Лагард: Да нам живи, живи евро

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристина Лагард оцијенила је да евро има сигурну будућност, и изразила наду да ниједној европској земљи неће у будућности бити потребан план ЕУ и ММФ за спасавање. „Мислим да је у великој мјери била занемаривана политичка воља да се одржи, охбраби и ојача еврозона”, изјавила је Лагард, на маргинама годишње […]

понедељак, 8 априла, 2013 / 10:03

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристина Лагард оцијенила је да евро има сигурну будућност, и изразила наду да ниједној европској земљи неће у будућности бити потребан план ЕУ и ММФ за спасавање.

„Мислим да је у великој мјери била занемаривана политичка воља да се одржи, охбраби и ојача еврозона”, изјавила је Лагард, на маргинама годишње конференције Азијског форума Боао, у кинерској провинцији Хаинан.

„Пред евром је будућност и то дугорочна”, додала је директорка ММФ.

Бивша министарка Француске сматра да су сукцесивне дужничке кризе земаља еврозоне уздрмале повјерење на свјетским тржиштима.

Коментаришући могућности избијања нових криза Лагард је рекла да „не умије да гледа у стаклену куглу”.

„Искрено се надам да неће више бити чланица ЕУ којима ће бити потребна истовремена помоћ европских партнера и ММФ”, казала је она.

Осврћући се на кипарски случај, Лагард је оцијенила да је то јединствен случај и да привреда те земље представља само 0,2 одсто европске економије.

„То је веома специфичан случај са више аспеката”, рекла је она, апострофирајући значај банкарског сектора у кипарској економији.

Лагард је изразила наду да ће представници ЕУ извући поуку из финасијских криза из двије последње године и да ће „одлучити да убрзају консолидацију еврозоне.Оставите одговор