Кусари Љиља: Србија прихватила робу "Мејд ин Косово”

Замјеница премијера и министарка за трговину и индустрију Мимоза Кусари-Љиља назвала је јучерашњи дан великим даном за косовску економију јер је Србија прихватила документацију Републике Косова и роби са ознаком "Мејд ин Косово” дозволила да уђе на српско тржиште, преноси данас лист Коха Диторе. „Први пут после 44 месеца три камиона робе произведене на Косову […]

уторак, 20 септембра, 2011 / 16:57

Замјеница премијера и министарка за трговину и индустрију Мимоза Кусари-Љиља назвала је јучерашњи дан великим даном за косовску економију јер је Србија прихватила документацију Републике Косова и роби са ознаком "Мејд ин Косово” дозволила да уђе на српско тржиште, преноси данас лист Коха Диторе.

„Први пут после 44 месеца три камиона робе произведене на Косову су прешла преко регуларних царинских прелаза Косово – Србија са регуларном документацијом Републике Косово. Овај корак је од изузетног значаја за економију наше земље”, рекла је Кусари-Љиља.

Роби „Мејд ин Косово” са регуларном документацијом Републике Косово, дозвољено је јуче да пређе преко граничног прелаза Бела Земља код Каменице и да буде продата на српском тржишту, преноси лист.

Портпарол косовске царине Адриатик Ставиљеци је такође потврдио да су три камиона са косовском робом прешла гранични прелаз Бела Земља код Каменице.

„Роба је имала пратећу документацију Републике Косово”, потврдио је у јуче Ставилеци.

Представници српских власти навели су да ће са територије Косова у централну Србију моћи ће да уђу сви камиони са робом који имају документацију са печатом који су договорили Београд и Приштина.

Косовске фирме почеле су извоз робе у централну Србију, а прва три камиона са Косова, прошла су у понедељак ујутру преко прелаза "Бела земља" код Косовске Каменице.

"Три камиона са косовском робом прешла су у раним јутарњим сатима (у понедељак ) у Србију на граничном прелазу Бела Земља код Каменице. Роба је имала пратећу документацију Републике Косова", изјавио је портпарол Косовске царинске службе Адриатик Ставилеци.

У Приштини се наглашава да је пролазак три камиона преко пункта код Каменице, први случај неометаног "извоза робе са Косова у Србију након 44 мјесеца блокаде за косовску робу".

Кфор склонио жицу

Припадници француског и њемачког контингента КФОР-а уклонили су јутрос бодљикаву жицу са административног прелаза Брњак, који Зубин Поток повезује са Рибарићима, јавља дописник Срне.

Уклањање бодљикаве жице услиједило је, како кажу у Кризном штабу Зубиног Потока, послије јучерашњег састанка предсједника ове општине Славише Ристића са представницима КФОР-а.

Упркос "договореном" уклањању бодљикаве жице, постоји сумња да је КФОР жицу уклонио како би омогућио прилаз својим јединицама преко моста, који преко језера Газиводе повезује Брњак са општином Исток, те да би приволио Србе да пропусте Кфор до тог административног прелаза.

У Кризном штабу истичу да ће на путевима остати српске барикаде, те да неће бити дозвољено кретање припадника Кфора, све док о томе не буде постигнут договор између предсједника општине и команданта Кфора.