Лагумџија: Комшић ће подржати буџет

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић подржаће на сједници овог тијела буџет БиХ који је утврдио Савјет министара БиХ 18. априла и иницирати процес измјене Устава БиХ како би се омогућило и да изабраним званичницима плате буду смањене за 4,5 одсто, изјавио је вечерас предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија. Он је новинарима у Сарајеву рекао да […]

петак, 20 априла, 2012 / 20:17

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић подржаће на сједници овог тијела буџет БиХ који је утврдио Савјет министара БиХ 18. априла и иницирати процес измјене Устава БиХ како би се омогућило и да изабраним званичницима плате буду смањене за 4,5 одсто, изјавио је вечерас предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија.

Он је новинарима у Сарајеву рекао да је Предсједништво СДП на данашњој сједници дало пуну подршку Нацрту буџета БиХ којег је недавно утврдио Савјет министара БиХ.

"Одреба Устава БиХ у овој земљи штити изабране заваничнике, дакле посланике, чланове Предсједништва БиХ и министре да им не могу бити смањене плате. Предсједништво СДП-а је вечерас констатовало да је добро да ће се линеарно смањење плате односити на све и да треба то законски уредити", рекао је Лагумџија.

Уколико неки функционери поднесу тужбе против БиХ због неуставног смањивања плата, Лагумџија каже да ће бити добро да се зна ко су ти људи који ће се позивати на Устав из Дејтона да им се гарантује исти износ плате.

Лагумџија је нагласио да се Комшићева задршка везано за буџет односила само да се не дозволи да питање буџета буде нешто што ће омогућити да се од хиљаду буџетских корисника плата не смањи само за стотињак функционера.

Када је ријеч о односу са СДА, Лагумџија је истакао да му је важно шта мисли коалициони партнер, али да СДП на њихов став не може много утицати.

"Имамо три теста нашег односа са СДА – буџет институција БиХ у парламенту БиХ, закон о одузимању нелегално стечене имовине у федералном парламенту, те закон о коридору Пет це", каже Лагумџија.

Предсједник СДП-а је изразио увјерење да неће доћи до разлаза са СДА, истучући да све зависи од дјела.

"Међутим, уколико се не можемо наћи на та три капитална пројекта онда се разилазимо. Ми вјерујемо да се нећемо разићи са онима који на та три пројекта желе да раде", додао је предсједник СДП-а.

Он је нагласио да се не смије дозволити да БиХ буде на привременом финансирању, јер би се тако само продужавала агонија земље, што СДП неће дозволити.

"Једногласно смо на сједници Предсједништва БиХ констатовали да фискални оквир од 950 милиона КМ и 750 милиона КМ из Управе за индиректно опорезивање нешто што има пуну подршку. Оно на чему ћемо инсистирати јесте да се наши партнери изјасне о томе", рекао је Лагумџија.

Он је напоменуо да је на данашњој сједници Предјседништва БиХ разговарано и о провођењу пресуде Сејдић и Финци.

Лагумџија је истакао да је било разговора о провођењу ове пресуде са представницима ХДЗ- а БиХ у Мостару, те да су експертски тимови обје странке радили на дефинисању могућих модалитета одлуке Сејдић и Финци.

Савјет министара 18. априла утврдио је Нацрт буџета институција БиХ од 1.349.928.000 КМ, од чега су укупни приходи за финансирање институција и примици 950.000.000 КМ, а приходи за сервисирање спољног дуга 444.928.000 КМ.