Кустендорф: "Златно јаје” руском филму

Мећавник, Мокра Гора – "Златно јаје” 4. Кустендорф фестивала освојио је шармантни руски филм "Шанса” младе руске редитељке Соње Карпунине, јер је жири предвођен француским продуцентом Винсентом Маравалом у њему препознао оригиналан и ефектан наративни стил филма и дело испуњено животом и енергијом. Дубравка Лакић, Политика „Сребрно јаје” додијељено је пољском филму „Сутра ћу отићи” […]

среда, 12 јануара, 2011 / 15:57

Мећавник, Мокра Гора – "Златно јаје” 4. Кустендорф фестивала освојио је шармантни руски филм "Шанса” младе руске редитељке Соње Карпунине, јер је жири предвођен француским продуцентом Винсентом Маравалом у њему препознао оригиналан и ефектан наративни стил филма и дело испуњено животом и енергијом.

Дубравка Лакић, Политика

„Сребрно јаје” додијељено је пољском филму „Сутра ћу отићи” ауторке Јулије Колбергер, у којем је препознат висок технички квалитет, контролу и величанственост режије.

На радост српске публике награда „Бронзано јаје” уручена је студенту режије београдског Факултета драмских уметности Огњену Исаиловићу за изврсан филм „Златна лига”, за који је жири истакао да поседује веома добру структуру, а редитељ је уз то исказао и вештину нарације. Главне фестивалске награде дело су уметника Владимира Кравченка, док су оригинално извезене дипломе, заправо гоблени уметнице из Бања Луке Раденке Јунгић.

Награда жирија критике којим је председавала потписница ових редова, популарно названа „критичарско јаје”, уручена је јерменском студенту Ватчеу Булгурџијану за либанско-амерички филм „Пета колона” (Булгурџијан студира у САД) и то за њгов деликатан приступ важној теми, за хуманост филма и редитељску и глумачку доследност.

Церемонија свечаног затварања 4. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф 2011, почела је наступом фолклорног ансамбла „Свети Георгије” праћеног громким аплаузима.

Официјелни део програма почео је доделом специјалних диплома свим учесницима такмичарског програма на којој је и велика заједничка фотографија са професором и домаћином Емиром Кустурицом. За успомену и дуго сећање на узбудљивих и важних филмских дана у Дрвенграду и Србији.Оставите одговор