Између осталог, у образложењу је рекао: "Његовим одредбама игноришу се прописи и стандарди на нивоу Босне и Херцеговине, разграђује њено унутрашње тржиште и различито третирају права грађана на начин да се даје предност правним лицима регистрованим на територији ентитета Република Српска".

На дивану код Шефика

Он и даље мисли да ако каже "ентитет", да ће то бити нешто увредљиво за еРеС, или чак смањити чињеницу да грађани Републике Српске, имају држављанство Републике Српске. Имају и Босне и Херцеговине. Али ако то желе, као и држављанство Србије.

Џафи је даље наставио своје јавне и саопштењима обзнањене активности слањем писма поводом Међународног дана сјећања на Холокауст, предсједнику Свјетског јеврејског конгреса Роналду Лодеру, а затим је примио представнике Фондације Алија Изетбеговић, да би потом се састао са амбасадором Турске у БиХ, Халдуном Кочом.

Ту није стао, те је примио делегације Удружења "Мајке енклава Сребреница и Жепа” и Удружења жртава и свједока геноцида и, сасвим сигурно, излобирао и ставио потпис под осуду ракетног напада на Саудијску Арабију.

Додик се рукује са Москвом и Ријадом без маске

Ситуацију гдје сила која је претекла Русију по годишњем буџету за наоружање, већ годинама терорише шиитску групу Хута, бомбардујући је и улазећи својом војском у сусједни Јемен, па онда они из очајања врше ракетне нападе по цивилним, особито нафтним постројењима, Предсједништво БиХ је сажело овако:

Предсједништво Босне и Херцеговине најоштрије осуђује посљедњи ракетни напад, који је за циљ имао цивилно становништво Ријада, главног града Краљевине Саудијске Арабије.

Предсједништво Босне и Херцеговине, уз пуну подршку безбедности и територијалном интегритету Краљевине Саудијске Арабије, позива на обуставу било каквог насиља које угрожава мир и стабилност региона.

(оно насиље које то не угрожава може? – Прим. Фронтал.РС)

На фотографијама смо, осим неке врсте имобилизације Џаферовићеве лијеве шаке, примјетили да се приликом примопредаје српски члан предсједништва руковао са новим руским  амбасадором, а са амбасадорима Саудијске Арабије и Индонезије се фотографијсао обострано без маске.

Амерички амбасадор га је додирнуо лактом, мада се раније са Џаферовићем и Кормаковом, сусрео без икаквих епидемиолошких мјера и врло љубавно.

Долазак Игора Калабухова – наставак руске подршке укидању ОХР

Додик је око "иконе из Лугањска" изјавио након саслушања у тзв. Тужилаштву БиХ, да је то све представа Бисере Турковић, те да ту никад није ни било елемената кривичног дјела. Са новим руским амбасадором то није помињано. Бар у саопштењу.

Разговарано је, без сваке сумње, о битнијим темама. Тако се у саопштењу о преузимању акредитива од Игора Калабухова каже:

"Саговорници су указали на неопходност досљедног поштовања Дејтонског споразума и сагласили се да је неопходно затворити ОХР како би се омогућило домаћим властима и политичарима да преузму потпуну одговорност одлучивања".

Оваква заједничка изјава се десила 22. јануара, те је то изразито значајно за разумијевање понашања Валентина Инцка, који покушава да подсјети на постојање.

Своје и своје превазиђене, недемократске и колонијалне институције која у БиХ сије само мржњу и неслогу, искључиво служећи као механизам за испуњавање жеља муслиманских политичких сањара о "Бих без ентитета".

Додик је захвалан Нелсону и САД за "допринос у стабилизацији прилика у БиХ"

О јучерашњем састанку са изаслаником администрације Дистрикта Колумбија, службено је издато овакво саопштење:

На састанку је разговарано о билатералној сарадњи двије земље, активностима БиХ на њеном европском путу, те актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ су и овај пут захвалили америчком амбасадору за допринос Сједињених Америчких Држава у стабилизацији прилика у БиХ, као и за подршку у процесу европских интеграција.

Говорећи о европским интеграцијама, чланови Предсједништва БиХ су исказали спремност за испуњавање 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, како би БиХ добила кандидатски статус у наредном раздобљу.

Важна тема састанка је било и унапређење економске сарадње двије земље које ће бити интензивирано скорим потписивањем Меморандума о економској сарадњи између БиХ и САД-а. (Маркиза де САД-а, прим. Фронтал.РС)

Разговарано је и о модалитетима борбе против пандемије КОВИД-19. У том контексту чланови Предсједништва БиХ су информисали америчког амбасадора о напорима које чине институције БиХ у одбрани од пандемије и набавци вакцина за грађане Босне и Херцеговине.

Такође су информисали амбасадора Нелсона о активностима на рјешавању проблема илегалних миграција на нашим просторима. На том путу БиХ треба помоћ, како би системски и адекватно ријешила ову актуелну кризу, нагласили су чланови Предсједништва БиХ.

Амбасадор Нелсон је истакао да ће Сједињене Америчке Државе и даље наставити радити као партнер Босни и Херцеговини у провођењу свих потребних реформи којe ће омогућити бољи живот грађанима БиХ. Позвао је чланове Предсједништва БиХ да задрже лидерску позицију у будућим корацима ка бржем провођењу поменутих реформи, у циљу бржег напретка наше земље ка постављеним спољнополитичким циљевима.

(крај саопштења)

Сума сумарум – Нелсона заболе за црне листе, а посебно Инцка

Милорад Додик је још на црној листи бивше амбасадорке у БиХ, Морин Кормак, која је аванзовала у оквиру америчке дипломатије још у Трамповом мандату.

Нисмо је могли видјети ни у видео-конференцији са Додиком, али се Нелсон епидемиолошки додирује лактом и разговара са српским чланом Предсједништва државне заједнице БиХ, док кинески амбасадор нема ништа против чак ни да на столу стоји српска застава.

И то је оно најбитније.

Уколико наши представници у "заједничким" установама у Сарајеву и посебно у дипломатији, под хитно почну да се понашају достојанствено у име оних који су их бирали, неће бити никаквих посљедица по Српску.

Али треба ићи и корак даље и понашати се корисно за Српску!

Именовања на одговорна мјеста људи који са собом носе незнање, нерад и безобразлук; највећи су непријатељ српског народа западно од Дрине. А то је непријатељ који се може побиједити.