Лајчак: Миле је обећао да ће укинути референдум

Високи дужносник ЕУ Мирослав Лајчак рекао је да је структурални дијалог о проблему правосуђа у БиХ рјешење које је у европском духу и важан корак према нормализацији односа у БиХ, јавио је дописник Срне из Брисела. Лајчак је рекао да ће структурални дијалог, који је дио проевропске стратегије за БиХ, почети у јун, под предсједавањем […]

понедељак, мај 16, 2011 / 08:10

Високи дужносник ЕУ Мирослав Лајчак рекао је да је структурални дијалог о проблему правосуђа у БиХ рјешење које је у европском духу и важан корак према нормализацији односа у БиХ, јавио је дописник Срне из Брисела.

Лајчак је рекао да ће структурални дијалог, који је дио проевропске стратегије за БиХ, почети у јун, под предсједавањем европског комесара за проширење ЕУ Стефана Филеа, и то “без пресија, рокова који висе над главом и пријетњи, тако да ће суговорници моћи се фокусирати на суштинске проблеме“.

"Ово је био важан корак према нормализацији односа у БиХ…Постигли смо договор да не идемо у конфронтацију", рекао је Лајчак по повратку из Сарајева бриселским дописницима.

Лајчак је подсјетио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик у више наврата наводио да је циљ референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ скренути пажњу на проблеме, али да је прихваћена понуда ЕУ за дијалог и да неће бити референдума.

“Додик је обећао да ће парламенту предложити нову резолуцију која ће поништити претходну одлуку“, рекао је Лајчак и додао да је висока представница ЕУ за спољну политику и сигурност Кетрин Ештон увјерена да ће он испунити своја обећања.

Понуду о структурном дијалогу у замјену за повлачење одлуке о референдуму, Лајчак је смјестио у контекст проевропске стратегије за БиХ, која је описана у закључцима Вијећа министара у новембра прошле године.

"Од тада, позитивно је што проевропску перспективу у БиХ сви прихватају. Али, двије негативности упадају у очи. БиХ нема власт седам мјесеци након избора, нити смо близу формирању, нити се зна тко би требао бити у власти. Друга негативност била је одлука о референдуму, која је доводила у питање институције Суда и Тужилаштва. Нема сумње да је то било тешко кршење Дејтонског споразума“, рекао је Лајчак.

Он је напоменуо да се многи изненаде када схвате да ЕУ стварно има механизме за рјешавање проблема и образложио да је понуда ЕУ “европскији и софистициранији метод за рјешавање проблема – а то је дијалог“.

"Императив је био наћи рјешење које неће водити даљим конфронтацијама, рјешење у европском духу, и ово што смо понудили, структурни дијалог, је савршен механизам", рекао је Лајчак, који је извршни равнатељ за западни Балкан у Служби за вањске послове ЕУ.

У Бањој Луци је данас одржан састанак Ештонове и Лајчака с Додиком и предсједником Народне скупштине РС Игором Радојичићем. Састанку су присустовали предсједајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, министрица за економске односе и регионалну сурадњу Српске Жељка Цвијановић, предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз, те предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић.

Након састанака са Ештоновом у Бањој Луци, Додик је рекао да референдум за сада није неопходан и да Српска и њене институције могу бити сигурне да је ЕУ на највишем нивоу спремна се ангажовати и отворити структурални дијалог о питањима рада и функционирања правосуђа у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *