Кустурица на сајму представио своју књигу

БЕОГРАД – На сајму књига у Београду вечерас је промовисана аутобиографска књига славног српског режисера Емира Кустурице „Смрт је непровјерена гласина“. У препуној сали Београдској сајма, промоцији књиге, коју је објавила компанија “Новости“, присуствовао је и шеф српске дипломатије Вук Јеремић, као и многе јавне личности Србије. О књизи су, уз духовите опаске које су […]

уторак, октобар 26, 2010 / 13:39

БЕОГРАД – На сајму књига у Београду вечерас је промовисана аутобиографска књига славног српског режисера Емира Кустурице „Смрт је непровјерена гласина“.

У препуној сали Београдској сајма, промоцији књиге, коју је објавила компанија “Новости“, присуствовао је и шеф српске дипломатије Вук Јеремић, као и многе јавне личности Србије.

О књизи су, уз духовите опаске које су изазивале салве смијеха код публике, говорили аутор, као и академик Матија Бећковић, књижевник Владимир Кецмановић, у име издавача Манојло Вукотић, док је дијелове из књиге читао др Неле Карајлић.

Књига је најављена као дугоочекивана и дугонајављивана аутобиографија, у којој Кустурица говори све што никада до сада није рекао о себи другима.

Говорећи о свој књизи, Кустурица је рекао да је теже било живјети живот и да је књига, коју је писао 15 година, искорак у писмености.

"Бојим се да би сваки полуписмени човјек могао да бар за 20 година напише књигу. Ако је Обама добио Нобелову награду, а да није ни почео да ради, што ја не би могао на крају свог умјетничког пута", нашалио се Кустурица, те додао да је тајна у томе што не прижељкује Нобелову награду, тако да би она могла и да дође.

Према његовим ријечима, књига је настала као реакција на властити живот, на који је тешко било да се не реагује.

Он је поменуо причу из књиге о његовој мајци која је лијепила трње од ружа на сијалицу у лифту зграде гдје су становали у Сарајеву, како би спријечила крађу. "И успјела је у томе, али остаје тајна како је лијепила трње и како је ту сијалицу успјела да уврне", додао је Кустурица.

Академик Матија Бећковић је рекао да ће људи имати прилику да у овој књизи читају оно што су гледали у Кустуричиним филмовима и да је он свој живот прво екранизовао, а затим романсирао своје филмове у овој књизи.

"Ова књига је приручник за гледање његових филмова. А, све је више присутан графит у Србији: узе му је Љоса испред носа", рекао је Бећковић, алудирајући на Нобелову награду, која је припала перуанском писцу Марију Варгасу Љоси.

Говорећи у име издавача, Манојло Вукотић је рекао да је књига аутобиографија свих људи и да Кустурица као тобоже пише о себи.

Он је рекао да ће ова књига узбуркати многе страсти, али да је сасвим свеједно шта ће лажни европеисти рећи о књизи, која ће да боли, али и да засмије.

Књижевник Владимир Кецмановић је рекао да је ова књига аутобиогафија Емирове душе, књижевна адаптација његовог животног филма. Дијелове из књиге је читао др Неле Карајлић, уз духовиту опаску да је посљедњи пут читао наглас у гимназији.

Цијена књиге је 490 динара у Србији, пет евра у Црној Гори и 10 КМ у Републици Српској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *