Лајчак: ЕУ није хуманитарна институција, то стално говорим на Балкану

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак сматра да је ширење ЕУ пре свега на југоисточну Европу обострана обавеза и истиче да нове чланице, међутим, не би требало у Унију да "увезу” проблеме. „Шта значи ширење ЕУ? То није ништа друго него пријем чланица, које су на то у потпуности припремљене. Морамо земљама, које се за […]

среда, 6 марта, 2013 / 14:20

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак сматра да је ширење ЕУ пре свега на југоисточну Европу обострана обавеза и истиче да нове чланице, међутим, не би требало у Унију да "увезу” проблеме.

„Шта значи ширење ЕУ? То није ништа друго него пријем чланица, које су на то у потпуности припремљене. Морамо земљама, које се за то интересују, дати перспективу”, поручио је он у интервјуу бечком дневнику „Пресе”.

Лајчак је казао да ни трансформација Словачке не би била тако успjешна да није било перспективе на чланство у ЕУ.

Према његовим ријечима потребно је представити реалан циљ који може да се достигне.

Упитан да ли то значи да постоје строжи критеријуми Лајчак је истакао да „чланство у ЕУ није поклон нити хуманитарна помоћ”. Он је нагласио да приликом посјете Балкану увијек каже „циљ вашег чланства није само да ћете бити ојачани, већ и да и ви вашим чланством ојачате ЕУ”.