Квадрат је и даље најскупљи у Хонг Конгу, пао властити рекорд

Иако Хонг Конг пролази кроз најтежу рецесију у последњих неколико година, његово тржиште некретнина и даље цвјета.

петак, 19 фебруара, 2021 / 21:07

Наиме, тамо је управо продат нов стан од 313 квадратних метара за 49 милиона евра, што је рекордна цијена од 156.000 по квадрату.

Петособан стан, смјештен у елитној четврти Хонг Конга на брежуљку Мид-Левелс, купљен је за 459,4 милиона хонгконшких долара, али то није рекорд када су у питању некретнине у овој посебној административној регији Кине.

Али, његова цијена по квадрату је без преседана и одражава разлике у богатству у бившој британској колонији.

Након вишемјесечних протеста током 2019, привреда Хонг Конга осјећа пуну тежину посљедица пандемије и затварања граница. БДП ове полуаутономне регије Кине у 2020. се смањио за рекордних 6,1 одсто, а стопа незапослености тренутно износи 6,6 одсто, што је највише у посљедњих 16 година.

Цијена квадрата коју је непознати купац платио за ову некретнину срушила је ранији рекорд из 2017. године. Град је познат као финнансијски и трговински центар тог дијела свијета, те пожељно одредиште за богаташе због подстицајно ниских пореза. Будући да географија утиче на то да нема превише простора за градњу, површине на којој је могућа градња достиже огромне цијене, а исто важи и за изграђене некретнине.Оставите одговор