Лагумџија и Тихић нашли заједнички језик

Лидери Странке демократске акције БиХ и Социјалдемократске партије Сулејман Тихић и Златко Лагумџија договорили су данас да почну формирање коалиционог блока на нивоу БиХ. Представници двије странке данас су у Сарајеву постигли договор о формирању тима за израду програмских основа за успостављање парламентарне већине и власти на свим нивоима. Лагумџија и Тихић су најавили да […]

четвртак, новембар 18, 2010 / 10:44

Лидери Странке демократске акције БиХ и Социјалдемократске партије Сулејман Тихић и Златко Лагумџија договорили су данас да почну формирање коалиционог блока на нивоу БиХ.

Представници двије странке данас су у Сарајеву постигли договор о формирању тима за израду програмских основа за успостављање парламентарне већине и власти на свим нивоима.

Лагумџија и Тихић су најавили да ће посебни тимови у наредних неколико седмица дефинисати предлоге за конкретну сарадњу.

Договорено је, такође, да ће двије странке заузети исти став поводом именовања државног премијера, односно да ће подржати кандидата СДП за ту позицију.

Тихић и Лагумџија су изјавили новинарима да је у БиХ потребно направити ширу коалицију која ће имати парламентарну већину за спровођење уставне реформе, а која ће осигурати брже евроатлантске интеграције БиХ.

"Први задатак нове власти треба да буде уставна реформа, а уколико постоји спремност за то, било би добро формирати велику парламентарну већину која би могла изгласати те реформе", казао је Тихић.

Лагумџија је рекао да је потребно постићи велику сагласност и за програмски савез са другим партијама које желе да буду дио својеврсног европског блока.

Слично као Тихић, и лидер СДП је данашње разговоре оцијенио пријатељским, искреним и отворенима.

Лагумџија сматра да је потребно постићи велику сагласност не само као програмски савез оних који желе бити конзистентна власт већ својеврстан европски блок, те треба покушати видјети које су то политичке снаге.

Он је одбацио "формулу" по којој би на принципу "2+2+2" власт на нивоу БиХ формирала три национална блока, нагласивши да СДП јесте странка и Бошњака, али прије свега босанскохерцеговачка опција те да СДП има одговорност према свима који су гласали за ову странку.

Лагумџија је оцијенио да БиХ не може доћи до заједничког блока на принципу три етничких савеза, а приликом уставних реформи СДП ће инсистирати на институционалној равноправности свих грађана на читавој територији БиХ.

Лагумџија је рекао да је Додик политичка чињеница те да ће у процесу конституирања власти доћи до разговора са свим политичким странкама, као и да је од избора дошло до еволуције у односу на раније искључиве ставове.

– Ни ја ни Додик немамо право да не разговарамо, казао је он, додајући да у СДП-у немају ништа лично против било кога, него против одређених политика, казао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *