Кунић: БиХ је сада федрална држава

Професор уставног права на Правном факултету у Бањалуци Петар Кунић изјавио је да БиХ у овом тренутку федерална држава захваљаујући акцијама високих представника иако је првобитно била земља с много елемената конфедералног уређења.   "БиХ је класична федерална држава, иако, истина, има мало конфедералних елемената, рецимо код чланова Предсједништва БиХ. Имали смо раније више конфедералних […]

субота, 11 фебруара, 2012 / 10:11

Професор уставног права на Правном факултету у Бањалуци Петар Кунић изјавио је да БиХ у овом тренутку федерална држава захваљаујући акцијама високих представника иако је првобитно била земља с много елемената конфедералног уређења.

  "БиХ је класична федерална држава, иако, истина, има мало конфедералних елемената, рецимо код чланова Предсједништва БиХ. Имали смо раније више конфедералних елемената, али је преносом надлежности БиХ постала класична федерална земља", рекао је Кунић поводом прича о такозваној еволуцији дејтонског устава БиХ, пише "Фокус".

Слободан Наградић, предсједник Српског демократског форурма, каже да у Уставу БиХ не пише карактер државног уређења БиХ, што је вјероватно ријеткост у свијету.

"Многи о БиХ говоре као о конфедералној земљи, што извлаче из аутономије коју имају њени саставни дијелови, односно два ентитета. Заиста, када се упореде права и овлашћења ентитета с правима покрајина у Њемачкој, бившој Југославији или некадашњем СССР, онда се види да ентитети имају велики степен државотворне самосталности", навео је Наградић.

Арие Ливне, сенатор и шеф Представништва Републике Српске у Израелу, рекао је да је једино могуће рјешење да БиХ буде уређена по федеративном принципу – сваки народ за себе, али под једним кровом.

"Има ствари попут спољних послова и војске које не би биле у надлежности федералних јединица, али све остало би требало да буде", сматра Ливне.0 КОМЕНТАРА

 1. Mi smo Kuniću NIŠTA. Duplo golo smo mi. Mi smo septička rupetina koju je svako punio, a niko je nije praznio. Sada je prelila , izlila se, preplavila i opoganila cijelu zemlju. Nama Kuniću spasa nema. Pametan si ti čovjek dragi moj profesore, i znaš da je tako. I, znam da ti nije svejedno.

 2. Зашто нико не каже отворено да ми имамо сукоб различитих цивилизацијских вриједности из којих произилазе потребе за приматом који су основица неспоразума и раздора!

  Уосталом то се рјешава од Балканских ратова који су и избили ради поменутих појава, а послије тога и први свјетски и други као наставак првог и као посљедица тога и ови наши деведесетих за који у Сарајеву сматрају да није завршен!

 3. Кунић је добио задатак да брани Ливнеове ставове, е па Кунићу питај чика Ливнеа што нам не да исти принцип као што су Косовари добили – САМОСТАЛНОСТ?!

 4. И ми који смо учили „Увод у право“ по генијалном проф. др Радомиру Лукићу, се слажемо са овом констатациом др Кунића. О стручном знању др Кунића, не бих, јер га довољно не познајем, сама површно. У биографији има неких самоуправних рупа, али је тешко о томе судити, не познавајући његов његов научни опус.

 5. “Кунић: БиХ је сада федрална држава“

  Исправите наслов.

  Стварно је редакција данас деконцентрисана.

 6. Pogresno je BiH smatrati konfederalnom drzavom jer ona to nikad nije bila.
  Konfederacija je savez neovisnih, suverenih država, stvoren na osnovi međunarodnog ugovora, u svrhu jedinstvenog rješavanja nekih pitanja od zajedničkog interesa.
  Konfederacijom se ne stvara nova država, već suverene države u konfederaciji ostaju i dalje samostalni međunarodnopravni subjekti.
  Posmatrajući sa pravnog ugla moze se zakljuciti da je BiH izglasala nezavisnost sa 67% građana koji su glasali za. Nakon toga desio se rat. Nastala je RS kao paratvorevina tada. Potpisivanjem dejtonskog sporazuma, Ustav RBiH je zamjenjen članom 4. dejtonskog sporazuma prema kojem je BiH slozena drzava sastavljena od dva entiteta.
  Dakle, BiH se moze tumaciti kao federalna drzava, ali nikako kao konfederalna. Prije svega nisu postojale dvije drzave koje su zaključile ugovor o konfederaciji.

 7. Нема шта, админисратор има уједначене критеријуме. Машала и аферим.

 8. Газда Дане, вријеме ти је да даш отказ администратору. Тјера ти најбоље кон+ментаторе са портала.

 9. …Е сад нећу таман црк’о!!!“..

  …“Дај пет или ниједну!
  Ево ти ЈЕДНА и немој да ме нервираш!!!“…

  :D:D:D

  Не знаш ти с ким имаш посла…

 10. Сад ће газда да га зовне да исправи. Е нек сам му сјебо планове за данас.

 11. А море бит’ да ми то овако старински и заостали не разумијемо. Можда је „федрална“ нови термин „мање познатих ријечи и израза“ са википедије… Хмммм.

  Па и БиХ је мањепозната ријеч и појам у теорији и пракси држава. То могу разумјети само вршњаци и њени парњаци испод два’ес година старости!B-)

 12. Јуче је познати друштвено-политички и спортски радник, однедавно колумниста Фронтала поменуо ријеч ди-џеј. Ја питам унука шта је то, је ли то неко пита ди је Џеј Рамадановски? Ма јок, то ти је персона која пушта неку хопа-цопа (ако сам добро разумио) музика.

  Онда сам размишљао како то може бити исплативије занимање од напр. љекарског. Мора да ценери лете у сисе немилице. А шта ако је мушко, ђе онда удјенути. У зарез, једино логично.

 13. Шта ћу кад ми је просјек висок. Тешко је увијек бити на нивоу.

  Избрисаће коментар када дође да исправи наслов. Гарант.

 14. Није тешко ако си прави Боле. Само немој ту шегу, рано је. Има дана, то ти види касније.

 15. Нема админе.. ја сам теби и админ и дана. 😀 док се ови не пробуде.

 16. Simo nisi shvatio igru? Pa da,deda si, a uz to i glup. Ti ne postojiš kao ni ja, pa te ne možen niko ni vrijeđati, a ti si vrijeđao stvarnog čovjeka pa su te brisali i treba da nastave. Imaš sreće što ne znam nikoga u redakciju, čudom bi se čudio što ne možeš nikada biti ulogovan ovdje ni pod jednim imenom. Tebi bih da postojiš, da je ono vrijeme odmah poslao depešu da se javiš na Goli Otok i da glavom tucaš kamen.
  Ti i ja ne postojimo. Doktor Stevandić postoji i ne možeš njega zezati, postoji i Dražen i ne možeš ga primitvno zezati. Sa mnom možeš kako hoćeš, a ja s tobom još lakše. A sada vrati unuka u krilo i nastavi raditi ono što katolički popovi rade djeci, đubre jedno matoroB-)B-)B-)

 17. Божо Чукеранац, 12.02.2012. 10:14:40 [29962]

  Синоћ сам ти уринирао на атеље, и не само ја већ нас неколико, мислио сам да и посерем се, ал’ би ‘ладно, камере су све забиљежиле, тако да можеш ме потражити, а кад ме нађеш онда ћу ти допустити да ме орално задовољиш.

 18. Охо-хо Срле,

  сад ја видим одакле из тебе избија онолика памет, духовитост и луцидност. Откад научи интернет, литературе у изобиљу.

 19. pink panter, 12.02.2012. 11:04:19

  Ниси у праву. Стевандић и Милосављевић су стварне личности када напишу колумну и ја је критикујем. Н

 20. Budha gdje mu je taj atelje, da odemo da kupimo nešto, da pomognemo domaću proizvodnju. Možda ako kupiš na više dobiješ nešto gratis od autora radova pa daš prijateljima da se igraju.. Baci sisu da se igramo…

 21. Ovog je prvo Vuk maniti pušio.. Hajde s nečim jačim probaj. Da ti nisi radio u Centru za socijalni rad, da ti nisi onaj što djecu uništava – Đokićć

 22. pink panter, 12.02.2012. 11:20:37 [29996]

  „Budha gdje mu je taj atelje, da odemo da kupimo nešto, da pomognemo domaću proizvodnju.“

  Шта да ти кажем стари, Божо не послује са сиротињом, он хеклице ваља амбасадорима, ротаријанцима, масонима и скоројевићима… Пошто не припадаш ниједној описаној групи, кад будем изводио следећу акцију уринирања атељеа позваћу те. Размишљао сам дал’ да узмем правду у своје руке па идиота пошаљем на хирургију, да једе и пије до краја живота на сламку, али није то то, то би му била услуга. Ипак треба мурију и суд пустити да одради свој дио посла 😉

 23. Buddha prijatelju, moraš priznati da je BiČ najnedosljedniji na portalu, nema kome nije prijetio, a piški u gaće. Izgleda da se i usro. Hajde da mu kupimo pelene i ostavimo u toj radnji??

 24. Караџић је довео два политичара из Русије (Жириновског и Лимонова) и оба били педери. Нека провјере у кадровској служби ко им је скупљао податке о њима, прије него што их је звао да брукају праведну борбу Срба у БиХ за равноправност.

 25. Kaže moj kum meni, a kum mi je malo prijek, šta misliš da ja nađemo toga i da mu batom od 5kg malo preko šaka naiđem? Reko nemoj kume, džukela je to, šta god da uradiš uvijek takve šinteri hvataju na cesti.. Ne prljati ruke, dobiće se kuga, šuga, ma svašta od takvog.

 26. Vuk Drašković ih je preporučio i to nakon što su ebali Danu u usta, nisu gledali tuku li u čkupi, vidjeli da su nekog oroza u letu skarali, kažu dobri su. Pederi iz SPO, ništa dobro nisu donijeli.. Koliko djece ima Vuk? Nijedno, ne da bog konju i pederu djecu.

 27. SIMOOOOO ko ti prijeti? Ti si BIČ? Nisi se snašao? Mada niko nikome ne prijeti. Je li prijetnja kupovina heklanih sranja??E jesi zec, isti ko Vuk..

 28. pink panter, 12.02.2012. 11:34:26 [30003]

  „Ne prljati ruke, dobiće se kuga, šuga, ma svašta od takvog.“

  Ма нећемо да прљамо УЛИЦУ, није вриједан тога. И батинање у животу мораш зарадити 😉

  Шта ће паћеник, жена му да 100 марака мјесечно и плати му интернет, а онда на миру може да се посвети хеклању и „оном“ хеклању (провјерено) B-)

 29. Žena mu je nerotkinja, a tvoja nije, a jebucko je on prije 25-30 godina u tvojoj avliji. Ti sada imaš i unučad. reci hvala čika Voji. Nezahvalniče jedaan gejovski.

 30. Надасве занимљиво да је ова тема изазвала овакво занимање.Очекивано,мало ко се бавио самом темом.

  Укратко,овај став проф. Кунића није нов и он Српску сматра федералном јединицом и у својим радовима од пре 2008. чак,а не само данас.

  Постојање елемената конфедерације не значи конфедерацију у правом смислу,наравно.Са неких аспеката Босна се може назвати и конфедерацијом,са неких федерацијом,тачније асиметричном.
  Ипак најисправније је да је сматрамо ПРОТЕКТОРАТОМ у којем кључну власт сад имају чак 2 представника МЗ.И један број амбасадора.

 31. Овај фронталски свињац је постао гора јазбина него тајно скровиште групе ТНТ!!!
  И изгубио је СВЕ критерије. Као и смисао коментарисања.

  Ања душо, јеси ли ти прекјуче за ОВО говорила да је „добар дечко, који вриједно и напорно ради“?
  Једини напор који тај мученик помиње јесте напињање мокраћне бешике и дебелог цријева!
  Дубоко си ме разочарала. Држиш страну и логистику двојици који су са статуса терористе – талибана регресирали на инфантилно-фекалофилни ниво, као да смо у установи у Јакешу!

  А јуче се онај Дачић хвали како су ухапсили БУДАЛУ!

 32. Божо Чукеранац, 12.02.2012. 19:35:51 [30100]
  „Овај фронталски свињац је постао гора јазбина него тајно скровиште групе ТНТ!!!
  И изгубио је СВЕ критерије. Као и смисао коментарисања.“

  Види, види Немања из хијР, па још се жали ха ха ха ха… Пуси, пуси, кам он ин пуси БиЧ… 🙂

 33. Божо Чукеранац, 12.02.2012. 19:35:51

  Које ОВО? Ја видим да је овде ријеч о вијести и реакцијама на констатацију уваженог професора Кунића (којег цијеним и поштујем иако ме је разочарао својом дозволом да из његове стране, чији је он потпредсједник, „његов“ ресор, преузме жена која нема „три чисте“ о управи, а превише тражи од студената, са чим се слажем и због чега га и цијеним, између осталог).

  Што се тиче критеријУМА, а не критерија… слажем се. Данас сам тамо написала да ово више нема смисла и да је Фронтал од сјајне идеје постао мјесто за најниже ударце, простаклук и примитивизам најгоре врсте. То је почело са расколом прошле године у ово доба, а ових дана је доживјело свој врхунац. Нека се уједине или уведу ред у ову причу или нека се надају напуштању ове приче свих оних којима није до горе споменутих активности.

 34. anja banja luka, 12.02.2012. 22:20:31 [30122]

  „а превише тражи од студената, са чим се слажем и због чега га и цијеним“

  Вјеруј ми он је дим за ону хистеричну (а понекад и пијану) Рађеновићку, која се закључава у канцеларију, мајко моја мила само кад се сјетим шта је та жена радила нам ауууу…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *