Kултура религија неће бити засебан предмет

БАЊА ЛУКА – Култура религија убудуће ће бити изучавана у оквиру предмета “Демократија и људска права“ у Републици Српској у свим средњим школама, а не као засебан предмет, саопштено је из Министарства просвјете и културе РС. Министарство је донијело ову одлуку у складу са резултатима анкете коју је провео Републички педагошки завод са ученицима, родитељима […]

четвртак, август 20, 2009 / 09:54

БАЊА ЛУКА – Култура религија убудуће ће бити изучавана у оквиру предмета “Демократија и људска права“ у Републици Српској у свим средњим школама, а не као засебан предмет, саопштено је из Министарства просвјете и културе РС.

Министарство је донијело ову одлуку у складу са резултатима анкете коју је провео Републички педагошки завод са ученицима, родитељима и наставницима.

Стручне анализе проведене анкете показале су да се нису стекли услови за увођење културе религија као засебног предмета, али су показале и значајну заинтересованост ученика за стицање знања о другим религијама, наводи се у саопштењу.

Ученици средњих стручних школа имаће прилику да изучавају културу религија у оквиру “Демократије и људских“ права у трећем, а ученици гимназија и умјетничких школа у четвртом разреду у другом полугодишту.

Министарство је позвало представнике четири традиционалне религије у БиХ да предложе по једног стручњака који ће заједно са стручњацима Министарства радити на побољшању уџбеника из којег ће учити ученици средњих школа.

Представници религија требало би да предложе и по једног стручњака који ће, заједно са стручњацима, осмислити програм додатне едукације наставника који ће предавати о култури религија, как би ученици добили квалитетне информације са аспекта четири религије у БиХ и да им те информације буду представљене на најбољи начин.

Министарство је било увело предмет “Култура религија“ као експериментални програм у све прве разреде средњих школа у РС у другом полугодишту у школској 2008/2009. години с намјером да ученици изучавају основне религијске појмове и вриједности са аспекта четири традиционалне религије у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *