Кукњава из СДА: Сад су Бошњаци Сејдићфинци

Странка демократске акције БиХ позива све "бх. патриоте, владине и невладине организације да спријече усвајање Бриселског споразума који представља издају БиХ и интереса бошњачког народа” – кажу у СДА. У саопштењу за јавност пристиглом из ове странке појашњено је да предложени споразум, умјесто да уклони дискриминацију у односу на остале грађане, како је то предвиђено […]

понедељак, 25 марта, 2013 / 11:06

Странка демократске акције БиХ позива све "бх. патриоте, владине и невладине организације да спријече усвајање Бриселског споразума који представља издају БиХ и интереса бошњачког народа” – кажу у СДА.

У саопштењу за јавност пристиглом из ове странке појашњено је да предложени споразум, умјесто да уклони дискриминацију у односу на остале грађане, како је то предвиђено пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру, уводи дискриминацију Бошњака у ФБиХ и грађана Дистрикта Брчко бошњачке националности.

– У расподјели компензационих електора један глас у Посавској жупанији с хрватском већином вриједи више од десет гласова у Жупанији Сарајево с бошњачком већином. Према овом споразуму грађанима Дистрикта Брчко онемогућено је да гласају за избор члана Предсједништва БиХ. Иначе, до сада нису могли гласати за избор заступника у Дома народа – сматра СДА.

СДА позива Златка Лагумџију и Фахрудина Радончића да објасне “због чега су издали интересе бошњачког народа”.

– Је ли се све то чини због министарских фотеља или је то резултат тајног споразума који подразумијева припајање Дистрикта Брчко Републици Српској – питају се у СДА.

Такође, СДА најозбиљније разматра опцију покретања поступка, преко овлаштених предлагача, против Европске комисије, а "због дискриминаторског приједлога имплементације пресуде у предмету Сејдић-Финци на штету Бошњака", сазнаје Фена неслужбено из поузданих извора.

СДА ће, по том питању у првом реду, затражити мишљење од Венецијанске комисије.