Културолошко дрогирање МУП РС латиничним грамом: Фаст форвард и Тренс

Комисија за сузбијање злоупотребе опојних дрога у Републици Српској и ове године у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске те другим надлежним институцијама, установама и организацијама, учествује у обиљежавању Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога.

петак, 26 јуна, 2020 / 09:10

Овом приликом Фронтал.РС опет наглашава како ријечи као "Премотавање унапријед" или "Транс", очигледно скидају полубожанску опну узвишености са термина који се користе у оригиналној графији на страном језику у тексту на српском писму. Поготово је светогрдно да их напишете овако као ми у наслову.

Такође, сасвим је увријежено (у Русији нпр.) да се не мијења код при писању саопштења и као ознаке мјерних јединица користе г, кг, м, цм… и слично. Просто ово није научни рад за међународну конференцију, већ обично саопштење државних службеника Српске, који су, кад смо већ код кампање везано за дроге, очигледно овисни о употреби латинице и страних језика који се њом служе, као светих појмова којих српски језик и писмо нису достојни.

Комисија за сузбијање злоупотребе опојних дрога у Републици Српској и ове године у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске те другим надлежним институцијама, установама и организацијама, учествује у обиљежавању Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога.

Овим поводом полицијски службеници ће на подручју свих полицијских управа на постављеним инфо-пултовима у центрима градова, дијелити информативне летке под слоганом "Одлучни у супротстављању", те ће кроз разговор грађане подсјетити о штетности злоупотребе опојних дрога по здравље појединца и безбједност заједнице.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске континуирано дјелује на сузбијању злоупотребе и кријумчарења опојних дрога, те је у претходном периоду спровело бројне активности које су имале за резултат одузимање значајних количина опојне дроге, разбијањем међународних организованих криминалних група, лишавањем слободе већег броја лица, одузимањем опреме намјењене за узгој и прераду опојних дрога.

У првих пет мјесеци 2020. године откривено је 457 случајева злоупотреба опојних дрога (од којих је (134 кривичних дјела и 323 прекршаја), што је за 12,6% више у односу на исти период 2019. године. Највише је заплијењено опојне дроге марихуане – 5.710,51 g, те кокаин 1.614,92 g.

У цијелој 2019. години откривена су 1.323 случаја (296 кривичних дјела и 1.027 прекршаја) злоупотреба опојних дрога. У прошлој години откривено је и разбијено више организованих криминалних група, спровођењем 37 оперативних акција, од којих је шест имало међународни карактер ("Мадагаскар", "Ронкола", "Меркаторес 5″, "Форум", "Кет" и "Алфа 1″).

Када говоримо о превентивним активностима, полицијски службеници, у сарадњи са Међународним одбором за контролу наркотика (INCB) су широм БиХ координисали активности на реализацији двије глобалне међународне акције "Fast Forward" и "Trance", с циљем спречавања злоупотребе различитих врста нових психоактивних супстанци на илегално тржиште Републике Српске – БиХ.

Од превентивних активности, такође, издвајамо покретање програма превенције у васпитно-образовним установама за ученике 9. разреда основне школе. Министарство унутрашњих послова ће и даље у складу са законом утврђеним надлежностима наставити са спровођењем превентивних и репресивних активности које превасходно за циљ имају заштиту дјеце и младих од злоупотребе опојних дрога.