Лајчак: Немогуће промијенити формулацију \’\’интегритет Косова\’\’

Министар спољних послова Словачке и специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак оцијенио је да није могуће да се из извјештаја Европске комисије избрише ријеч "интегритет” Косова, јер је извјештај већ објелодањен. “Мислим да је та реченица у извјештају нека врста реакције Европске комисије на изјаве које долазе из Србије и које говоре о подјели Косова, а […]

четвртак, 18 октобра, 2012 / 11:08

Министар спољних послова Словачке и специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак оцијенио је да није могуће да се из извјештаја Европске комисије избрише ријеч "интегритет” Косова, јер је извјештај већ објелодањен.

“Мислим да је та реченица у извјештају нека врста реакције Европске комисије на изјаве које долазе из Србије и које говоре о подјели Косова, а које су за Брисел неприхватљиве. Та формулација је одговор”, рекао је Лајчак.

Он је за “Вечерње новости” навео да Брисел од Београда не тражи да призна Косово, него да поштује његову цјеловитост, наводећи да дијалог са Косовом нема алтернативу.

Лајчак је рекао да признање Косова није на дневном реду и да је његова пријатељска препорука да се што прије заврше припреме за дијалог, финализује преговарачки тим и да Србија у дијалог уђе са јасном платформом која ће имати снажан унутрашњи консензус.

Лајчак сматра да цијела ситуација не пријети да успори ток европских интеграција Србије.

“С друге стране, исто тако, не видим разлог зашто готово сваког дана имамо неке коментаре у стилу `хоћемо-нећемо`. Још једном бих истакао: ту нема заобилазног пута. Треба да се уђе у дијалог. Србија треба да покаже да има своје ставове и интересе и да је конструктивни учесник тог дијалога”, рекао је Лајчак.

Министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг рекао је да је боље да Србија пристане на оно што ионако не може да промијени, јер услове мора да испуни.

“Србија мора да напредује по питању Косова. То је јасно. Срби морају да одлуче шта заправо желе… Тешко је да се прихвати, али морамо бити реалистични. Србија је изгубила рат. А у рату се често губе територије”, поручио је Шварценберг, који је и потпредсједник чешке Владе.

Потпредсједник Владе и министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн рекао је да је дијалог између Београда и Приштине битан да би се нормализовали односи, али да ће се Србија кад-тад, ипак, наћи у ситуацији у којој треба да призна независност Косова.

“Дијалог и преговори представљају једини пут који ће водити ка нормализацији односа, као и ка стабилизацији цијелог региона, иако гајим увјерење да ће, на дуге стазе, Србија морати да призна независност Косова”, рекао је Аселборн, оцјењујући да Влада Србије неће угрозити интеграције.