Лакше до родног листа

Сви грађани, уписани у матичне књиге Републике Српске, од данас изводе могу да добију у било којем граду или општини у РС. То је омогућено пуштањем у рад Централне базе података другог примјерка матичних књига у електронском облику, а начин њеног функционисања презентован је данас у Административној служби града Бањалука. У цијели пројекат електронског увезивања […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 20:54

Сви грађани, уписани у матичне књиге Републике Српске, од данас изводе могу да добију у било којем граду или општини у РС.

То је омогућено пуштањем у рад Централне базе података другог примјерка матичних књига у електронском облику, а начин њеног функционисања презентован је данас у Административној служби града Бањалука.

У цијели пројекат електронског увезивања матичних књига уложен је 3,1 милион КМ из Развојног програма РС, а комплетна централна база урађена је домаћим снагама, финансијским и кадровским.

"У тестној фази система нисмо имали никакве техничке проблеме. Сви матичари су прошли обуку, а с обзиром на то да више од 50 година ова област није била уређена до краја године биће организована још једна обука", казала је Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС, додавши да могућност издавања извода не важи за грађане који су уписани у матичне књиге на простору ФБиХ, док и тај ентитет електронски не увеже матичне књиге.

База података из РС требало би да буде компатибилна са базом у ФБиХ, тако да ће сви грађани БиХ у будућности у било којем граду моћи да преузму изводе из матичних књига.
Школарци и студенти неће морати доносити родне листове приликом уписа, него ће образовне установе имати податак директно из базе

Станислав Чађо, министар унутрашњих послова РС, казао је да су ово озбиљни искораци у информатизацији друштва, а посебно су велики бенефити за МУП РС.

"Посебно нам је важно да информације које добијамо овим путем имају додатни степен вјеродостојности, а смањује се могућност импровизације и људске грешке. Очекујемо да ће ускоро МУП РС, захваљујући електронским матичним књигама, моћи скратити процедуре провјере вјеродостојности података при издавању личних података", нагласио је Чађо.

Податке из Централне базе од 2013. године моћи ће да користе МУП РС, Агенција за идентификациона документа БиХ, Фонд ПИО и друге институције.

"База података из матичних књига о становништву је најважнија за сваку државу јер из ње извиру многе услуге за грађане и пословне субјекте. На примјер, из ње се води популациони регистар становника, што значи да ће се убудуће у свакој локалној заједници или на нивоу РС сваког дана знати колико има становника", објаснио је Небојша Нинић, власник и директор бањалучке компаније "Ланако", додавши да постоје два система која паралелно раде, што омогућава несметано функционисање у случају пада једног од њих.

Захваљујући овом систему од наредне школске, односно академске године школарци и студенти неће морати доносити родне листове приликом уписа на факултете или у школе, него ће образовне установе имати податке директно из базе.0 КОМЕНТАРА

  1. Жигосање „стоке“ увелико се наставља и ради ли ради!Жиг звери бар код 666.

    Чиповане ЛК, ово сада, здравствени картони…а све за добробит вољених грађана.

    Чиповање људи, долазак антихриста, ко није „жигосан“ неће моћи ни купити ни продати, биће прогоњен до смрти…

  2. mario85, 02.10.2012. 08:10:50 [52398]

    Шта је тачно урадила „Агенција за информационо друштво РС“ на овом пројекту… сем што су „оставили простора“ Ланаку да заради 3 милиона КМ.
    А улога МУП-а РС је да се министар појавио на отварању…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *