Квизолог се угасио

Популарни дјечији квиз "Квизолог" престаје да живи. Разлози се дају наслутити, а у писму Бранкице Јанковић које објављујемо, ти разлоти су и објашњени. Јављам Вам се испред тима и приређивача дјечијег квиза Квизолог, који је своју другу сезону завршио на опште задовољство нас реализатора, побједника квиза, али вјерујем и свих учесника квиза. Прије свега бих […]

среда, септембар 21, 2011 / 19:08

Популарни дјечији квиз "Квизолог" престаје да живи. Разлози се дају наслутити, а у писму Бранкице Јанковић које објављујемо, ти разлоти су и објашњени.

Јављам Вам се испред тима и приређивача дјечијег квиза Квизолог, који је своју другу сезону завршио на опште задовољство нас реализатора, побједника квиза, али вјерујем и свих учесника квиза.

Прије свега бих да се осврнемо укратко на прве две сезоне дјечијег квиза “Квизолог“, а након тога бих вам образложила, на велику жалост, зашто је дошло до прекида самог пројекта.

Пројекат „Квизолог“ је телевизијски квиз за дјецу едукативно-забавног садржаја и циљ му је промоција знања и учења, те развијање такмичарског духа дјеце узраста од 10 до 13 година (5. до 8. разреда основне школе). Пројекат је непрофитног, хуманитарног карактера који има за циљ да награди школе које постижу врхунске резултате опремом и училима, до којих иначе не могу доћи усљед ограничених финансијских могућности.

Знање у моди

Основна идеја му је да скрене пажњу младих на садржаје који захтјевају њихову ангажованост умјесто пасивног посматрања, да промовише знање и учење и врати образовање у први план интересовања како дјеце тако и друштва. Право на учешће су имали искључиво одлични ђаци којима је, кроз наш пројекат, враћена заслужена пажња. Успјели смо да поимање одликаша међу њиховим вршњацима промјенимо из устаљеног „бубатори“ у „сјајне, паметне другаре који се боре за побједу њихове школе у Квизологу“. Вратили смо, бар на кратко, знање у моду.

Као што знате, квиз је покренут у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Просвјетно-педагошким Заводом РС и Радио Телевизијом Републике Српске. Прва емисија је емитована у септембру 2009. године. Наредне године, с почетком школских дана, кренуло је и емитовање друге сезоне Квизолога. До данас овај дјечији квиз је најгледанија емисија за дјецу и родитеље у Републици Српској.

Кроз двије успјешне године кроз наш квиз прошло је више од 3000 дјеце, а још већи њих обухваћен је снимањем прилога у свакој школи и сваком мјесту из којег су учесници Квизолога долазили. У посљедњој сезони отишли смо и корак даље те смо снимали прилоге о просвјетним радницима тј. омиљеним наставницима.

Ова наша идеја наишла је на одобравање, како наставног кадра, тако и дјеце која су добила прилику да се својим омиљеним наставницима захвале кроз стихове, изјаве и поклоњену пажњу.

Награђивање

На самом почетку, када је Квизолог био само идеја у агенцији Аквариус, највећа дилема нам је била како да побједнике наградимо. Школама у Републици Српској и њиховим ђацима је потребно много тога. Ипак, размишљајући у корак с временом и гледајући према будућности, одлучили смо да прве четири школе наградимо са читавим рачунарским кабинетима са по 5,10, 15 или 20 рачунара, у зависности од освојеног мјеста. Поред главних награда, били су ту и поклони које су обезбјеђивали наши спонзори у виду спортске и школске опреме за појединачне учеснике, али и школе.

Нисмо се зауставили само на 32 школе и емисији. Пронашли смо начин да укључимо и друге школе у Републици Српској и то кроз Квизологов пратећи пројекат, МегаЗадатак на који смо посебно поносни. Он је за задатак имао да анимира појединачне разреде у свим школама Републике Српске и то на начин да је свако одјељење требало да направи неки предмет, пројекат, иновацију и да је пошаље на нашу поштанску адресу. Током трајања другог дијела сезоне Квизолога гледаоци су имали прилику да гласају за 50 најбољих радова од којих су два освајала главну награду – едукативну екскурзију кроз Босну и Херцеговину.

МегаЗадатак је показао какав потенцијал лежи у нашим школама, показао је да је свака школа појединачно извор знања, немјерљивог талента и амбиције дјеце од 8 до 14 година. Њихове идеје су нас свакодневно одушевљавале и можемо слободно рећи да смо поснони јер смо доказали да дјеци само треба дати шансу, за остало, за свој успијех, ће се они сами побринути.

