Куста нам продаје муда под бубреге

Годинама покушавам да будем индиферентан у односу на оно што ради Кустурица. Да бих себи прибавио неку врсту допуштења за оно што ћу сада написати морам да кажем да су мени "Дом за вешање" и "Подземље" међу најдражим филмовима домаће кинематографије (уз остварења Мише Радивојевића, Макавејева, Аце Петровића и понеких Паскаљевићевих филмова). Покушао сам да […]

четвртак, 7 јануара, 2016 / 12:01

Годинама покушавам да будем индиферентан у односу на оно што ради Кустурица.

Да бих себи прибавио неку врсту допуштења за оно што ћу сада написати морам да кажем да су мени "Дом за вешање" и "Подземље" међу најдражим филмовима домаће кинематографије (уз остварења Мише Радивојевића, Макавејева, Аце Петровића и понеких Паскаљевићевих филмова).

Покушао сам да останем глув на сва Кустуричина политичка напрезања и џилитања; покушао сам да останем ћорав када је прећутно одобрио мурал на којем су Додик и он у првом, а Ћопић у другом плану; покушао сам да останем нијем гледајући његове посљедње филмске промашаје и читајући његове тривијалне мемоаре и приче којима је препотентна, али истовремено и импотентна београдска критика прибавила култни статус још у штампарији.

Вјеровао сам – а вјерујем у то и даље – да мјера умјетничког генија често није саображена са ванумјетничким поступцима и дјеловањима ствараоца. И што се више у интервјуима позивао на Андрића и Кјеркегора то је мање те памети и мудрости било у ономе што ради и чини. У реду, Кустурица је и даље велики редитељ, вјероватно и добар музичар и неки деран из Бање Луке има најмање права да се кописти на цијењено име и презиме, али када Кустурица награди Бећковића и Кецмановића и каже да њихово стваралаштво представља "спор архаичног и модерног" – е, тада ја, убоги дијак божији, морам рећи да Куста свима нама продаје муда под бубреге.

Јер, шта му значи тај "спој архаичног и модерног"? Гдје је то видио код Бећковића, гдје је то прочитао код Кецмановића (који је уз Јована Делића – а ма шта ја рекао о Делићу нећете ми вјеровати и приписаћете то мојој зависти, па вас стога упућујем на Ломпара – највећи шарлатан у Србији)? Шта је у Матије архаично, а шта модерно – то нико не говори, али довољно је, ваљда, да Кустурица то каже, па да му сви повјерују.

Довољно је да лупи и то да су у Кецмановићевом роману "исповедним тоном босанске чаршије исказани шекспировски заплети који тумаче трагизам босанских муслимана током рата у Босни", па да сви, а нарочито чланови жирија, климну главом, али остаје питање: шта је, забога, исповиједни тон босанске чаршије? Та, како би рекао један пријатељ, црна флоскулетина о споју модерног и архаичног израубована је као и она о лирској позицији и епском насљеђу. А ја сам, ето, све више увјерен да су ти изрази и те синтагме коване само да би дале легитимитет одређеном дјелу или аутору, јер ништа друго напросто није могло да га објасни.

Ного је бесмислен и овако и онако, али када неко каже да је он помирио епско насљеђе и лирску позицију – ето класика чији стихови и даље резонирају маестралним бесмислом. Знамо сви да је старог и младог Бећковића неопходно – једног потврдити, другог устоличити – у националне предајнике са најснажнијим умјетничким сигналом, али дајте радите то са мало више укуса.

Презирем људе који пишу отворена писма славним личностима и стога ово треба схватити као слабашни покушај да се каже сљедеће: Има, господо, међу свим тим овцама које варате и лажете и понека која о томе понешто и зна. Ако се и курвате, радите то са стилом. Кустурици би боље било да буде свој рани филм, а не Бећковићев псуедонационални стих. Кецмановић нема шта да буде.

За њега је неко ионако већ написао: Није још ни кренуо, а њега већ нема.

Горан Дакић0 КОМЕНТАРА

 1. Zanimalo me je koliki je novčani iznos ovih nagrada iz iz koje kase će se isplaćivati i odem na onaj kusturičin portal iskra.co

  i tamo pročitam tekst u kojem ovo piše:
  „Река Морава – није добила име по томе што личи на море, јер и не личи, него по томе што су Срби и у њој морили прворођену децу. Имамо ми, добро нам не дошли, драги Турци, Западну Мораву, Јужну Мораву и Велику Мораву и све три, заједно са притоком Ђетињом, носе те дечије пливајуће гробове у ваше Црно море.“
  http://iskra.co/kolumne/radoje-andric-pismo-turcima/

  Kandidat za nagradu – Spoj lupetanja i laganja

 2. Да бих себи прибавио неку врсту допуштења за оно што ћу сада написати морам да кажем да су мени „Posljednji pozdrav Andjelku Kozomari“ medju najdrazim clancima domacih novinara.
  Ipak predlozio bih autoru da se sjeti stare mudrosti: prije nego sto bacis kamen na drugoga, reci sta si ti uradio.
  Mislim da je Kustin doprinos nasoj kulturi izuzetno velik i to ne samo zbog njegovih sjajnih filmova vec i zbog njegovog angazmana. Njegova djela ce definitivno njega nadzivjeti a likove kao gore opisani Andjelko Kozomara ili Andrej Nikolaidis ce prekrit ruzmarin snjegovi i sas…

 3. Саша, ја мислим да је аутор био преблаг за овог како неко недавно рече популисту који јесте дао допринос кинематографији и музици, али ово што данас ради није само популизам, већ отворено черупање српског народа са обје стране Дрине уз помоћ владајућих плутократија. Овај народ у Републици Српској је за њу дао велики број младих интелектуалаца и потенцијалних генијалаца који на жалост никада неће имати шансу да се остваре као Кустурица, јер заувјек спавају предачким сном. Њихови очеви и мајке за њима тихо умиру, а сестре, браћа и нејака дјеца се пате и једва састављају крај с крајем док овај харачлија од њих немилосрдно узима харач и себи гради куле и градове и преводи државна и општинска земљишта у своје власништв.Уз све то бестијално користећи лик и дјело Иве Андрића, и своје конвертитство. Да Вас подсјетим да је велики допринос Кустуричином успјеху у кинематографији дао и Абдулах Сидран.

 4. zona 1 – ja postujem Vase misljenje.
  Svojevremeno je i Radisav imao oprecno misljenje o gradnji mosta u Visegradu.
  Po meni je vazno da se ipak prisjetimo kako je izgledala Mokra Gora i taj kraj prije dolaska Kusturice i koliko se mladih odseljavalo odatle i sta je taj citav kraj a pogotovo mladja populacija dobila nastankom kompleksa Drvengrad i ulaganjima JP ZS. O Visegradu prije i poslije Andricgrada ne treba ni trositi rijeci.Ja djelim Kustiono misljenje da nas ocuvanja kulture i tradicije moze spasiti i pozdravljam njegovu viziju da spomenicima Njegosu, Andricu, Tesli i drugim nasim velikanima osvijetli put iz ove pomracine u kojoj se trenutno nalazi nas narod.
  Sto se tice novca poreskih obveznika RS, promijenice se i ova vlast i neka sve finansijske transakcije budu predmet daljih istraga ali ce ovi spomenici kulture ostati kao nase trajno dobro.
  I za kraj, izraz konvertit je na ovim prostorima dobila smisao u Nikoli Spricu i slicnim politickim kameleonima i ne znam kako Vas asocira na Kustu.

  Da Vas podsjetim da je veliki doprinois Kusturicinom uspjeh u kinematografiji dao i Vilko Filac.

 5. Саша,
  Радисав је лик из Андрићевог дјела и његова размишљања су размишљања самог аутора На Дрини ћуприје. Што се тиче Мокре Горе она је прије Кустурице боље изгледала, јер је имала хемијску индустрију и запошљавала више радника од Кустуричиног комплекса, која је на жалост уништена. Такође, нико није подручје Мокре Горе проглашавао Националним парком него се ескплоатисала и шума са тих подручја. Недалеко од Мокре Горе постојао је већ национални парк Тара. Комлекс Дрвен – Града као и Андрић Град опстаје уз помоћ Државе Србије и Републике Српске и разних културних манифестација које финансирају државе. Куста никакве споменике није први измислио, већ су постојали и Његошев мавзолеј на Ловћену и Андрићев споменик у Вишеграду који у сумрак рата муслимански фанатици срушише. Гдје бјеше Кустурица да се огласи када је Мурат Шабановић рушио споменик, а сад карабуџи и диже споменике који су већ обновљени у току несретног рата и то о трошку овога народа који се већ једном потрошио обнављајући порушено.Само да Вас подсјетим оно што ће остати од Андрић Града Вишеграду је зграда општине, Републици Институт, а све остало што се рентира он полако преводи на своје предузеће и шта ће са тим урадити ко зна. Он просто не зна да стане, следећа дестинација му је Требиње, ако Требињци буду луди као Вишеграђани да дају у власништво 51%, без његове уложене марке осим идеје. Што се тиче српске кутуре и традиције, мало тога смо видјели од њега. Углавном окупља исте ликове попут Бећковића. Лазанског, Кецмановића и људи блиске властима. Срби имају много шире културно, историјско и књижевно наслијеђе које Кустурица и владајуће плутократије тешко могу поимати. Знате мој Саша није све Млада Босна у историсјском смислу да би неко у архитектонском смислу, опет ћу употријебити израз карабуџио, и дубровачки стил и минарете и византијски стил који је оскрнављен окретањем црке ка сјеверу, а не истоку и много тога што је тешко сажети у једном коментару. Андрић Град запошљава 56 радника, а мали хотел Андрићев конак запошљава 30 радника и послује позитивно и све обавезе према држави и граду уредно плаћа. Андрић Град граду Вишеграду не плаћа порез на имовину, воду, комуналије итд…итд… Лако је провјерити у Општини, водоводу и Комуналцу. Али шта је ту је љуљајте Срби родило се.

 6. On i naša kultura?
  Njegov angažman je i Potkovani Rasim, je li i to naša kultura?

  On je haračlija koji nam je odnio više harača nego sve age, begovi , veziri, sultani, ….zajedno za viševjekovnu tursku okupaciju.

  Samo možemo da pretpostavimo kako nam se ismijava i ruga što je postigao sam , bez po muke ono što nisu postigle sve osmanlije zajedno vijekovima.

  U ratu je oplakivao za rasimima, i nažalost, uspio je uz pomoć naših monstruma i njihove nezajažljive prokletinje.

  Zamislite koliko se ponosi što je pljunuo na velikana koji je volio naš narod, nazivajući ga svojim, time što je nazvao po njemu haračgrad.

  Zamislite koliko je autor Potkovanog Rasima ponosan što je pljunuo na našu crkvu u koju su ga za ruku uveli nezajažljivopohlepni crkveni velikaši, u prvom redu onaj sa porculanskim zubima koje je stavio o našem trošku. Da, nokauter, znam da znate…

  A, gdje je bio za vrijeme rata, da stane ispred onoga, što je prijetio da će srušiti branu?
  Je li kad obišao borce u rovu? Ne, tada je pisao Potkovanog.

  Ima li veće uvrede nego što je juče njegova njuška bila na krsnoj slavi, nesretne nam Srpske?
  Nije bilo juče mjesta za borce , invalide, djecu pokinulih, majke,, ali za autora Potkovanog , bilo je.

  Nije ono ruglo , koje je kačilo odlikovanja da odlikuje nekoga invalida u kolicima, da odlikuje sedmoricu braće Lazarevića , iz PD, što su sva sedmorica bili u odbrani Srpske, da odlikuje narod koji pod njegovom šapom nestaje, . I bolje da nije bilo mjesta za njih, jer gdje su On i autor Potkovanog, sramota i grehota je da budu s njima,i u njihovoj blizini.

  Dakle, emiraga je uspio da ponizi i da pljune na sve što je srpsko kao što to nije pošlo za rukom nijednom srbomrzcu., i to uz pomoć naše zmajevite nesreće i njegovih zmajevića.

 7. Драго ми је да све више има мојих истомишљеника на многим порталима па и овоме. Све до скоро сам била усамљена у коментарима као и посланик Којић из предходног сазива Скупштине РС који је хтио да рашчисти својинске односе у Андрић Граду, Општини и Републици, али је био анатемисан у свом граду и у Републици од Кустуричиних перјаница и гласноговорника, разних новинара и новинарчића који су и књиге писали о њему, калуђера и епископа, владара и владарчића . Његове иступе је игнорисала је и његова странка сматрајући да је рано кукурикнуо, а истовремено дио те странке је са истим умјетником шуровао итд..итд.. Међутим, дошло је вријеме да све више у Републици Српској као и Србији има медијског простора за Кустуричине неистомишњљенике, иако су медији у Србији били резервисани само за његове идолопоклонике.

 8. zona 1,11.01.2016. 18:11:20 Otkud ti to da si bila usamljena u komentarima o Kusturici na Frontalu. Ja nekoliko godina ponavljam stvari koje bi svima trebale biti jasne; da nam je Turčin Emir učinio mnogo više zla nego svi ostali Bošnjaci u ovih 20 godina nakon rata. Opljačkao nas, posrao nam se na Andrića, Njegoša, naše žrtve u svim ratovima, dobio na poklon zemlju natopljenu krvlju naših boraca.. Vrhunac perverzije je da ga kupljeni mediji predstavljaju kao najvećeg srpskog patriotu. Nevjerovatno, to se samo glupim Vlasima može dogoditi.

 9. Марцел, извињавам се ако сам погријешила у вези Вас, најмање сам мислила на читаоце Фронтала, јер искрено говорећи Фронтал није много ни писао о Кустурици, нити га је величао. Ја пратим медије од почетка сукоба Кустурице и општинске власти Вишеграда персонификоване у лику Мирослава Којића и харангу која се сручила на тог човјека и прва сам коментарисала у Пресу, Независним, Блицу, Куриру, разним таблоидима.Све те новине су глорификовале Кустурицу који је бестијално нападао све неистомишљенике. Његове перјанице на најгрубљи начин вријеђали све који су негативно писали и коментарисали о Кустурици. Толики је утицај имао на те новине да су ако би се појавило више негативних коментара тај чланак уклањали.А он је, то сам поновила безброј пута, на тај начин правио себи својеврсну рекламу. Искрено говорећи чини ми се да су медијски мрак највише пробили пријатељи младог принца Карађорђевића који су се огласили поводом малициозних писања медија о оргијању синова престолонаследника и раскида принцезе од Мећавника са једним од њих.

 10. Ima hedna scena u „Otac na sluzbenom putu“ naslovna strana lista Politika gdje Marks i Engels sjede a na zidu visi Staljinova slika – original od Pjera Krizanica.
  Mislim da se bar u jednom mozemo sloziti: Kusta je postojao kao afirmisani umjetnik i relativno bogat covjek za nase prilike i prije Milisevica, Dodika,, Tadica, Kostunice, Vucica and Co. Da je Kusta zaustavio eksploatacijyvnikla, divlju gradnju i sjecu sume i jos mnogo sta. tacno je i ja sam mu na tome zahvalan. Za kraj Dusko Radovic: “ Ima istina raznih i dovoljno tako da svaki covjek moze biti u pravu“

 11. Kako to da je autor Potkovanog pronašao svoje korijenje poslije rata?

  I, da. autor Potkovanog je našao način kako da se osveti Srbima, kako da ih ponizi, kako da ih oharači, kako da ih namami da sami sebi naškode, kako sami da pljunu na sebe i na svoje . i pretke i potomke.

  Naravno računao je na našu glupost, na lakomislenost, a najviše na prokletu pohlepu.
  Računao je na onoga kojega je pohlepa i stavila na tenkove fašističke i dala mu zadatak da nas smrvi, da nas rasklopi na najsitnije dijelove, da nas zbriše sa lica zemlje, i nije pogriješio.

  Ok, njega nije bilo teško pridobiti, pohlepa mu je odavno pojela mozak i ugodno se smjestila i razbaškarila u onolikoj glavunturi.

  Ali, otkuda autor Potkovanog da nadje onoliko nepastira u našoj crkve?

  Da ne dužim, da je ostao sa Alijom , da je pisao ono što je mislio, da li bi postigao ono što je postigao na ovaj način?
  Ne, iskoristio je je u našem političkom estblišmentu svakoga kojeg je mogao, i naivne, i lakomislene, i glupe, najviše pohlepnike , tipa- Zmaja od režima, i -čudo napravio, slomio nas u svakom smislu, opljačkao nas kao što nisu sve osmanlije zajedno za 5 vijekova, a najžalosnije -popljuvao nas je , i pretke naše, i, potomke, i crkvu, i naše velikane.

  Sve, sve, ali otkuda u crkvi našoj toliko, i naivnih, i lakovjernih, i glupih, i pohlepnika, i nedobronamjernih?

 12. Još nešto, ja lično , za Karadjordjeviće , nemam pozotivno mišljenje-YU im ne opraštam, Ali ,šta je tu je. Istorija nam je onakva kakva je, kako su je krojili oni u čijim rukama je bila, dobro da nas ima ikako živih, dobro da nas je i ovo zapalo što imamo.

  Ali, kada sam čuo da se autor Potkovanog približio i njima, da nam zada još jednu šamarčinu, , pitao sam se : Bože, pa ima li te? Pogledaj nas…, Gospode.

 13. prijedor,11.01.2016. 23:19:59

  “Još nešto, ja lično , za Karadjordjeviće , nemam pozotivno mišljenje-YU im ne opraštam“

  Ко је још видио балију да воли Карађорђевиће? А када се још каже да их мрзе због Југославије, е онда је јасно која је идеологија у питању.

  За подсјећање. Усташе су убиле Александра Првог из разлога јер су сматрали да је стварањем Југославије окупиран хрватски народ и његово цвијеће.

 14. Није мени што је он нашао непастире у нашој цркви, али што ти непастири слуђују народ и уводе га да се моли у цркви која нема звона, чији је олтар окренут сјеверу и то правдају да је канонски исправно. Несретни народ хрли на литургију у такву цркву и оставља своју тешко зарађену цркавицу овим непастирима. Нико у двије државе да проговори, нико у цркви да проговори. У сумрак Другог свјетског рата црква се побунила против Конкордата потписаног са Ватиканом и организоване су литије у престоници на дан засједања скупштине. А данас, шта је ово данас људи моји?

  Није он нашао само Змаја од режима код нас, већ у Србији промијенио Змајева и Змајева и са свима под руку како Саша рече. А Саша што је зауставио експлоатацију никла шта мислиш: зато што су највећа налазишта у Мокрој Гори и Вардишту. Вардиште је 20 км од Вишеграда, а он је масовне демонстрације дигао против експлоатације никла као да ће цијели Вишеград потровати и довео своје кабадахије из Ужица да физички насрћу на поштене грађане Вишеграда. А он је више потровао народ широм Републике Српске отимајући им земљу и паре него што би сва руда никла могла то учинити. И шта мислиш чему градња Андрић Града када је постојао Дрвен Град. Алтернатива никлу мој драги Саша. Ко зна какав ће владар доћи у Србији и дати Мокру Гору на експлоатацију. Али он не стаје он иде и даље, омилило му се, иде у Требиње, обилази православне земље на истоку, намерачио се на Русију, облијеће Путина…

  Приједоре и ја често опречно размишљам о Карађорђевићима. Гледајући ово данас што се догађа прије мислим да су натјерани да је створе, да је била мање њихова воља. Тешко да су евроатлантисти дали Србима проширену Србију, посебно кад су уништили породицу Романових и када је руске комунисте баш брига било за православни народ на балкану.

  Ипак су Карађорђевићи потомци праха оца Србије, насилно су протјерани и отета им је круна. Иако су по ко зна који пут преварени примили у крунски савјет Поткованог скидам им капу што се не ородише с њим. Послије тога мислим да нас Господ ипак понекад погледа.

 15. ex-1978,12.01.2016. 06:26:51
  Ajneseri.Po hiljaditi put ponavljati priču nekom ko nema čime shvatiti nema smisla ali pošto nisi jedini koji će da pročita da ponovim:Uvjek su za državu u Srbiji bogataši davali novac domaćini volove a sirotinja sinove i zato smo tu gdje smoJa bi još dodao da su bogataši vrlo često davali tuđ novc a sirotinja svoje sinove pa je tako i Kusta nazidao naš andrićgrad jer pare nije dobio ni na jednom konkursu nego su od naroda otete voljom jednog čovjeka a sjećam se i vremena kad domaćini po hercegovini koji su imali kamene kuće nisu mirno spavali jer se moglo desiti da omrknu sa fasadom a osvanu bez nje.Za tebe je zonin brat i prijedorove godine života ništa a Kustina ideja sve?Kad bi se brojalo kamenje možda je u andrićgradu više prijedorskog no Kustinog

 16. Sta ti imas protiv Andricgrada.dobar je to projekt..eto srece da u svakom gradu drzave RS se izgradi nesto slicno..bolje je da se gradi nego da se pare iznose vani i njima kupuju nekretnine po srbiji,beogradu,novomsadu,monet karlu ,komu ,potorozu……………
  eto srece da sve sto se ukrade iz budzeta opstina i republike ostane ovde

 17. Exeruuuuuuu, pa ti se šališ.

  Potkovani nije dao niti jedan jedini dinar za svoje projekte. Sve je to od harača.

  Misliš li stvarno da je dao i jedan fening za izdavabje knjiga u kojim govori o svojim jalijaškim danima?
  Misliš da o svom trošku putuje, gradi, snima, helokopteruje?

  Sve to mi calenujemo.
  A, to što kažeš da o tome pričaju samo oni ko ništa u životu nisu napravili?
  Ne znam za druge, znam za sebe.
  Napravio sam ,sagradio. djeci dao najviša obrazovanja, proputovao cijelim svijetom, nagledao se, nauživao…. , a nikad ni od koga nisam centa uzeo.

  Imam daleko više nego što mi treba, ali ako meni saamo treba, a oko mene većina pati od neimaštine u koju su ga gurnuli smrdonja i emiri, kako da budem zadovoljan i sretan?

  Emiraga , dakako zna šta radi. Mudar je, procijenio je da ništa ne može postići bude li pisao i dalje o Potkovanim Rasimima, prestrojio se, i etoga sa haračem većim nego kod svih sultana zajedno.

  Exseruuuuu, znaš li da grešne misli djedova Onaj gore naplaćuje od djece i unuka? A, oni ni krivi ni dužni što su djedovi exserovali.
  I treba biti baš drzak i pokvaren pa podržavati ovakve zbog kojih tvoj narod duboko pati.

 18. Дајте молим Вас етикетирати некога да има нешто против Андрић Града може неко само ко ништа не зна о том пројекту.

  Као прво Андрић Град је изграђен на мјесту гдје је већ нешто било изграђено, а то је најљепши спортски центар који је стара Југославија имала. Дакле зарад нечије идеје и похлепе срушено је нешто већ изграђено и лијепо.

