Кустурица има још један план: Градња Руског села

Прослављени режисер Емир Кустурица на прољеће на Требевићу, у Источном Сарајеву, започиње изградњу још једног "утопијског насеља"- Руског села, које ће коштати 40 милиона КМ. Ријеч је о поклону великог умјетника Републици Српској, али и доприносу мултикултуралности у цијелом региону. Власник двије канске "Златне палме" и низа других награда из филмског свијета Емир Кустурица открио […]

уторак, 30 августа, 2011 / 10:28

Прослављени режисер Емир Кустурица на прољеће на Требевићу, у Источном Сарајеву, започиње изградњу још једног "утопијског насеља"- Руског села, које ће коштати 40 милиона КМ.

Ријеч је о поклону великог умјетника Републици Српској, али и доприносу мултикултуралности у цијелом региону.

Власник двије канске "Златне палме" и низа других награда из филмског свијета Емир Кустурица открио је за београдске "Вечерње новости" да ће Руско село бити изграђено на 1 600 метара надморске висине.

"Руско село ће обогатити сарајевску околину, а биће изграђено на најљепшем мјесту где се жичаром, из града, некада стизало на Требевић. Разговарамо и о могућности да се траса жичаре, дуге 1 700 метара, обнови. За овај посао имамо финансије, јер је важно да Сарајлије лакше стигну до нас. Увјерен сам да ће нови утопијски град заблисати изнад Сарајева" – наводи Кустурица.

Тако ће се на три и по хектара наћи реконструисано руско село са краја 19. вијека. Биће попут онога у каквом су се скупљали сликари, са свим "симптомима умјетничке колоније".

"Идејно рјешење је завршено, откуп земљишта је у току, услиједиће израда главног пројекта. Има ту и државног земљишта, али је сарадња са властима у Источном Сарајеву одлична, зато неће бити проблема да се идеја реализује" – додаје прослављени редитељ" и појашњава:

"Ријеч је о партнерству двије фирме: једна је моја са 51 одсто учешћа у овом послу, друга припада бившем руском генералу Алану Глазову, човјеку који се данас успјешно бави бизнисом у Москви".

"Бити Сарајлија, а бити Србин – тежак је то задатак, а ја баш такве изазове волим. Због овог мог `гријеха, нећу никоме да се правдам" – истиче Кустурица и додаје да његов родни град њему дугује све, а он граду – ништа.

"По мојим филмовима Сарајлије могу да реконструишу сопствену прошлост. Ја од њих нисам добио ништа" – истиче Кустурица.

Објашњава Кустурица да му је Глазов недавно предложио да заједно изграде насеље на Кавказу, слично Дрвенграду. Лако је договорено да се у завичају руског бизнисмена идеја реализује. Кустурица је понуду прихватио, "уз клаузулу" да се и на Требевићу гради Руско село.

Својевремено, Кустурица је рекао јавно да се у Сарајево неће вратити.

"Неким стварима је мјесто у срцу. Тамо су најсигурније. Враћам се, дакле, не баш у Сарајево, већ на мјесто са идеалним погледом на град" – каже Кустурица и додаје:

"Ријеч је о сљедећем: идеја о мултикултурализму тражи саговорнике на најмање двије стране. Важно је да смо близу и да заједно освајамо нову слободу".

У току је градња Андрићграда у Вишеграду, Дрвенград је одавно велика умјетничка и туристичка атракција у Србији…

" Због свих Сарајлија добре воље, изградња на Требевићу је важна. Почетак суживота и приближавање,морају се догодити без обзира на различита тумачења новије и старије историје. Ако обична, једноставна чињеница да сам ја Србин некоме смета, ако боли то што припадам српском и интернационалном, а не бошњачком корпусу културе, ту помоћи нема" – објаснио је Кустурица.