Култура алузије и подражавања: МоСтар Трек Пајперовог смијеха

Фронтал.СРБ радо преноси саопштења из домена домаће умјетничке производње, али се питамо да ли је могуће уопште објављивати оваква саопштења на српском језику и писму, без великог напора и посла који Институт за српски језик из Београда не ради?

петак, 23 новембра, 2018 / 10:51

Због саопштења овог типа, у којима се Павароти мора написати са два Т, односно гдје год се помиње појам на енглеском језику исти мора у енглеској графији и остати, Фронтал има посебан одјељак Пресловљено. Гдје овај текст природно завршава. Текст ћемо пренијети у духу добре воље, али само пресловљен на српско писмо.

Колико би посла било док би ми ово уљудили за објаву по правилима српског језика, знају вјероватно најбоље они који ово пишу, па се зато ни не труде. Или не знају. Пиши како говориш и говори како је написано, велика је жртва у писмености оних који умјетност, културу и образовање поистовјећују искључиво са англосаксонском културом и језиком, те као умјетност виде само оно што је алузија и подражавање исте, без производње аутохтоних садржаја.

Смијех од којег заболи култура, а не трбух

Бањалучки алтернативни рок бенд Пајперов смијех објавио је махи сингл под називом „МоСтар Трек“, на којем се налазе двије нове нумере – „Свјетла су далека“ и „Зупчаник“.

Како се из назива сингла маxи сингла може закључити, пјесме се наслањају на теме научне фантастике, које су, заправо, искориштене као алегорија за неке животне ситуације, а „Свјетла су далека“ ће ускоро добити и своју видео верзију.
Иначе, ријеч је о пјесмама које су снимљене за само три дана у студију Музичког центра „Паваротти“ у Мостару, па отуда име града у називу сингла, док „трек“ истовремено означава путовање бенда до овог херцеговачког града, али је и музички сленг за ријеч „трака“.

На снимцима је одлично ухваћена свирачка енергија бенда, која посебно долази до изражаја на њиховим концертима, а за то су били задужени Орхан Масло Оха, Саша Карабатак и Сеад Заклан.

Подсјећамо, снимање је награда коју је Пајперов смијех добио за освојено прво мјесто на трећем издању мостарске гитаријаде „На путу за југ“.

„Екипа из Музичког центра ‘Паваротти’ је била веома посвећена демо снимцима које смо донијели и потпуно су разумјели оно што смо жељели да кажемо, па су нам помоћу њиховог знања и искуства помогли да ријешимо гомилу недоумица које смо имали. Захваљујући подршци људи који тамо раде, а то су Сале, Сејо и Орхан, наше пјесме сигурно не би овако добро звучале“, кажу из Пајперовог смијеха.

Спот за пјесму „Свјетла су далека“ биће објављен за седам дана, у сриједу 28. новембра, а након тога ће Пајперов смијех 5. децембра одржати самостални концерт у К.С.Е.Т. пабу у Бањалуци. Том приликом ће публика моћи да чује двије нове пјесме, као и стари материјал бенда, али и најновије нумере, које ће се наћи на надолазећем албуму бенда.

Пајперов смијех је настао 2005. године, а до сада су објавили албум „Од сјене до сунца“ и ЕП „ЕПП“, које можете преслушати на званичном БандЦамп профилу бенда. Ту су и живи снимак назван „згранЏоФаКавање“ и снимци са пробе бенда, симболичног имена „ПРОБАва“, које можете пронаћи на њиховом YоуТубе каналу. Поред самосталних концерта, свирали су на бројним фестивалима, од којих се издвајају Демофест, ОК Фест, Зајечарска гитаријада и Мостарска гитаријада.

Бенд чине Мирко Поњевић (вокал), Љубиша Ћетојевић (бубањ), Карло Томић (бас), Срђан Иванковић (гитара) и Дане Марјановић (гитара/пратећи вокал).

Маxи сингл „МоСтар Трек“ можете преслушати на линку у наставку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *