Куп краља: Билбао и Барса за ерупцију антишпанских парола?

Обично се за сваки фудбалски финале каже да је "празник фудбала”, али постоји бојазан да би сутрашњи окршај између Атлетика (Б) и Барселоне, на мадридском "Висенте Калдерону”, могао да се претвори у – хаос. На то је, како преносе неки шпански медији, указала Есперанса Агире, предсједница владе мадридске области, захтјевајући да се финале Купа Шпаније […]

четвртак, 24 маја, 2012 / 13:39

Обично се за сваки фудбалски финале каже да је "празник фудбала”, али постоји бојазан да би сутрашњи окршај између Атлетика (Б) и Барселоне, на мадридском "Висенте Калдерону”, могао да се претвори у – хаос.

На то је, како преносе неки шпански медији, указала Есперанса Агире, предсједница владе мадридске области, захтјевајући да се финале Купа Шпаније одложи и донесе одлука о игрању пред празним трибинама и на другом стадиону.

Агире, која иначе има племићко поријекло, очекује туче навијача и хорско звиждање шпанској химни. То и не чуди кад мечеве играју баскијски и каталонски клубови, а сада се страхује да би излив анти-шпанских емоција могао да буде дуплиран, јер се Баски и Каталонци састају у Мадриду.

– Вријеђање националне заставе и химне јесте злочин по кривичном закону –преносе свјетске агенције изјаву Есперансе Агире која ни најмање не сумња да ће се на финалу појавити хорски захтјеви за независном и Баскијом и Каталонијом.

Радио „Онде серо” пренио је њену изјаву у којој она тражи измјештање финала купа и играње иза „затворених врата”. И мада неки сматрају да она претјерује и да тако жели да скрене пажњу с проблема њене владе (финансије), и многи се слажу с њом да би у петак могло „свашта да се догоди”, тим прије што се поклопило да тог дана у Мадриду фаланге имају свој митинг. Суд је, како јављају неки шпански листови, одбио захтјев владе да се помјери датум окупљања фашиста од којих се очекује да се супротставе каталонским и баскијским сепаратистичким захтјевима.

Од раније је извесно да финалу „Купа краља” неће присуствовати краљ Хуан Карлос пошто се недавно повриједио у лову на слонове, а замијениће га принц Фелипе. Један од најстаријих спортских листова на свијету „Мундо депортиво” (Барселона) преко цијеле насловне стране је показао шта мисли о иницијативи Есперансе Агире – „Еспе, зашто не умукнеш”! – док је предсједник Барселоне Сандро Росељ кратко поручио:

– Желим само да свим Барселониним навијачима буде омогућено да слободно испоље своја осећања.Оставите одговор