Лајчака брине ненапредовање БиХ

Извршни директор за Европу и централну Азију при заједничкој Служби спољних послова ЕУ Мирослав Лајчак рекао је да је званични Брисел забринут због недостатка напретка у БиХ и да с тога нема превеликог разлога за задовољство. Он је нагласио да је ЕУ јасно формулисала своју стратегију за БиХ у марту ове године, према којој ће […]

петак, децембар 2, 2011 / 22:54

Извршни директор за Европу и централну Азију при заједничкој Служби спољних послова ЕУ Мирослав Лајчак рекао је да је званични Брисел забринут због недостатка напретка у БиХ и да с тога нема превеликог разлога за задовољство.

Он је нагласио да је ЕУ јасно формулисала своју стратегију за БиХ у марту ове године, према којој ће ЕУ све више бити главни међународни фактор у БиХ, јер је њена главна стратешка визија европска перспектива.

"У стратегији смо изнијели шта очекујемо од наших партнера у БиХ, а то је формирање Савјета министара, затим рјешавање питања везаних за финализацију процеса стабилизације и придруживања и елементе који воде ка успјешној апликацији за чланство у ЕУ", рекао је Лајчак за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да је могуће говорити о уставним промјенама у БиХ, али да БиХ, прије свега, има обавезу да усклади Устав са принципима изнесеним у одлуци Суда за људска права у случају "Сејдић и Финци".

Лајчак је додао да нико ван БиХ не жели да диктира када и које су то уставне промјене које треба да се ураде, јер је та одлука и одговорност на политичким лидерима и странкама у БиХ.

"Та одлука је обавеза која је преузета, а није испуњена већ двије године. Не постоји земља која при процесу интеграције у ЕУ није дјелимично промјенила свој устав. Улазак у ЕУ захтјева низ одлука, преношење неких компетенција на ниво ЕУ, али то је питање процеса", истакао је Лајчак, који је био и високи представник у БиХ.

Говорећи о постојању високог и специјалног представника у БиХ, Лајчак је рекао да они имају различите одговорности. "Високи представник је одговоран за имплементацију Дејтонског споразума и брине се о његовом насљеђу, као и о `пет плус два` услова за затварање ОХР-а, док се специјални представник бави европском интеграцијом БиХ и њеном европском будућношћу", рекао је Лајчак.

На питање какав је став међународне заједнице о могућностима децентрализоване БиХ, Лајчак је рекао да је то унутрашње питање на који одговор треба да дају грађани и политички лидери у БиХ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *