Лагумџија кристализује фомирање власти: Нема простора за два ХДЗ-а

СДП, СДА, ХСП и Народна странка „Радом за бољитак“ одлучиле су да наредне седмице приступе провођењу изборних резултата конституисањем оба дома Парламента Федерације БиХ, избором предсједника и два потпредсједника, те Владе ФБиХ. На састанку странака потписница Платформе у Сарајеву констатовано је да су и ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 одбили да се придруже овом блоку, […]

четвртак, март 3, 2011 / 23:21

СДП, СДА, ХСП и Народна странка „Радом за бољитак“ одлучиле су да наредне седмице приступе провођењу изборних резултата конституисањем оба дома Парламента Федерације БиХ, избором предсједника и два потпредсједника, те Владе ФБиХ.

На састанку странака потписница Платформе у Сарајеву констатовано је да су и ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 одбили да се придруже овом блоку, да заједно дограђују и модификују ову платформу.

У заједничком саопштењу ових странака, објављеном након састанка, истиче се да су оба ХДЗ-а одбила и приједлог предсједника СДА Сулејмана Тихића о принципима расподјеле хрватских позиција у извршној и законодавној власти према коме би два ХДЗ-а имала двије трећине (односно три петине) укључујући и позицију предсједавајућег Савјета министара БиХ и једну министарску позицију, предсједника ФБиХ и три министарске позиције у федералној Влади.

Према том приједлогу, СДП-у, ХСП-у и НС "Радом за бољитак" припало би преосталих једна трећина (двије петине) хрватских позиција, што је у складу са њиховом заступљеношћу у Клубу Хрвата Дома народа Парламента ФБиХ.

Одлука о почетку формирања власти појашњава се тиме да је прошло пет мјесеци од одржавања избора, а да два ХДЗ-а и даље блокирају провођење изборних резултата, односно конституисање власти у четири кантона, те избор делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ из тих кантона (Хрвата, Срба и Бошњака), спречавајући тако формирање власти у ФБиХ и на нивоу БиХ.

"Ова одлука је једини начин да се спријече могуће штетне посљедице које грађани трпе свакодневно, нарочито оне које би могле услиједити због неусвајања буџета ФБиХ. Ако не би било буџета, у питање би било доведено финансирање буџетских корисника међу којима су најбројнији и најзначајнији борачка популација, пензионери, просвјетни и здравствени радници и друге категорије које се финансирају из буџета", наводи се у саопштењу.

Странке потписнице Платформе упозоравају да би посљедица неформирања власти у прописаним роковима могло бити угрожавање функционисања цјелокупног система и државе БиХ.

Покушај да се формира власт без два ХДЗ-а, који представљају већински хрватски изборни легитимитет, јесте покушај дестабилизовања БиХ у сваком смислу, јер за тако нешто нема ниједног законског, нити уставног основа, оцијенио је портпарол ХДЗ-а БиХ Мишо Релота.

Реагујући на најаве СДП-а да ће власт у Федерацији БиХ формирати 10. марта, са или без два ХДЗ-а, Релота је рекао раније данас Срни да власт без легитимних представника хрватског народа у БиХ неће бити легитимна, легална, нити функционална.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *