Курир побиједио Тијанића на суду

Водећи се чланом 10 ЕУ конвенције о слободи изражавања, Апелациони суд одбио Тијанићеву тужбу и тако поручио јавним функционерима да ће морати да трпе аргументовану критику, пише Курир. Апелациони суд у Београду одбио је као неоснован тужбени захтјев Александра Тијанића, директора Радио-телевизије Србије, да му Курир исплати 300.000 динара и поручио му да, као и […]

петак, 9 новембра, 2012 / 08:14

Водећи се чланом 10 ЕУ конвенције о слободи изражавања, Апелациони суд одбио Тијанићеву тужбу и тако поручио јавним функционерима да ће морати да трпе аргументовану критику, пише Курир.

Апелациони суд у Београду одбио је као неоснован тужбени захтјев Александра Тијанића, директора Радио-телевизије Србије, да му Курир исплати 300.000 динара и поручио му да, као и сваки функционер, мора да буде спреман на оштру критику јер обавља јавну функцију!

Ова одлука је од историјског значаја за слободу медија у Србији јер ће почети да се успоставља судска пракса према којој ће политичари и јавне личности морати да буду спремни да истрпе аргументовану критику, ма колико она била оштра, пише лист Курир.

Апелациони суд је преиначио пресуду Вишег суда у Београду и одбио Тијанићев захтјев да му Курир на име накнаде нематеријалне штете због повреде части и угледа исплати 300.000 динара због текста објављеног 3. јуна 2009. Апелациони суд сматра да су у тексту наведене истините информације о новцу утрошеном за организацију Евросонга 2008 и да јавност има оправдани интерес да их зна. Наслов „Мазнули милионе евра“, због којег је Тијанић тужио Курир, и наслов „Муљачина“ представљају, по мишљењу Апелационог суда, „чињенично-вриједносни исказ који наглашава тужиочево учешће у догађају којим се текст бави“.

Тужилац је, према одлуци суда, дужан да трпи границу прихватљиве критике која је шира него код појединца који не обавља такву функцију, па због тога употреба оштрих наслова као закључак о теми на коју се текст односи, а које могу дјеловати увредљиво, представљају слободу изражавања предвиђену чланом 10 Европске конвенције о људским правима и слободи изражавања.

„Тужилац је као генерални директор РТС морао да покаже спремност да поднесе мишљење и коментар јавности, па чак и када је коментар претјеран и исказан ријечима које он субјективно може да доживи као увредљиве. Зато су спорне информације вид критике коју као носилац јавне функције мора да толерише“, наводи се у образложењу суда.