Лагумџија се нада приједлогу Филеа, Изетбеговић и Човић песимисти

Предсједник СДП-а Златко Лагумџија рекао је да се нада да комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, који сутра долази у БиХ, има приједлог рјешења у вези са примјеном одлуке "Сејдић – Финци", али да не зна да ли код свих домаћих политичара постоји воља да се нешто уради. Лагумџија је истакао да је Филе, на […]

четвртак, 16 јануара, 2014 / 12:18

Предсједник СДП-а Златко Лагумџија рекао је да се нада да комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, који сутра долази у БиХ, има приједлог рјешења у вези са примјеном одлуке "Сејдић – Финци", али да не зна да ли код свих домаћих политичара постоји воља да се нешто уради.

Лагумџија је истакао да је Филе, на одређен начин, дужан да покуша да приведе крају оно што је до сада рађено, али да све зависи како од његових преговарачких способности, тако и од воље домаћих политичара.

"Надам се да ће Филе доћи са неким консолидованим приједлогом рјешења", каже Лагумџија, напоменувши да је разговарао са челницима политичких странака о провођењу одлуке "Сејдић – Финци".

Лагумџија је поручио да ће учинити све да до априла буде пронађено рјешење, јер се касније ништа више не може урадити, с обзиром на то да су истекли сви рокови да Устав и закони буду промијењени.

Према његовим ријечима, крајем марта ће се са сигурношћу моћи рећи да ли ће избори бити по постојећем Изборном закону, или неком измијењеном који ће уважити одлуку "Сејдић-Финци".

"Свако ко прави спекулације да би се овим опструкцијама евентуално могли пролонгирати и одгодити избори – или нема појма или има неке планове који су много мрачнији од тога", сматра Лагумџија.

Коментаришући песимизам пред сутрашњи састанака Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, Лагумџија је рекао да "није пристојно дочекати човјека у својој кући и рећи му да си песимиста".