Лакрдија Харадинај: Огризак Хашког квазисуда хоће још мало пажње (и сјече глава)

Резидуални механизам Међународног кривичног суда за злочине на простору бивше Југославије у Хагу, наставља да служи сврси којој је намијењен, а она је да српску страну у процесу распада огласи историјски кривом. Рамуш Харадинај је само представа којом се уводимо у нове процесе Србима и притисак на Србију.

среда, 24 јула, 2019 / 14:48

Резидуални механизам или како би се српски превело «остатак склопа» естрадног суда, служи политичким и медијским интересима сила које га спонзоришу, а који су стварни злочинци против мира у бившој СФРЈ. Оних који су хуманизам и демократију утјеривали касетним бомбама и осиромашеним уранијумом, учествовали од самог почетка у рату који је НАТО водио против Срба у цјелини, па би сада још да се представе и као неутрална страна у сукобу. Таман колико су неутрални били, толико је овај суд данас објективан.

Резидуал је изненадно и без икаквих проблема довукао бившег команданта терористичке ОВК у Холандију. Он се, уз то све, спремно одрекао власти и премијерског мјеста, те се након саслушања очитовао: "Нисам желио да будем премијер овде, данас сам дошао као Рамуш Харадинај. Добио сам правни савјет да уопште не износим своју одбрану и не одговарам на питања. Тиме сам завршио обавезу према суду. Друге обавезе немам".

Домаћи задатак готов, сад Радета и Јојић

Он је рекао да за сада Специјално тужилаштво није поднијело никакве друге захтјеве, али да је он спреман на сарадњу. А ко није спреман? Зна се – Србија, Српска и ко год био у том тренутку на њеном челу. Из чега црпимо овакво увјерење?

Зато што је са мало пажње прошла вијест како је још 14.05.2019. исти овај Огризак Хашког Квазисуда саопштио да ће се члановима Српске радикалне странке Вјерици Радети и Петру Јојићу, који су оптужени за непоштовање «суда», судити у Хагу а не у Србији.

Дакле, они су стварни циљ, као и отварање неких других истрага, гдје ће случај кооперативног и послушног Харадинаја бити само оправдање зашто се то ради. У смислу: Видите како се може, ко није крив нема шта да се боји.

Срећом, још увијек могу само да сањају о закону који би увео вербални деликт на научна и новинарска истраживања, која раскринкавају овај суд и његове смијешне пресуде, које не значе ништа за помирење и суживот, већ га својом очигледном једностраношћу отежавају и онемогућавају.

Шешељу брзо одазивање није помогло…

Наравно, то уопште није помогло Војиславу Шешељу, који је своје брзопотезно одазивање Хагу, платио годинама проведеним у притвору, на комичном суђењу за вербални деликт.

Стварни циљ је био да га се склони из политичког живота Србије послије рушења са власти Слободана Милошевића, а пуштен је у политичком тренутку када на изборима од њега више гласова добија друштвеномрежни медијски перформер Љубиша Прелетачевић Бели.

Потпуно исте игранке смо имали и када је у питању Насер Орић, односно Атиф Дудаковић. Како у Хагу, тако и у Сарајеву. Тзв. Суд БиХ је велики прегалац у настављању рада свог узора и спонзора, али у локалним условима.

Што се тиче објективног суђења за ратне злочине у Сарајеву, може се рећи да је то чак и бескрупулозније и отвореније неправедна, тобожња судска институција. Њене пресуде убијају у мозак, око чега је најочитија пресуда генералу ВРС Новаку Ђукићу, гдје и поред одрађене експертизе на полигону, суд тврди да минобацачка граната има моћ атомске бомбе.

Вучић јавно, а Хаг наставља тајно

"Већ је изашао, мало ће и да руча са њима. Немојте да сањамо снове како ће неко да нам донесе правду, није нам је доносио до сад, неће нам је донети ни убудуће. Него, када ће тај коктел који организују у Хагу, Харадинај и остали? Да још мало поприча са њима како се намучио. Тежак је тај лет био од Приштине до Беча и Хага", казао је Вучић као коментар Харадинајевог експресног одазивања и појављивања у Холандији.

Вучић наставља исто тако естрадно: "Намучио се, можда није било стјуардеса у авиону и то Пацолијевом, како чујем ишао је Пацолијевим авионом. Каже да је дуго чекао овај други авион. Тешка ситуација, намучио се велики јунак.".

Александар Вучић: Митинг прије сахране Слободана Милошевића

Харадинајево саслушање почело је јутрос око 10 часова по позиву који је добио као осумњичени. Претходно, Суд је саслушао бившег портпарола те паравојне формације, Јакупа Краснићија, који је уједно и бивши предсједник те НАТО-нарко парадржаве, самопроглашене на територији јужне покрајине Србије.

Наредни потези суда у вези Рамуша Харадинаја нису познати. Наставља се политика овог суда, да има запечаћене оптужнице. Није познато за које се злочине терети, јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

Рамуш за крај: Такса на независност и захвала спонзорима

"Косово* је кренуло напријед на евроатлантском путу и да јаче је него икада прије, на линији мира и у свеприсутном пријатељству са Сједињеним Државама", рекао је Рамуш Харадинај, којег је кратко пропитало тужилаштво, којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит…

Јасно је стога ко стоји иза читаве ове представе, те да је ово само увод у још жешћи притисак на Вучића и његову власт у Србији, како би што прије «признао Косово*», пошто његов приједлог о разграничењу на сопственој територији није наишла на одобравање ни домаће, ни стране јавности. Код куће бијес, у иностранству игноранција и понижавање. У најбољу руку, ово САД дисциплинију Шиптаре из Приштине, користећи Окрајак Хашког Квазисуда за унутрашње прилике, али готово је сигурно да осуђујуће пресуде неће бити, чак и ако Харадинај добије дисциплинску оптужницу.

Овим посљедњим потезима се јасно показало ко је и шта је тај срамотни лажни суд у Хагу, који је исто тако лажно пресудио да је у јулу 1995. неко у Сребреници убио 8.000 људи, те ми при сахрањивању мртворођенчади и старих људи умрлих од болести или природном смрћу, морамо да трпимо то сваке године из медија Ефбиха и оних који их у тој лажи подржавају.

Тим више, као у случају Вјерице и Петра, уколико ово прође без већих потреса у српској јавности, поготово у смислу указивања откуда вјетар дува, можемо очекивати и реактивацију преиспитивања неких од сличних лажисудних одлука.