Лајчак: Словаци су као Срби, само мало блажи

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је данас да Словачка неће признати независност Косова пошто то, за Братиславу, није политичко питање већ став цјелокупног друштва. Лајчак је, у интервјуу Тањугу, рекао и да његова земља сматра да је Србија учинила довољно да заслужи позив ЕУ да почне преговоре о чланству и изразио наду да […]

среда, јун 5, 2013 / 17:25

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је данас да Словачка неће признати независност Косова пошто то, за Братиславу, није политичко питање већ став цјелокупног друштва.

Лајчак је, у интервјуу Тањугу, рекао и да његова земља сматра да је Србија учинила довољно да заслужи позив ЕУ да почне преговоре о чланству и изразио наду да ће та одлука бити формализована 28. јуна, оцијенивши да је Влада Србије донијела добре одлуке и показала да је озбиљна и одговорна према будућности земље и грађана
Коментаришући најаву румунског премијера Виктора Понте да ће наредне седмице разговарати са словачким колегом Робертом Фицом о евентуалном признању независности Косова, Лајчак је одговорио:

"Када ме људи питају када ће Словачка промијенити свој став или зашто Словачка још није промијенила свој став, ја их питам да ли су чули иједног политичара, прочитали иједан чланак, чули иједног новинара, представника невладине организације или грађанина који је рекао да Словачка треба да призна Косово. Нису."

Тај став је, према његовим ријечима, заснован на резолуцији словачког парламента, али је прихваћен у читавом друштву.

"То није питање политичке одлуке, већ израз стања у друштву тако да, када премијер Понта дође сљедеће недјеље, сигуран сам да ће добити исти одговор од мог премијера", рекао је Лајчак.

Говорећи о ставу Словачке у вези да евентуалном одлуком ЕУ о почетку приступних преговора са Србијом, министар Лајчак је рекао да Братислава сматра да је Србија урадила довољно да заслужи позив да приступи преговорима о чланству у ЕУ, без додатних услова, и уз подразумијевање да ће постигнути договори, укључујући оне с Приштином, бити испуњени.

Споразум Београда и Приштине, постигнут 19. априла, био је велика и тешка одлука, оцијенио је шеф словачке дипломатије.

"Одлуке које је донијела Влада у Београду су стварно тешке и храбре, али за мене је то израз одговорности ове владе према будућности ове земље и њених грађана, јер то је постала неопходна претпоставка за будуће чланство Србије у ЕУ", казао је Лајчак.
"Честитамо на тим одлукама и на храбрости владе. Дошао сам и да јавно то кажем и да се захвалим влади, изразим подршку и охрабрим владу, као и да пренесем грађанима Србије да су то што ова влада ради добре одлуке за будућност ове земље."

Он је додао да је, на основу личног искуства и искуства Словачке, увјерен да, реално, не постоји боља алтернатива за Србију него што је чланство у ЕУ.

На питање шта би се догодило ако би нека од двију страна успоравала примјену плана примјене бриселског споразума, Лајчак је одговорио да у ЕУ и њеним чланицама постоји довољно контролних механизама да се утврди "ко је колико озбиљан".

Србија, према његовим ријечима, треба да се усредсреди на свој дио посла јер је од кључног значаја да примјена почне што прије, пошто ће 24. јуна бити одржан састанак шефова дипломатија ЕУ, а 28. јуна састанак премијера и предсједника, и до тада треба показати да договори нису само мртво слово на папиру.

На питање какве утиске носи са разговора у Београду, Лајчак је одговорио: "Да су партнери озбиљни, да знају шта су урадили, да су свјесни тога и да знају шта се од њих очекује, да су очекивања од стране ЕУ висока, као и да је ЕУ сада на потезу и да постоји нада да ЕУ неће промашити тај тренутак."

Истичући да не може да говори у име Брисела, он је изразио увјерење да је и ЕУ исто толико свјесна тога колико је урађено и да је то јако добро прихваћено од стране ЕУ, тако да се може очекивати да ће то бити и формализовано 28. јуна.

Говорећи о самиту земаља централне Европе у Словачкој 12. јуна, Лајчак је рекао да ће он бити одржан у такозваном "гимних" формату, што значи да пред учесницима неће бити државних обиљежја, застава или таблица с називом државе.

"За Словачку је битно да та перспектива европске интеграције буде перспектива за читав регион јер би било лоше за читав регион да у том региону постоји нека ‘црна рупа’ гдје не важе прописи, закони, европски стандарди. Мислим да то не би било добро ни за кога", рекао је Лајчак.

Он је претходно, на конференцији за новинаре, потврдио да је предсједник Србије Томислав Николић прихватио позив да присуствује самиту у Братислави.
Говорећи о економским односима Србије и Словачке, Лајчак је оцијенио да ниво привредне сарадње ни издалека не одговара степену пријатељства и политичких односа двију земаља.

Подсјећајући да све више словачких инвеститора улаже у иностранству, он је казао да они позитивно гледају на Србију јер "ипак је лакше да инвестирате у пријатељску земљу".
Лајчак је оцијенио да би отпочињање приступних преговора са ЕУ било за Србију значајан подстицај даљим улагањима, не само из Словачке, јер је то гаранција да земља поштује стандарде попут заштите инвестиција или владавине права.

Он је, такође, напоменуо да се може очекивати и да ће се неке стране инвестиције измјестити из Словачке у Србију, што је, како је рекао, нормалан животни циклус пошто је Словачка сада постала прескупа.

На питање какве је утиске понио из времена када је био амбасадор у Београду, Лајчак је одговорио: "Понекад кажем да су Словаци и Срби веома блиски, али да су Словаци блажа варијанта Срба у добром и у лошем смислу… Ми не можемо толико да мрзимо као ви, али не знамо ни толико да волимо као ви."

Срби су, према његовом мишљењу, "изузетни људи, који понекад више слушају срце него главу", и поносни су.

"Ја бих желио да видим тај понос много више у Словачкој и често наводим примјере из Србије колико су људи поносни на то што је земља успјела, колико не дозвољавају да неко омаловажава земљу, а код нас као да је све то нормално", рекао је Лајчак.
"Имамо једни од других шта да учимо и нисам изненађен да су наси народи толико блиски и да толико доживљавају једни друге као блиске пријатеље… нема смисла да тражимо зашто је тако, једноставно тако јесте", казао је он, додајући да га за Србију везују и пријатељи, атмосфера, одлични ресторани и сплавови…

"Плус, мени се овдје родила кћерка када сам био амбасадор, тако имам код куће једну Београђанку и у том смислу смо посебно емотивно везани за Београд", рекао је словачки министар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *