Куршумлија би овог љета могла да се зове Стршљеново

У Куршумлији је незапамћена најезда стршљенова, а у Хитној служби у том граду помоћ је затражило 240 људи због уједа тог инсекта, преносе београдски медији.

петак, 10 августа, 2018 / 09:20

"У Куршумлији је за два месеца 240 пацијената затражило помоћ лекара због уједа стршљена", рекла је начелник Хитне службе Дома здравља Нена Вучковић.

Према њеним ријечима, од свих тих пацијената, само је једна старија жена била у критичном стању, јер ју је изуједало више од стотину стршљенова.

"Осамедесетогодишњу старицу је изуједало више од стотину стршљенова и то по глави и раменима. Срећа је била само што смо брзо реаговали, јер је звала из најудаљенијег села на планини Радан", рекла је Вучковићева и додала да је жена санитетом одвезена у прокупачку болницу на даље лијечење.

Вучковићева је рекла да се број пацијената који су претрпјели ујед стршљена драстично повећао у односу на раније године, али и да су се они јављали са другачијим последицама уједа.

У Хитној служби Дома здравља у Куршумлији су рекли да има довољно антишок терапија за пацијенте који буду изложени уједима стршљена.