Кузмановић: Силаџић се у Њујорку бави кршењем Устава

БAЊA ЛУКA – Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић оцјенио је да су иступи предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића у Њујорку потврда његове опредијељености да безочно и грубо крши Устав БиХ и Дејтонски споразум. "Ако настави антиуставно дјеловање, грађани РС биће приморани да предузму све мјере ради своје заштите, укључујући и могућност да демократским средствима одлуче […]

четвртак, септембар 23, 2010 / 14:15

БAЊA ЛУКA – Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић оцјенио је да су иступи предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића у Њујорку потврда његове опредијељености да безочно и грубо крши Устав БиХ и Дејтонски споразум.

"Ако настави антиуставно дјеловање, грађани РС биће приморани да предузму све мјере ради своје заштите, укључујући и могућност да демократским средствима одлуче о својој будућности", рекао је Кузмановић за "Глас Српске".

Он је истакао да је Српска својим одлукама, дјеловањем и политичким ставовима недвосмислено исказала спремност за усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом.

"Жалимо што фундаменталистички кругови из Сарајева са Силајџићем на челу нису жељели да омогуће пуну једнакост свих грађана ове земље, него су максималистичким захтјевима задржали постојеће дискриминаторске одредбе", рекао је Кузмановић.

Он је додао да се Српска не смије одрећи механизама ентитетског гласања и заштите виталног националног интереса, јер је намјера Силајџића и његових истомишљеника да укидањем тих механизама угрозе и онемогуће опстанак српског народа на овим просторима.

"Као одговорни лидери нашег народа и даље ћемо штитити своје позиције утврђене Дејтонским споразумом, Уставом БиХ и принципима међународног права", поручио је Кузмановић.

Силајџић је у разговору са америчким конгресменом Расом Карнехеном, који предводи бошњачки кокус у америчком Конгресу, рекао да предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић "заговара сецесију једног дијела БиХ". Званичнике РС оптужио је за "нападе на суверенитет и територијални интегритет БиХ".

Силајџић је боравак у Њујорку искористио и да лобира за промјене Устава БиХ и укидање ентитетског гласања као "дискриминаторске одредбе", те се залагао за усвајање "европске клаузуле на коју не би био примјењиван механизам ентитетског гласања".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *