Лагард: Храбро за спас свјетске економије

Шеф Међународног монетарног фонда Кристин Лагард упутила је данас апел за предузимање "храбре акције" да би се подстакао раст свјетске привреде, уочи почетка састанка Групе 7 најразвијенијих земаља. Представници чланица Г7 састају се у Марсеју да би размотрили "координисан одговор" на глобалне економске проблеме, преноси Би-Би-Си. Дводневни састанак у Француској услиједиће након што је Организација […]

петак, 9 септембра, 2011 / 13:39

Шеф Међународног монетарног фонда Кристин Лагард упутила је данас апел за предузимање "храбре акције" да би се подстакао раст свјетске привреде, уочи почетка састанка Групе 7 најразвијенијих земаља.

Представници чланица Г7 састају се у Марсеју да би размотрили "координисан одговор" на глобалне економске проблеме, преноси Би-Би-Си.

Дводневни састанак у Француској услиједиће након што је Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) прогнозирала успорење привредног раста у свијету ове године.

"Кључна порука коју желим данас да пошаљем јесте да државе морају да дјелују одмах и да буду храбре. Морају да проведу своју економију кроз ову опасну нову фазу опоравка", рекла је Лагард у Лондону, прије поласка на састанак Г7.

Она је похвалила нови план предсједника САД Барака Обаме о улагању 450 милијарди долара у отварање нових радних мјеста.

Француски министар финансија Франсоа Бароан рекао је да послије скупа у Марсеју неће бити објављено никакво саопштење.

ОЕЦД прогнозирао економски раст од само 0,2 одсто у земљама Г7 у посљедња три мјесеца ове године.