Кустендорф крајем јануара, пријављено више од 200 филмова

Пети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 17. до 23. јануара 2012. године у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће „Раста Интернeшнал“ Емира Кустурице У такмичарском програму учествоваће краткометражни филмови двадесет младих аутора. Радионице ће држати познати редитељи Ким Ки-дук из Јужне Кореје и Нури Билге Ђејлан из Турске, објављено […]

субота, децембар 17, 2011 / 16:07

Пети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 17. до 23. јануара 2012. године у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће „Раста Интернeшнал“ Емира Кустурице

У такмичарском програму учествоваће краткометражни филмови двадесет младих аутора. Радионице ће држати познати редитељи Ким Ки-дук из Јужне Кореје и Нури Билге Ђејлан из Турске, објављено је на сајту фестивала.

Пријављено је више од двјеста филмова младих аутора и студената филмских школа из четрдесетак земаља из читавог свијета, а одабрана остварења такмичиће се за Златно, Сребрно и Бронзано јаје.

Оцјењиваће их међународни жири – иранска глумица Лејла Хатами, француски продуцент Пјер Еделман и српски глумац и продуцент Зоран Цвијановић.

Организатори фестивала истичу разноликост тема, актуелност и завидан квалитет одабраних филмова. Међу њима су четири рада аутора из Србије – "Момци, где сте" Јелене Гавриловић, "Од пепела" Огњена Главонића, "Фрагменти" Ивана Стојиљковића и "Само што нисмо" Марка Грбе Синга.

У селекцији су по три филма из Русије и Пољске – "Марина" Соње Карпунине, "Млин за мљевење купуса" Вадима Винера и "Село" Јане Сопкине и Јевгенија Косткина, односно "Барбакан" Бартломеја Змуде, "Глазгов" Пјотра Суботкоа и "Ишчезавање" Бартоша Крухлика, а из нашег региона македонски "Крај свијета" Јанија Бојаџија.

Такмиче се и "Пјесме кише" (Ајгул Баканова, Киргистан, Велика Британија), "Ватромет" (Ђакомо Абруцезе, Италија, Француска), "Муса" (Кристоф Нанга-оли, Француска), "Празан ход" (Матис Буркхарт, Њемачка), "Прича о кутији за ручак" (Питер Диркс, Белгија), "Путовање" (Симао Кајате, САД, Португалија), "Село алто саусе" (Фернандо Помарес, Шпанија) и "Тулипан, Тексас и ми" (Ли Филиповски, Канада, Естонија).

У програму "Ретроспектива великана" биће приказани филмови двојице почасних гостију, а њихова нова остварења уврштена су у циклус "Савремене тенденције" – "Ариранг" Ким Ки-дука и "Било једном у Анадолији" Нури Билге Ђејлана.

"Савремене тенденције" представиће и неке од најбољих филмова ове године и њихове ауторе. На листи су Ашгар Фархади – "Развод: Надер и Симин", Марђан Сатрапи и Винсент Пароно – "Пилетина са шљивама", Алис Рорвахер – "Корпо Келесте", Андреас Дрезен – "Заустављен на путу", Фредерика Аспок – "Ван граница" и Оливије Орле – "Пеликан Никостратос".

У програму "Великани европског филма" биће приређен омаж српском редитељу Александру Саши Петровићу (1929-1994). Пратећи програм представиће дебитантске и иновативне филмовиме младих стваралаца из Србије и свијета.

У музичком дијелу Кустендорфа наступиће Пелагеја из Русије, Розенберг трио из Француске, Стрибор и Тровачи из Србије, Адам Стинга из Молдавије, Сандра Нкаке из Француске, група Сонидо Гало Негро из Мексика и специјални гости са Кубе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *