Лајчак: Сејдић-Финци никако не може бити тежи од питања Косова

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да ако је Србија могла да ријеши проблем Косова, договор о случају "Сејдић-Финци" никако не може бити тежи. Према његовим ријечима, само је питање спремности и одговорности политичара у БиХ да преузму на себе тешке одлуке. Лајчак, који је и бивши високи представник у БиХ, нагласио је […]

петак, 24 јануара, 2014 / 14:01

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да ако је Србија могла да ријеши проблем Косова, договор о случају "Сејдић-Финци" никако не може бити тежи.

Према његовим ријечима, само је питање спремности и одговорности политичара у БиХ да преузму на себе тешке одлуке.

Лајчак, који је и бивши високи представник у БиХ, нагласио је да ће БиХ морати да мијења Устав, те да је то питање на дневном реду већ годинама.

„БиХ има институције које имају легитимитет да раде тај посао. Нико не треба ни да се нада нити да се плаши да ће неко са стране доћи и ставити на сто нови устав. Али је чињеница да је свака земља која је ушла у ЕУ морала дјелимично мијењати устав“, рекао је Лајчак.

Он је навео да је БиХ, нажалост, заустављена на европском путу, али да зато сигурно није одговорна ЕУ, већ да је то резултат недовољне политичке воље у БиХ.

Лајчак је рекао да је дејтонски Устав зауставио рат, али сматра да он „по низу својих ставова, једноставно не испуњава европске стандарде“.

„Свака земља у вашем окружењу иде према ЕУ и то је декларативни циљ и БиХ. Она је ушла у ОЕБС, у Савјет Европе и то значи да мора да се прилагођава европским вриједностима. Дејтонски Устав то не може“, поручио је бивши високи представник међународне заједнице у БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. „Лајчак: Сејдић-Финци никако не може бити тежи од питања Косова“

    Pošto Lajčak ovu rečenicu ponavlja kao papagaj mjesecima treba mu dati jasan i nedvosmislen odgovor .

    Na „pitanju Kosova“ su Srbi sjebani,prejebani i razjebani zavrnuta im šija i namlaćeni po ušima oteta zemlja,rasturena država,protjeran narod , pa je Lajčače na tvoje veliko zadovoljstvo „pitanje Kosova“ kako kažeš riješeno uspješno.
    U svim drugim pitanjima gdje nija baš tehnički,fizički,zakonski ili teoretski izvodljivo da Srbe sjebete,prejebete,razjebete uništite i zatrete vaše zadovoljstvo nije potpuno i pitanje nije uspješno riješeno.

    I na kraju naravno Lajčače ne pravi se mutav i ne upoređuj Sejdić-Fincija sa Kosovom zgodnije bi bilo da pitanje Sejdić-Finci uporediš sa uspješno riješenim pitanjem ujedinjenog,složnog i bratskog Mostara .