Лајчак, који је одузимао лична документа грађанима Српске: Ипак поштујем Шмита, мимо одлуке Савбеза УН

Специјални представник ЕУ за западни Балкан Мирослав Лајчак рекао је да је са члановима Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и Шефиком Џаферовићем разговарао о изазовима са којима се суочава БиХ у свјетлу измијењеног глобалног окружења.

петак, 11 марта, 2022 / 15:26

"Разговарали смо о питањима функционалности БиХ, реформи Изборног закона, напретку БиХ на европском путу", рекао је Лајчак за РТРС након разговора са Додиком и Џаферовићем на маргинама Анталијског дипломатског форума.

Лајчак је рекао да има различитих ставова, али да је заједнички циљ да се помогне БиХ на европском путу, јер то већина грађана жели.

"Посебно због ситуације у Украјини, важно је да западни Балкан покаже да може да рјешава своје изазове и да је дио рјешавања, а не дио проблема", истакао је Лајчак.

Коментаришући чињеницу да избор Кристијана Шмита за високог представника у БиХ нема потврде у Савјету безбједности УН због чега га Република Српска не признаје, Лајчак је истакао да, ипак, "поштује Шмита као високог представника у БиХ који има подршку међународне заједнице".

"Препоручујем свим актерима да сарађују са Шмитом, јер га добро познајем и знам да има добре намјере за БиХ", тврди Лајчак.Оставите одговор