  Зашто није изграђен на другом мјесту гдје се није требало ништа рушити већ само градити?

  Андрић Град је грађен средствима општине Вишеград, средствима Републике и ХЕ на Дрини, ХЕ Требиње и Угљевик, средствима Водопривреде итд.

  Већински власник 51% је Емир Кустурица.Извођач радова његово предузеће Лотика д.о.о. Ужице. Изградњу финансирају буџетски корисници и радници, а паре преко своје фирме пере Кустурица.

  Даље Кустурици је спортски центар дат као концесија, он дио по дио земљишта преводи на себе 1/1 правдајући то малим катастарским честицама.

  Од изграђеног такозваног града општини је дата зграда општине (Градска кућа), Републици Институт. Позориште он узима себи. Све што се може рентирати је његово.

  Идејни творац Андрић Града је замислио да је Вишеград у Андрић Граду, а не Андрић Град у Вишеграду и да је он вишеградски везир зато је уз помоћ власти и зграда Електропривреде направљена у Андрић Граду. Да човјек има користи од запослених у предузећу и општини, а Вишеград нека свира уз дипле.

  Зашто није изградио град на плаћеном земљишту, својим средствима користио га за живота и онда завјештао Вишеграду. Или да је бар на концесионом земљишту градио својим средствима, онда би заиста нешто остало општини и држави.

  Овако је све изграђено државним парама, концесионо земљиште се полако преводи дио по дио на Кустурицу, и сад постоји захтјев у Општини и вјероватно ће му дати и СДС-ова власт у Вишеграду, јер се начелнику општине ваља враћати у зграду Електропривреде, а и скрајнут је човјек који се тим мућкама супростављао.

  Ово је само једна мала страница приче о вашем врлом миљенику. Има их исписаних много више.

  Ми што немамо зашто би смо били љубоморни кад скромно и мирно живимо, јер знамо да смо овом народу и отаџбини дали, а ништа од њих нисмо узели. Храбро носимо наш крст на плећима и никога и ничега се не стидимо.

 19. Влада Републике Српске донијела одлуку о распродаји објеката из Пројекта „Андићград“, на 64. сједници одржаној 28.05.2014. године у оквиру Рјешења о измјени Рјешења о додјели концесије за коришћење земљишта за изградњу насеља „Андрићград“ у општини Вишеград.

  Тим Рјешењем Влада је из концесије, коју је дала „Андрићграду“, изузела дио земљишта на којем се налази објекат „Робна кућа“ да би, како је навела, било успостављено „правно јединство између наведеног објекта и градског грађевинског земљишта на којем се исти гради“, те се у ту сврху из концесије изузима земљиште на којем се гради.

  Тај објекат Влада РС одлучила је да прода фирми „Лотика“ д.о.о. Вишеград, иза које стоји Емир Кустурица.

  Републичка управа за геодетске и имовинско-правне односе (РУГИП) 15.10.2014. године донијела је Рјешење којим се 570 квадратних метара (на којима се налази Робна кућа) уписује у корист „Андрићграда“ д.о.о. Вишеград у власништву 1/1. Овим Рјешењем омогућена је распродаја објеката из „Андрићграда“.

  Међутим, то је спријечила општина Вишеград, која је Окружном суду у Источном Сарајеву поднијела Тужбу против РУГИП-а, 01.12.2014. године.

  У Тужби указују на низ неправилности које су починили одговорни из РУГИП-а и незаконито издвојили парцелу испод Робне куће из концесије и укњижили је на друштво „Андрићград“.

  vezаni tekst: http://slobodаnvаskovic.blogspot.com/2015/01/vlаdа-rs-donijelа-rjeseњe-o-rаsprodаji.htm

  Коментарисала сам да се поново налазе захтјеви у општини Вишеград за превођење земљишта. Вјероватно су се већ стекли услови и да Општина попусти, јер је скрајнут посланик који је дјеловао на раскринкавању афере Андрић Град.