Нажалост ми сами више нисмо у прилици да наставимо да им пружамо ту шансу, шансу да се за њихове успјехе и достигнућа чује у цијелој Републици Српској. Наиме, већ двије године смо интезивно и вриједно радили и покушавали да добијемо финасијску подршку од Министарства просвјете и клултуре, али је она на крају изостала.

Захваљујући спонзорима, компанији М:тел, Хипо банци, Делта спорту и Круна води успјели смо покрити трошкове главних награда, превоз ученика, награда по емисијама и оброка за учеснике. Међутим, поред тих трошкова постоје још многи трошкови у реализацији самог пројекта као што су: ангажман особља за снимање прлога у свим такмичарским школама, израда сценографије, монтажа емисија, ангажман водитеља, ангажман наставника за формирање питања, најам расвјете за свако снимање емисије, МегаЗадатак ексурзија, потрошни материјал, медијска кампања итд. које ми више нисмо у могућности да сами финансирамо, урпкос љубави, жељи и вољи што ћете, надамо се, разумјети.

Коме прелази брига

Врло је тешко у ово обраћање вама, људима који учите нашу дјецу, дјецу Републике Српске, која ће сутра бити велики људи, ставити све емоције и размишљања које бисмо вољели подјелити са вама. Велики број вас био је свједок наше пожртвованости, труда, рада и прије свега љубави која је уложена у мали квиз са великим идејом. Изузетно нам је жао што је остало још много школа које нису имале прилику да искусе такмичење у играма које су пажљиво припремане за сваку емисију. Ипак, најтеже нам је помирити се са чињеницом да ће ђаци из 205 основних школа у Републици Српској остати без свог најбољег пријатеља, Чика Квизолога, који их је мотивисао да уче, да добијају петице, и да се свакој новој доброј оцјени радују као још једном кораку напријед ка учешћу у емисији.

Сигурни смо да ћете ви наставити са својим одличним педагошким радом и да ћете свакодневно проналазити начине да дјецу мотивишете на креативност, стварање и успјехе. А ми се искрено надамо да ће нам се путеви поново укрстити у неким бољим временима када ће знање поново добити прилику да буде у моди.

Хвала вам за пријатељство у протекле двије године и молимо вас да пренесете дјеци поздраве од чика Квизолога који сада одлази на дужи годишњи одмор.

Срдачан поздрав у име цијеле екипе дјечијег квиза Квизолог,

Бранкица Јанковић

Акваријус Огилви0 КОМЕНТАРА

  1. Газдарица „акваријуса“, бивша поштанска службеница, а потоњи напрасно откривени „креативац и таленат“, имала је ТОЛИКО идеја, учествовала у ТОЛИКО пројеката да је и сама погубила рачун… Све док су преко ње препиране паре из појединих министарстава, НИКО други није могао добити неки послић из домена културе! Није јој било зазорно ни мултиетниЋарско замајавање у пројектима са педерацијом, под капу су стали и „демонфестови“ са све ДЕМОНИМА као средством плаћања… Е, а онда је нестало ПРАВИХ пара…B-)

    И сада се газдарица посипа пепелом, „авајише“ и запомаже над „худом судбом“ наше ђеце, а „креативност“ акваријусових графичких дизајнера која се заустављала на „темплејтима“ и предефинисаним сликама из „Корела“ и „Илустратора“ сад више НЕ ПИЈЕ ВОДЕ!:D
    Ваља бити СТВАРНО креативан па продати нешто што људи хоће да купе јер им је лијепо и хоће то у својој кући и зато дају СВОЈ новац а не дијеле шаком и капом за „пројекте“ из народне касе, коју није зарадио ниједан министар!
    Добра је и ова криза! И она има своју сврху, макар да пацови малко омршаве…B-)

  2. Божо свака част, овдје си погодио у центар. Пун ми је к…ц ових кои би туђим парама глоиње млатили. Видим да госпоји не иде баш на отвореном тржишту, јер пресушила је чесма Владе РС, а суперталентовани и пуни идеја креативци из Акваријуса са све газдарицом су на кољенима. Сада бих волио да видим доле и ове пекаре, што су постали неимари па зидају зграде по БЛ, рецимо Д. Тадић, па Тривић „хљеб не може бити јефтинији“ и слични мајстори.

Оставите одговор