Квики: Окупационе снаге ЕУФОР-а се играју рата у вјежби да "помогну властима БиХ"

Пресловљавамо искључиво латинично саопштење: Оружане снаге Босне и Херцеговине од 25. рујна до 2. листопада 2021. године активно судјелују у ЕУФОР-овој годишњој вјежби "Qуицк Респонсе 2021/Брзи одговор 2021" те је могуће да ће у том периоду покрети ОС БиХ на терену бити нешто видљивији грађанима.

среда, 29 септембра, 2021 / 09:09

Већ дужи низ година ЕУФОР-овом вјежбом "Брзи одговор" провјерава се способност војних снага Еуропске уније да у Босну и Херцеговину, ако устреба, размјесте своје причувне снаге и помогну властима Босне и Херцеговине у одржавању сигурног и стабилног окружења.

Постало је уобичајено да у вјежби равноправно судјелују постројбе ОС БиХ и сигурносне агенције у БиХ, како би на терену провјерили способности и достигнуте стандарде заједничког дјеловања, координације и интероперабилности, у мултинационалном окружењу.

Ове године, на вјежби ЕУФОР-а "Брзи одговор 2021", уз ЕУФОР-ове постројбе стациониране у БиХ те причувне снаге из Бугарске, Румуњске, Словачке, Мађарске, Аустрије и Турске, ОС БиХ судјелују с три пјешачка вода из састава Оперативног заповједништва ОС БиХ.

Подручје операција укључује зоне градова Гламоча, Ливна, Томиславграда, Љубушког, Мостара,
Чапљине, Требиња, Билеће и Сарајева. Сценариј вјежбе подразумијева и стварање сигурног окружења за отклањање посљедица разорног земљотреса у јужном дијелу БиХ те на вјежби судјелују и припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА БиХ), локалне постројбе министарстава унутарњих послова, Цивилне заштите те друге цивилне службе и агенције.