Лагумџија у Гласу опањкава СДС и СДА

Лидер СДП БиХ Златко Лагумџија, изјавио је да су СДА и СДС у мисији да "све блокирају". "Неки би хтјели да нема аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и неће да усвоје буџет БиХ, а његовим неусвајањем институцијама БиХ неће се смањити ни марка, али ће се смањити пензије, инвалиднине, социјална давања и све оно […]

субота, 21 децембра, 2013 / 15:23

Лидер СДП БиХ Златко Лагумџија, изјавио је да су СДА и СДС у мисији да "све блокирају".

"Неки би хтјели да нема аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и неће да усвоје буџет БиХ, а његовим неусвајањем институцијама БиХ неће се смањити ни марка, али ће се смањити пензије, инвалиднине, социјална давања и све оно што плаћају ентитети", рекао је Лагумџија "Гласу Српске".

Према његовим ријечима, СДС и СДА су у заједничком броду да зауставе све.

Говорећи о блокирању измјена Закона о "Електропреносу" покретањем виталног националног интереса Бошњака, Лагумџија је рекао да се СДА показала као странка злоупотребе виталног националног интереса.

"То је играње ватром. Тај механизам треба да се користи као заштита националног интереса, а не као процедурално надмудривање `дрвених адвоката`. Витални национални интереси које је покренула СДА попадали су као крушке на Уставном суду и тако ће бити и са овим", каже Лагумџија.

Он је поставио питање за чији рачун и на рачун којих страних банака раде господа из СДА?

"Око 300 милиона КМ `Електропреноса` већ седам година стоји на рачунима страних банака, а ниједне домаће. Та средства нису орочена и ми на њих не добијамо камату, а од међународних институција и банака узимамо новац и плаћамо високе камате", навео је Лагумџија.

Лидер СДП-а истиче и да се поставља питање ко штити интересе страних банака овдје.

"Зар није нормално да се 200 милиона КМ инвестира, а да се стотину подијели власницима капитала, а то су ентитетске владе и да се опет инвестира у развојне сврхе", каже Лагумџија.

Он је рекао да лидери странака покушавају да дођу до договора о провођењу одлуке "Сејдић – Финци", зато што институције очигледно нису биле у стању да ураде посао.

"Било би логично да Министарство правде направи одговарајући приједлог, да се о томе изјасни Савјет министара БиХ и упути га у Парламент. Нажалост, то није урађено", констатовао је Лагумџија, који је и министар иностраних послова БиХ.

Лагумџија каже да је Тужилаштво БиХ покренуло истрагу против Н.Н. лица због непровођења одлуке "Сејдић-Финци" у оквиру које је и он саслушан.

Према његовим ријечима, Тужилаштво је покренуло истрагу да би видјели ко од институција или појединаца није извршио преузете обавезе које произлазе из те одлуке.

"Ако на страну ставимо међународне званичнике који могу бити, ако ништа друго, добри свједоци у свему томе, овдје је очигледно најбоље кренути од Предсједништва БиХ. Ова институција је задужена за провођење међународних обавеза и уговора, али и овлашћени предлагач за измјене Устава и која очигледно није испунила своју обавезу", навео је Лагумџија.