Куљиш: Додик је паметан па се увијек прилагоди

Хрватски новинар и публициста Денис Куљиш сумња да постоји велика жеља и воља Запада да, како то пишу медији, сруши председника РС Милорада Додика. То би, како је рекао за Тањуг, значило стварање политичог вакума, а не види ни шта би се тиме промијенило. "Ко год би замијенио Додика у Републици Српској, водио би исту […]

среда, 30 децембра, 2015 / 18:05

Хрватски новинар и публициста Денис Куљиш сумња да постоји велика жеља и воља Запада да, како то пишу медији, сруши председника РС Милорада Додика.

То би, како је рекао за Тањуг, значило стварање политичог вакума, а не види ни шта би се тиме промијенило.

"Ко год би замијенио Додика у Републици Српској, водио би исту политику", тврди Куљиш, уз напомену да Додик не ради све оно што ради зато што је "некакав чудак, већ зато јер то одговара интересима те средине".

Чак и када би се нешто промијенило, Додик је, каже, довољно паметан те би се и томе прилагодио.

Куљиш много већи проблем види у статусу Босне и Херцеговине, који дефинише као "статус непромјенљивости у у Дејтонском споразуму".

Тај споразум је, истиче, дао велике резултате, обновио мир, обновио суживот и дијалог, вратио слободу кретања, али нема помака у смислу индустријског развоја, зато што је све блокирано постојањем сложеног механизма међусобних уцјена, оцијенио је Куљиш.
Да би БиХ функционисала као земља која се развија, она мора имати јединствену владу, која ће сједити у једном граду, сматра Куљиш и додаје да мора постојати консензус, будући да је то мултинационална средина.

Економија би у БиХ требало да буде у рукама оних који побиједе на изборима, каже Куљиш.
Он је убијеђен да би БиХ требало да има једног предсједника државе и једног предсједника владе.

Залаже се и за трећи – не, како каже, ентитет – већ републику.

Оградивши се да износи само сопствени став, Куљиш тврди да је све могуће, ако се људи договоре.

"Ако су могли направити пирамиде, може се направити све, само треба признати оно што јесте. А то је редистрибуција овлашћења која већ постоје", навео је.